Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tonje Healey Trulsrud ståf foran et vindu. Tekst på bildet: På jobb for framtiden: 11 - bærekraftige byer og lokalsamfunn

Sammen med tre andre Tekna-medlemmer har Tonje Healey Trulsrud jobbet med ideer til grønne og gode møteplasser på industriområdet Sluppen i Trondheim.

Tonje forsker på fremtidens hus

Hvordan kan vi bygge plusshus som fungerer optimalt og i tillegg er gode å bo i? Det skal Tonje Healey Trulsrud finne ut av.

Tidligere landslagsalpinist Tonje Healey Trulsrud (29) har stått øverst på seierspallen mange ganger. Jublet med hender og ski i været og tatt imot hyllesten.

Nå jobber hun for at så mange som mulig skal få kjenne på glede i hverdagen. Gleden av å bo godt, og ha et inkluderende og trygt nabolag å være i – i tråd med FNs bærekraftsmål om å gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige.

– Det er ikke vits å utvikle bærekraftige bygg hvis folk ikke trives i dem. Vi må skape bygg som folk liker! Jo lenger et bygg får stå, desto mer bærekraftig er det, sier hun.

Det profesjonelle alpinistlivet er byttet ut med regning og tegning. Men det var faktisk skiene som førte Tekna-medlemmet inn på det sporet. Da hun fikk skistipend i USA og begynte å konkurrere for skilaget til universitetet i Colorado, startet hun på byggingeniørutdannelsen. Og dermed fikk hun forent sine to lidenskaper – arkitektur og ski.

Forvandling av en bydel

På vei til jobben som stipendiat ved NTNU og doktorgraden om plusshus, passerer hun industriområdet Sluppen.

Trondheim kommune har et mål om å videreutvikle Sluppen til å bli en inspirerende og spennende bydel «med mangfold, høy tetthet, urbane kvaliteter og byrom som skaper trivsel og god folkehelse».

Tonje Healey Trulsrud
Tonje Healey Trulsrud er vant til å sette seg høye mål - både som tidligere alpinist og nå med doktorgradsarbeid innen byplanlegging.

Men enn så lenge er området preget av store forretningsbygg og få grønne lunger. Hvordan gjøre det grønnere, mer bærekraftig og forvandle det til et sted der folk har lyst til å være? Det var utgangspunktet for den andre Prosjektpatruljen i regi av Tekna, som ble arrangert høsten 2022.

Med 40-50 timers arbeidsuker mellom fire vegger kan det være veldig sunt å få brukt hjerne og kropp i en grønnsakshage.

Trulsrud har vært prosjektleder for det frivillige prosjektet «Urban dyrking på Sluppen», som hun har jobbet med sammen med tre andre Tekna-medlemmer. De har sett nærmere på mulighetene i området, og hvordan det kan gjøres grønnere og mer bærekraftig gjennom landbruk.

– Jeg kan ingenting om urbant landbruk fra før, men det er mye jeg synes er spennende – som biologisk mangfold, forståelse for matproduksjon og hvordan det kan kombineres med grønnstruktur for overvannshåndtering, forteller Trulsrud.

Gi ansatte mulighet til å grave i jorda

Arbeidet har resultert i en rapport som er levert til oppdragsgiveren Pådriv. Der har prosjektgruppa foreslått å sette opp plantebed, matboder og et eget drivhus der det kan holdes møter og kurs.

Istedenfor et treningsabonnement, som flere arbeidsplasser tilbyr, foreslår de å gi ansatte muligheten til å bedrive urbant landbruk i en bedriftshage.

«Med 40-50 timers arbeidsuker mellom fire vegger kan det være veldig sunt å få brukt hjerne og kropp i en grønnsakshage. En halvtime ute i friluft med henda i jorden vil ikke bare gi et deilig mentalt avbrekk, men også kanskje øke motivasjon og produktivitet blant ansatte», står det i rapporten.

– Veldig mange av oss har kontorjobber og får lite frisk luft. Jeg tror et slikt avbrekk kan øke energien til de ansatte ved at de både får beveget seg litt ekstra og får frisk luft. Samtidig så vet vi jo at planter har en positiv påvirkning på oss mentalt. Jeg tror det kan være en fin arena for å senke skuldrene i en ellers hektisk hverdag – og kanskje ta en prat med kollegaene mens du graver i jorda!

– Har du tro på at vi kommer til å nå bærekraftsmålet om bærekraftige byer og lokalsamfunn?

– Jeg må være optimist, men det er en veldig stor utfordring. Vi har tatt noen mikroskritt så langt, men det må en radikal omstilling til og nye reguleringer og byggeforskrifter som tilrettelegger for en bærekraftig byutvikling.

– Er det noe som gir deg håp?

– Å møte mennesker med engasjement og gjennomføringsevne. Det er inspirerende og gir meg håp for fremtiden!