Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elise Kittelsby

Noen får ikke venner på studiestedet, studenter forklarer hvorfor

Oppdatert: 1. aug. 2022

– Gode venner gir deg noe å se frem til, slik at de kjipe periodene, de vanskelige øvingene og alt annet blir litt bortglemt og mindre betydelig.  

For å ha det bra i studietiden er det viktig å ha gode venner man kan snakke med om skole, men også andre interesser man har. Det finnes folk der ute med de samme forventningene som deg, de samme sære eller vanlige hobbyene, det gjelder bare å finne dem. 

Studenter gir deg svarene på hva du skal, men også hva du ikke burde gjøre.

Elise Kittelsby er 22 år og går andre året på datateknologi på NTNU Trondheim.

– Utdanningen min kan føre til mange forskjellige jobbmuligheter, mange fler enn det jeg egentlig er klar over. Derfor vet jeg ikke helt sikkert hva jeg har lyst til å jobbe med i fremtiden, men noe innenfor medisinsk teknologi kunne vært interessant.

Hun synes det er veldig viktig å ha venner på studiestedet.

– Det gjør skolehverdagen enklere ved at man kan ha sparrings- og motivasjonspartnere i ulike fag, samtidig som man får et sosialt avbrekk i arbeidsdagen ved f.eks. felles lunsjer. Under korona merket jeg særlig hvor viktig det var. Dagene ble veldig ensformig ved å sitte hjemme hele dagen, og motivasjon dalte.

– Venner er også viktig utenfor skolen; de kan gi deg støtte når du trenger det, gjøre at du ikke er ensom og gi deg glede i hverdagen. Gode venner gir deg noe å se frem til, slik at de kjipe periodene, de vanskelige øvingene og alt annet blir litt bortglemt og mindre betydelig, sier hun. 

– Etter min erfaring er det enda kulere og artigere å bli venner med folk som har helt andre interesser og skiller seg ut fra deg.

– Hvordan skaffer man seg det?

– For meg var fadderperioden en god måte å bli fort kjent med nye folk. Å  være en del av en gruppe, med andre som er i samme situasjon som deg, gir en betryggende og inkluderende følelse. Det gjør også at du har noen kjente fjes å forholde deg til på skolen. Selv var jeg veldig heldig med min faddergruppe, og fikk flere venner, men det ikke alle som kanskje finner noen de klikker med.

– Kanskje er det lettere å finne likesinnede ved å melde seg inn i en frivillig organisasjon som du synes er interessant? Eller kanskje en idrett? Skolen og gruppearbeid er også en arena for å bli kjent. Datateknologi har sitt eget område på skolen hvor andre på dette studie sitter samlet. Ved å sitte her kan det være lettere å finne andre med like fag,  som du kan samarbeide med. Og hvem vet; kanskje dette føre til et nytt vennskap?

Les også: 21 tips fra studenter - slik legger du opp hverdagen

Samy Zidia
SKAL IKKE TVINGES: Samy synes ikke studenter skal måtte gjøre ting de ikke vil sosialt, det er viktig å sette grenser. Foto: Mikkel Moe.

– Ikke frykt at noen skal fordømme deg

Samy Zidia er 23 år og studerer Nautikk på UIT. Han er ikke i tvil om hvor ha vil ende opp i arbeidslivet.

– Først så er målet å få den mulighet til å jobbe et par år i havet, på hvilken type skip så har det ikke så mye å si for meg! Deretter vil det sikkert være midt i blinken å jobbe på land igjen når man har familie og sånn!

– Hvor viktig synes du det er å ha venner på studiestedet? 

– Jeg tror at det å ha venner i studiestedet er kjempe viktig! Personlig føler jeg at man får den fantastiske muligheten til å skape et bredt nettverk, som igjen kan være til gode når man vil gjøre noke sosialt med andre! 

– Prøv å huske navnet til alle du hilser på.

– Hvordan skaffer man seg det?

– Være sosial, tør å komme seg ut av komfortsonen, tør å by på seg selv, og sist men ikke minst delta på fadderuka! Gjennom fadderuka så vil man som regel blir kjent med mange andre mennesker på tvers av studiene. Også må man ikke miste håpet dersom man ikke får venner i løpet fadderuka, som regel så er det alltid noen der ute som vil ha deg som en venn.

