- Hva innbærer dette globale, teknologiske kappløpet for Norge og norske virksomheter?
- Hvilke trusler og muligheter gir det oss?
Hvilke strategier bør et lite, åpent land som Norge ha?
Samtalen ledes av Tor Grande, rektor, NTNU
Geopolitikk og teknologikappløp
Innovasjon er avgjørende for Norges evne til å håndtere fremtidens utfordringer, både innen forsvar og i møte med globale kriser. Spørsmålet er hvilke spesifikke typer innovasjon Norge bør prioritere for å styrke sikkerhet og samfunnsberedskap. I tillegg er det avgjørende å adressere økende digital sårbarhet for å sikre både privat næringsliv og offentlig sektor mot cybertrusler.
- Et kappløp om utvikling av teknologi hvordan henge med
- Hvordan legge til rette for samarbeid med sivile forskningsmiløer og sivilt næringsliv (og spesielt SMB'er)
- Fra ide til gjennomføring
Blueye Robotics var de som først tok bilder av gassledningen som ble sprengt i Østersjøen. De gjør nå stor suksess i det internasjonale markedet. Zeabuz har som mål å stå bak autonome, utslippsfrie passasjerferger i minimum 7 byer innen 2025. Gründer og medgründer Erik Dyrkoren har spilt en stor rolle i utviklingen av begge selskaper. Dette er gode eksempler på hva Norge trenger mer av nå! Men, hvordan få det til? Finnes det noen suksessoppskrift, hva kan andre lære? Veien videre, nye konsepter, ideer?
Innlegget holdes på engelsk
- Hvordan kan vi sikre oss mot økende digital sårbarhet, hva kan og hva må gjøres for å øke sikkerheten i både privat næringsliv og offentlig sektor?
Innovasjon som nøkkel til nasjonal sikkerhet og økt konkurransekraft: Hva trenger Norge nå?
Samtalen ledes av Nils Kalstad, direktør NTNU Samfunnssikkerhet, Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi, NTNU
Hvordan kan Norge henge med i den globale konkurransen om å utvikle og implementere teknologi som gjør at vi sikrer vår nasjonale sikkerhet?
Teknologiutviklingen går raskere enn noensinne, og det som var en fjern fremtid i går, er dagens virkelighet. I denne sesjonen dykker vi ned i de mest banebrytende teknologitrendene som former hvordan vi lever, jobber og samhandler – hva ligger foran oss, og hvordan kan vi forberede oss på mulighetene og utfordringene? Bli med for å utforske det som driver morgendagens verden.
Kvanteteknologi - nye muligheter Vi står på terskelen til det ekspertene kaller den andre kvanteteknologiske revolusjon og mye står på spill i det globale kvanteteknologiske kappløpet. Kvanteteknologi vil i fremtiden vil spille en avgjørende rolle på en rekke områder; produksjon av bærekraftig energi, utvikling av skreddersydde medisin, og beskyttelse av kritisk infrastruktur. Det er en fremvoksende og viktig teknologi av stor betydning for sikkerhet og verdiskapning. En kvantedatamaskin kan utføre beregninger tre millioner ganger raskere enn dagens datamaskiner. Danmark er i full gang med å bygge opp et miljø i verdensklasse innenfor kvanteteknologi. Norge vil være med på dette og sørge for at vi sikrer oss kunnskap som gjør at vi kan bruke denne teknologien til beste for samfunn og næringsliv.
- Hvordan få til det?
- Hvilke grep må vi ta før det er for sent
- Hvilke utfordringer og muligheter ser vi?
- Hvor har Norge størst potensiale når det gjelder kvante
Samtalen ledes av Mari Sundli Tveit, administrerende direktør, Norges forskningsråd
Representasjonslæring er et sentralt, men ofte ukjent og undervurdert område i dagens AI-revolusjon. En god datarepresentasjon klarer å forenkle dataen så man kan krympe datastørrelsen uten å miste den viktigste informasjonen. Men hvorfor må man gjøre dette, og hvorfor er kvaliteten på representasjoner så avgjørende for moderne klassifiserings- og språkmodeller? Erlend viser hvordan grundig innsikt i dette feltet muliggjør utvikling av små modeller som løser problemer på tvers av språk, lyd og en rekke andre dataformer.
Innlegget vil bli holdt på engelsk
Hvordan kan Norge best utnytte ny teknologi for å utvikle innovative produkter og tjenester som øker nasjonal verdiskapning?
Vi samles til en hyggelig fortsettelse på konferansen med underholdning, god mat, godt drikke og gode samtaler. Årets kveldsarrangement avholdes i Dokkhuset, kun 5 minutters gåavstand fra hotellet. UKEkoret Pirum synger og vi får også et lite innblikk i Ski-VM 2025 fra selveste VM-sjefen selv, Åge Skinstad. Mingling med servering av aperitiff kl. 19:40 - 20:00, velkomsttale av ved vertskapet ca 20:00.
