Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Byggnæringen tar et felles løft for å bidra til lavutslippssamfunnet

Aktuelt

Klimapartnerskap mellom staten og byggenæringen 

Publisert: 27. sep. 2024

Et viktig skritt på veien mot lavutslippssamfunnet ble i dag tatt da regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet inngikk en intensjonsavtale om et klimapartnerskap for byggenæringen. 

Avtalen markerer et felles løfte om å redusere klimagassutslipp i tråd med Norges nasjonale klimamål for 2030 og 2050. 

Tekna er en av flere fagforeninger som i dag signerte avtalen som skal bidra til å redusere klimagassutslipp fra byggnæringen. 

- Nå blir det viktig for oss i Tekna å involvere våre relevante fagmiljøer og medlemmer i hvordan vi kan bidra til å bygge opp sterke og gode kompetansemiljøer for grønn omstilling i hele verdikjeden, sier generalsekretær i Tekna Line Henriette Holten.  

Tekna har gjennom fagnettverket Tekna bygg og anlegg bidratt inn i arbeidet med avtalen som nå ligger på bordet. 

Les mer om Fagnettverket Tekna bygg og anlegg her

Byggenæringen – En nøkkel i omstillingen 

Byggenæringen, som utgjør Norges største fastlandsnæring, står overfor et betydelig klimafotavtrykk. Klimapartnerskapet synliggjør næringens ansvar og potensial i overgangen til lavutslippssamfunnet. Gjennom både samarbeid og felles kunnskap skal partene jobbe sammen for å redusere utslippene i næringen.  

Les også: Tonje forsker på fremtidens hus

Felles mål for klimaomstilling 

Byggenæringen har som mål å redusere sitt klimafotavtrykk betydelig innen 2030, og deretter bidra til Norges mål om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Næringen vil fortsette å utvikle nye produksjonsprosesser og sirkulære løsninger, og Tekna vil bidra til å styrke samarbeid på tvers av bransjen, med fokus på kunnskapsutveksling og forskning. 

Statens forpliktelser og støtte 

Staten forplikter seg til å involvere partene i næringen i utarbeidelsen av nye klimakrav i byggteknisk forskrift, samt utvikling av nye lånekriterier i Husbanken for miljøvennlige boliger. I tillegg vil det settes av midler til kompetanseheving i næringen for å sikre gjennomføring av tiltak som reduserer klimafotavtrykket fra bygging. Staten vil også arbeide for å tilrettelegge for økt digitalisering og flyt av data, noe som vil gi næringen bedre grunnlag for å ta riktige klimavalg. 

Teknas sentrale rolle i kompetanseutvikling 

Tekna, som representerer over 110 000 ingeniører og teknologer, spiller en nøkkelrolle i klimapartnerskapet gjennom sitt bidrag til kompetanseutvikling og teknologisk innovasjon i byggenæringen. Tekna jobber for å sikre at de teknologiske og faglige løsningene som utvikles i sektoren, er i tråd med de ambisiøse klimamålene. Organisasjonen vil også være en pådriver for økt kompetanseheving blant yrkesgrupper som har direkte påvirkning på klimagassutslipp, som arkitekter, ingeniører og prosjektledere. 

Et samarbeid for fremtiden 

Klimapartnerskapet vil bidra til å etablere en felles plattform for samarbeid mellom stat og næringsliv, med mål om å skape en byggenæring som er mer bærekraftig, klimavennlig og sirkulær. Avtalen varer frem til 2026, men åpner for muligheter til videre utvikling av ambisjoner og tiltak. Årlige rapporteringer vil sikre fremdrift, og partene vil møtes jevnlig for å evaluere resultater og justere tiltak der det er nødvendig. 

Partene i arbeidslivet inkluderer Tekna, NHO Byggenæringen, Spekter, Virke, Arkitektbedriftene, RIF, NHO Elektro, Fellesforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund, El- og It forbundet, NITO og Parat. 

Les mer om avtalen her

 

 

Les også