– I tillegg til det så synes jeg, etter min erfaring at det er alltid lettere å blir venn med nye mennesker som driver med det samme, det kan være at man engasjerer seg på en studentforening, det kan være sport, fag eller noe man synes er gøy å drive med i fritida. 

– Har du vært ute etter en spesiell type venner? 

– Personlig, ja helt i starten ville jeg bli venn med folk som ligner litt på meg, altså at de har litt samme interesse som meg osv. sånn at vi kan han et bra miljø. Men etter min erfaring er det enda kulere og artigere å bli venner med folk som har helt andre interesser og skiller seg ut fra deg. Med ulike interesse så føler jeg at vi på den måten kan utfyller hverandre, altså samtidig få prøvd ut nye ting, sier han.

Les også: Slik får du venner på studiestedet

Hvordan går man glipp av å få venner?

Både Elise og Samy er klare på hva noen gjør feil, som gjør at de vil trives mindre under studiene:

– Mange som redd for å komme seg ut av komfortsonen. Ikke frykt at noen skal fordømme deg, fordi når du først ikke frykter det, vil du trygt kunne være deg selv når du er sammen med andre!  Også er det dessverre sånn at flere studenter frykter å oppleve drikkepress under fadderuka, og derfor velger noen å droppa den, sier Samy.

– De fleste var åpne og imøtekommende.

– Det er absolutt ikke greit at studenter skal føle seg tvunget til å gjøre noe de ikke vil. Smil til alle, dette er kjempe viktig. Tving frem et smil selv om du ikke liker å smile, folk elsker å være rundt de folka som er glade og har det gøy!. Denne kan være litt krevende og lett samtidig, men prøv å huske navnet til alle du hilser på. Det å si hei først, ta sjansen og introduser deg selv på ordentlig.

Elise er enig i at man faktisk må tørre å gi litt av seg selv.

– Jeg tror det er vanskelig å få seg venner uten å tørre å gi litt av seg selv. Et vennskap går to veier, så det krever at begge partene viser engasjement. Det er ikke så mye som skal til, bare det å møte opp i fadderperioden, på skolen eller på andre aktiviteter, kan være nok til å finne venner. Jeg opplevde selv som ny student, at alle medstudentene rundt meg også var ivrige etter å skape nye vennskap i starten.

– Det fleste var åpne og imøtekommende, i jakten på å møte nye venner. Å ta seg tid er også viktig. Kanskje er ikke personen ved siden av deg din neste superbestevenn, men kanskje vennen hennes igjen er det, så kanskje er det verdt å bruke litt tid likevel? Kanskje du får to nye venner i stedet.

– Kan man bruke Tekna til å få venner?

– Ja så absolutt. Du får være engasjert med noe du synes er gøy i fritid. Gjennom Tekna får du den unike muligheten til å bli kjent med mange nye mennesker som ikke nødvendigvis studerer heller det samme!

– Tekna på campus arrangerer veldig mye ulikt i løpet av semesteret, alt fra det sosiale til det faglige, og her synes jeg det er en gylden mulighet som studenter kan nytte seg av for å seg venner, sier Samy.

Elise har også brukt Tekna for å få et større sosialt nettverk.

– Absolutt, kurs og arrangement skjer kontinuerlig gjennom hele semesteret, og er en super måte å møte venner, både gamle og nye. For eksempel kan du spørre medstudenter om de vil være med på lunsjforedrag som et avbrekk i skolearbeidet.

– Du får gratis lunsj, kanskje høre om et spennende tema, samtidig som du bygger opp et vennskap ved å vise engasjement; vinn-vinn situasjon! Derfor er Tekna arrangement et fint tips for deg som har lyst til å gjøre noe annet enn bare skole med medstudentene dine, men ikke vet helt hva dere kan gjøre, sier hun.

Bli medlem

Som student får du to inkluderte forsikringer, et aktivt sosialt og faglig miljø, hjelp med jobbsøking, lønnsanbefalinger og mye mer.

Les også