Norge står ved et veiskille i møte med en stadig mer uforutsigbar verden. For å sikre fremtidig vekst og bærekraft, trenger vi et sterkt fokus på innovasjon og forskning som kan møte morgendagens utfordringer. Men, blant annet så faller vi på Global Innovation Index. Næringslivet blant annet i Sverige og Finland investerer 3, 4 ganger så mye i FoU, målt som andel av bruttoproduktet, som det næringslivet i Norge gjør. I tillegg så får vi høre at svenskene synes vi får for lite ut av alle pengene vi bruker på forskning her til lands. Hvordan løse disse utfordringene?
- Dere burde få mer kvalitet ut av hver krone dere investerer
- Litt om hva som skjer i svensk forskning nå med ny forskningsproposisjon på gang
- Noe vi kan lære av Sveriges modell
Hvordan utløse mer FoU i næringslivet og hvorfor er det viktig?
Solide forskningsinvesteringer er avgjørende for næringslivets omstillings- og innovasjonsevne. Skal vi lykkes i konkurransen om grønn energiproduksjon, bærekraftig industriutvikling og teknologiomstillingen med kunstig intelligens som motor, må FoU-investeringene økes.
- Hvordan tenker dere rundt investeringer i kompetanse- og teknologigrunnlaget som deres industrier skal ha.
- Hvorfor investerer ikke norske eiere mer i FoU når Novo Nordisk, Wallenbergkonsernet og andre nordiske aktører investerer milliarder - noe vi kan lære her?
- Regjeringens nye strategi for å få økt andelsen av FoU i næringslivet - hvordan har næringsministeren tenkt å gå fra ord til handling i sine eierskap?
- Stiftelser som en del av et norsk forskingseventyr - en mulighet? Hvordan?
Samtalen ledes av Mari Sundli Tveit, administrerende direktør, Norges forskningsråd
To herrer i fri utfoldelse, med lang kompetanse og erfaring innen fagfeltet tar et skråblikk hva som ser er blitt diskutert og sagt om norsk forskning og innovasjon i Lerchendalsamtalen vi nettopp har vært vitne til.
- Nyskaping gjennom anvendt teknologi - bygd på samarbeid mellom selskaper og industrier
- Slik jobber vi aktivt med innovasjon og forskning for sikre vår konkurransekraft - fra 100 år tilbake og fremover
Hvert år publiserer WIPO sin Global Innovation Index. I år ligger Norge på 21. plass, to plasser lavere enn i 2023. Våre naboland, Sverige, Finland og Danmark, er alle blant topp ti, med Sverige på 2. plass. - Hvordan kan vi styrke vår innovasjonsevne?
(Med forbehold om litt endringer på tittel og ingress).
Hvordan kan vi bygge sterke og konkurransedyktige partnerskap mellom forskningsmiljøer, næringsliv og myndigheter for å oppnå resultater i verdensklasse?
For å sikre videre økonomisk vekst og Norges posisjon som kunnskapsnasjon kan vi ikke basere oss på naturressurser alene; vi måi investere tungt i kompetanse og bruke denne mer innovativt. I en global økonomi preget av rask teknologisk utvikling og tøff konkurranse blir det avgjørende å styrke realfagskompetansen og satse på innovasjon og digital forståelse. Hvilke grep vi må gjøre for at norske virksomheter og offentlig sektor har god nok kompetanse til å sørge for at vi som nasjon klarer å skape nye suksesshistorier?
- Hvofor mangfold driver innovasjon
- Kompetanse som grunnmur for sikre fremtiden
- Strategier for å tiltrekke, utvikle og beholde talenter med ulke bakgrunner
- Slik kan vi sørge for at Norge som nasjon klarer å skape nye suksesshistorier
- Hvilke resultater har vi oppnådd og hvordan
Gjennom utdanningen vår på NTNUs Entreprenørskole har vi jobbet med teknologiprosjekter som gjør en reell forskjell, og fått muligheten til å løse konkrete utfordringer. Det har vært utrolig givende å se ideene våre bli til noe håndfast – og slik ble Demp til. Takket være støtten fra NTNU, nettverket og den faglige ekspertisen vi har fått tilgang til, har vi kommet dit vi er i dag. - Hva har vært viktig for oss for å kunne få til dette?
- Hvordan kan samarbeid mellom forskningsmiljøer, utdanningsinstitusjoner, næringsliv og offentlig sektor skape den innovasjonskraften som digitale teknologier åpner for? (Med forbehold om justeringer på tekst).
Hvordan bygge kompetansen Norge trenger for å sikre at vi lykkes i en teknologidrevet fremtid?
Tre snubletråder som roter til gevinster fra KI
I bekreftelser på e-post står det at konferansen slutter kl 15:00, det er dessverre en skrivefeil, riktig tid er kl 14:00. Beklager denne feilen.
Felles, gratis buss til våre deltakere som skal fly hjem. Bussen går presis kl 14:20 fra hotellet.