Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann med skjegg foran inngangen til Ingeniørenes hus

Kristian Svartveit jobber til daglig i Norsk Romsenter. Som hovedtillitsvalgt for Tekna-medlemmer i statlig sektor er han opptatt av at Staten fortsatt skal klare å rekruttere og beholde de kloke hodene.

– Veksten har ikke endret Tekna så mye

Leder av Tekna stat, Kristian Svartveit (44) er typen som sier ja når han blir spurt om å ta et verv. – Å være fagorganisert er en selvsagt solidaritet, synes han.

Vi møter Kristian Svartveit på vei ut fra møte i Lønns- og interesseutvalget (LIU) i Tekna. Han er hovedtillitsvalgt for statlig sektor i Tekna (Tekna stat). En gang i måneden møter han tillitsvalgte for privat og kommunal sektor for å diskutere lønns- og arbeidsvilkår, medbestemmelse på arbeidsplassen og hvordan påvirke sentral politikkutvikling.

44-åringen har ikke tall på alle møtene han har vært tillitsvalgt i en eller annen sammenheng gjennom livet.

– Det begynte allerede i 4. klasse på Mathopen skole i Bergen da jeg meldte meg som tillitsvalg i elevrådet. Siden har det bare fortsatt. Det har falt naturlig for meg å ta den rollen i mange sammenhenger, som i det militære, borettslagstyre og sameiestyre og i Tekna, sier Svartveit.

Som mange andre meldte Svartveit seg inn i Tekna under studietiden, det vil si snart 25 år siden. Nå er han omtrent midt i karrieren etter at han var ferdig utdannet sivilingeniør innen teknisk kybernetikk fra NTNU i 2003.

Til høyesterett om nødvendig

– Tekna hadde en finfin innboforsikring. Nå er det nok en annen type forsikring som gjør at jeg fortsatt er medlem. Jeg vet at Tekna stiller med sine beste folk og hjelper meg i alle arbeidsrelaterte problemer hele veien til høyesterett om nødvendig. I tillegg treffer jeg utrolig mange bra folk, og som tillitsvalgt bidrar jeg til å gjøre vilkårene deres bedre.

Å være tillitsvalgt var bedre enn jeg hadde trodd på forhånd

Kristian Svartveit har jobbet med navigasjon hele karrieren, først i 18 år ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og det siste halvannet året ved Norsk Romsenter. Han var tillitsvalgt ved FFI i ti år. Nå som han er sentral tillitsvalgt for Tekna stat, er han frikjøpt 30 dager i året for å drive fagforeningsarbeid.

– For meg er det en selvsagt solidaritet å være med i en fagforening. Medbestemmelse på arbeidsplassen er viktig, og vi trenger fagforeninger som påvirker sentral politikkutvikling.

Mann står med hendene i kort i trapp
– Jeg bryr meg om at de rundt meg skal ha det godt, sier Kristian Svartvei, som nå er tillitsvalgt for de tillitsvalgte.

Snudde lønnssystemet

Svartveit ble spurt om å være tillitsvalgt i FFI etter å ha jobbet der i seks år.

– Jeg hadde sett at Tekna var en tydelig stemme, og det å være tillitsvalgt var bedre enn jeg hadde trodd på forhånd.

Svartveit opplevde at de ble hørt og at ledelsen satte pris på det de tillitsvalgte drev med.

– Jeg er en type som bryr meg om dem jeg har rundt meg og arbeidsplassen min, og jeg har tro på at tillitsvalgte kan være viktige for at alle har det godt på arbeidsplassen. Han er spesielt stolt over å ha vært med på å snu lønnssystemet i FFI «på hodet».

– Etter en lang prosess fikk vi et system som virket og som langt flere var fornøyd med.

Da Kristian Svartveit meldte seg inn i Tekna var medlemstallet rundt 30 000 medlemmer. Nå er det passert 100 000. Foreningen har flest medlemmer i privat sektor, men det har også vært en stor vekst i statlig sektor der medlemstallet nå har passert 10 000.

– Tekna har blitt en tydeligere stemme i den offentlige debatten. Det er bra.  At vi har vokst så mye betyr selvfølgelig at vi har større politisk innflytelse, og blir mer lagt merke til i samfunnet. Likevel tror jeg ikke veksten har endret Tekna så mye. Jeg kjenner igjen Tekna og hva foreningen står for selv om vi har blitt større.

Tillitsvalgt for de tillitsvalgte

Fra å være tillitsvalgt på arbeidsplassen til å bli sentralt tillitsvalgt har oppgavene endret seg.

– Nå er jeg tillitsvalgt for de tillitsvalgte rundt omkring i alle statlige etater, og skal jobbe for at de skal ha best mulig vilkår for å utføre sine verv så godt som mulig.

Som leder av Tekna stat er noe av det han ønsker å få til og har størst forhåpninger til nå, å ta vare på fagmiljøene i staten.

– Det viktigste nå er å jobbe for å ta vare på fagmiljøene i Staten, slik at alle Tekna-medlemmene skal ha gode fagmiljøer å jobbe i.

Svartveit er redd for at kompetansemiljøer blir utvasket ved stor bruk av innleie, og at Staten ikke klarer å rekruttere og beholde kompetanse og erstatter sivilingeniører med ingeniører eller på annen måte undergraver kompetansemiljøet.

Staten trenger oss med høy kompetanse

Ifølge Svartveit har Staten endret seg fra å være et sted med mange arbeidere og ansatte med lavere kompetanse til et sted som trenger å rekruttere og beholde høykompetente ansatte.

–  Staten har bruk for oss med høy kompetanse. Dette blir lyttet til og har kjempestor betydning i forhandlinger om lønn og arbeidsvilkår, sier Kristian Svartveit.

Han mener det har stor betydning at sammenslutningen Akademikerne stat, der Tekna stat utgjør den største foreningen, er blir stor sammenlignet med LO stat.

–  Vår stemme har klart fått større tyngde. 

Solidaritet i min verden

Å være fagorganisert er en selvsagt solidaritet i Kristian Svartveits verden.

–  Det er ikke bare viktig at du og jeg er med i en fagforening, men at mange er med. Det er viktig med en høy organisasjonsgrad for at vi skal få medbestemmelse i vår verden og legitimere den norske modellen i arbeidslivet.

For Svartveit, som bor på Vålerenga med kone og to barn, er det travle dager. Han bryr seg om organisasjonsdemokratiet i Tekna og får med seg et par arrangementer i Oslo avdeling i året. Ellers går det i arrangementer som er rettet mot tillitsvalgte.

– Jeg har fått med meg et vinkurs, og synes streaming om fremtidsfullmakt var bra. Jeg er også medlem at et par fagnettverk, men er ikke veldig aktiv, sier Kristian Svartveit.