Aktuelt
– Det er lov å ha det både vanskelig og bra
Visste du at du kan få gratis psykologhjelp som Tekna-medlem?
Det kan være tøft å være student. Du skal balansere fritid med venner, familie og alenetid, med studie og kanskje jobb ved siden av i tillegg?
Økonomien som student kan være utfordrende, noe undersøkelser fra Tekna viser, 23 prosent sliter med å få endene til å møtes.
– Jeg tror man er mer redd for å bli dømt og redd for å innrømme at noe faktisk er vanskelig.
Når vi i tillegg vet at 30 prosent føler seg ofte ensomme, og 58 prosent forteller at de i stor grad har gjort det dårligere på studiet siden de har følt seg nedstemte, så er det naturlig at man vil trenge gode verktøy for å være i god balanse.
– Man trenger ikke ha store problemer
Dette kan Tekna i samarbeid med eksperter på mental helse hjelpe deg med, helt gratis.
– Jeg ønsket hjelp med hvordan å håndtere stress bedre. Jeg har sjeldent en ettermiddag og kveld uten noe som skjer, og innimellom kan det bli litt for mye for meg. Jeg spurte om jeg kunne få hjelp til å takle en hektisk hverdag bedre enn jeg gjør.
Helene Winggård Skøien (22) er en av flere studenter som har benyttet seg av tilbudet. Hun er snart ferdig med 4. året på NMBU, Ås. Der studerer hun genomvitenskap, og til høsten skal hun skrive 60 poengs-master på Radiumhospitalet i Oslo.
Dette er noe av det tjenesten kan hjelpe med:
- Håndtere uro og bekymringer.
- Gode pusteteknikker.
- Planlegge gode søvnvaner.
- Nyttige mestringsstrategier.
- Mindfulness.
- Bygge sunne relasjoner til andre.
Test ut Braive – online mental helsehjelp
Online mental helsehjelp er digitale selvhjelpsprogrammer utviklet av psykologer og er skreddersydd for dine behov og utfordringer. Tjenesten er inkludert i uføreforsikringen.
Hun synes tjenesten er lett å bruke. I appen fyller man ut en selvrapport med spørsmål om hva slags type utfordringer man har, og i hvor stor grad man kjenner seg igjen.
– Det kan være alt fra «jeg har følt meg ensom» til «jeg får panikkanfall hver dag».
– For eksempel fikk jeg et program som het «stressmestring». Det har flere moduler hvor man lærer alt om stress, hvordan det kan påvirke deg og hva du kan gjøre selv. Jeg får ha programmet der i ett år, så jeg kan bruke lang tid på å gå gjennom modulene. Det er fint, for da kan man ta det når man har tid.
– Jeg liker veldig godt at jeg ikke trenger å føle at jeg har et stort problem for å be om hjelp. For det å være stresset, ha angst eller være lei seg, er jo veldig normalt. Alle kan kjenne seg igjen, og heldigvis kan man få hjelp til å takle det bedre, sier hun.
– Jeg hører ofte «ah jeg er så stressa!»
Hun visste hva hun ønsket hjelp med da hun startet.
– Jeg liker å ta på meg mye, men det er ikke alltid jeg takler å ha så mye å gjøre. Psykologen man snakker med er helt åpen for alle typer bekymringer og plager, og man må altså ikke ha store problemer for å gjøre programmet. Det synes jeg er fint, sier hun.
– Opplever du at studenter er flinke til å snakke om slike ting?
– Det er mange flere som sier at de heller snakker med psykolog, enn med venner og kjente om at de føler på ensomhet eller andre psykiske problemer.
– Studenter er nok ganske flinke til å snakke om stress i forhold til andre psykiske utfordringer. Jeg hører ofte «ah jeg er så stressa!» Noen ganger føler jeg man bruker det litt feil, typ som en måte å snakke på eller en kommentar man bare sier. Men jeg har nesten aldri hørt «hei, jeg føler meg ensom», eller «jeg er deprimert». Jeg tror man er mer redd for å bli dømt og redd for å innrømme at noe faktisk er vanskelig. Kanskje man er redd for å ikke vil bli hørt hvis man plutselig tør å snakke om det.
– Jeg tror også det er viktig at man gir rom for at det er lov å ha det vanskelig samtidig som man har det bra. Man kan føle seg trist og lei seg over en ting samtidig som man er glad for andre ting. Det opplever jeg at folk er ganske dårlige på. Føler ofte det er enten eller, sier hun.
Hvilke studenter synes du dette kan passe for?
– Dette kan passe for alle. Dersom man ikke har noen man føler seg nærme nok, kan man føle at man ikke blir sett eller har noen som man er trygge med.
– Men selv de som virker mest sosiale og er med på alt, kan også være vel så ensomme, sier hun.