Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
To unge studenter i ConfessionBox

Råd og tips

Gode tips til en trang studentøkonomi

Oppdatert: 10. juni 2024

Som student må du være bevisst på hva pengene brukes på. Her er noen raske og enkle tips som kan hjelpe på din studentøkonomi.

Lær deg å budsjettere

Sett opp en oversikt over hva du har av faste utgifter gjennom året som husleie, strøm, mobilabonnement, busskort, forsikringer, utgifter til mat og lignende. Summer utgiftene og trekk disse fra inntektene du har, som for eksempel studielån, stipend og eventuelle inntekter fra jobb.

Når du ha trukket utgiftene fra inntektene, så sitter du igjen med hvor mye ekstra du har å rutte med. Del dette opp i budsjett for hver måned, eller aller helst hver uke, frem til neste studielån.

Da vet du hvor mye du mye du kan bruke på en burger på byen eller en ny genser. Det er greit å ha oversikt over forbruket underveis i semesteret slik at du vet at du er i rute med planlagt budsjett. Du vil bli overrasket over hvor mye penger som forsvinner til småinnkjøp underveis.

Hvis du setter opp et slik budsjett OG følger det, så sikrer du at du har igjen penger til husleie og smør på brødskiven også på slutten av semesteret.

Få deg deltidsjobb

Selv med studielån kan det bli slunkent med penger. På kort sikt hjelper en deltidsjobb deg med faste utgifter og sosiale utskeielser. Bare pass på at jobben ikke går for mye utover studiene. Jobben gir deg penger nå, men det er studiene som skal gi deg penger resten av livet. Trenger du tips til å få deg jobb?

Vi i Tekna har en egen CV-bygger og kan hjelpe deg gjennom hele søkeprosessen. Vi kan også komme med lønnsanbefaling til din sommer- og deltidsjobb. 

Gode grunner til å være studentmedlem

For 150,– pr. semester får du to forsikringer inkludert, sparer mye penger på våre fordeler og kan treffe andre på våre sosiale og faglige arrangementer. 

Lag handleliste og handle sjelden

Bruk noen minutter på kvelden og lag en ordentlig handleliste. Etter handlerunden kan du henge opp lista på kjøleskapet og føre opp nye varer når du begynner å gå tom. Lag gjerne en middagsliste i samme slengen.

Lager du middag for flere dager om gangen, sparer du garantert penger. Og husk å følge med på tilbud i matbutikken. Alle monner drar.

Sørg for at du er forsikret

Du må forsikre tingene dine og deg selv. Da trenger du minimum en uføreforsikring og en innboforsikring, og som Tekna-medlem får du disse inkludert i medlemskapet.

Medlemskapet koster 150,– per semester, kun en brøkdel av hva disse forsikringene koster for ikke-medlemmer.

Studentforsikringer

Studenter får to forsikringer inkludert i medlemskapet. I tillegg får du også svært gode priser på andre forsikringer gjennom Gjensidige. 

Vær prisbevisst – innred billig

Tenkt alternativt når du skal gjøre innkjøp. Si til deg selv – trenger jeg virkelig dette? Og – kan jeg skaffe det brukt. Det er mye penger å spare på å kjøpe brukt. Loppemarked er en super anledning til å gjøre noen skikkelige kupp, men møt opp tidlig!

Hos Finn.no har de en egen gis bort seksjon, hvor alt fra senger til lampeskjermer kan skaffes. I tillegg tilbyr nettsiden Gjerrigknark.com en oversikt over ting som gis bort og som er kraftig rabattert. Sjekk også om du kan kjøpe brukte pensumbøker. Det er det mye penger å spare på.

Ha reiseforsikring 

En god reiseforsikring dekker trolig mer enn du tror, og hos Gjensidige får Tekna-medlemmer under 27 år en av markedets aller beste reiseforsikringer til 83 kr i måneden. Reiseforsikringen gjelder fra du drar hjemmefra. 

Bli medlem

Du får to forsikringer inkludert, sparer mye penger på våre fordeler og kan treffe andre på våre sosiale og faglige arrangementer. 

Les også