Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne titter ut av vinduet på en regnfull dag med Mestringspodden-logo og tittelen Nedstemthet
Hør hvordan du kan takle negative tanker best i denne podkasten

Råd og tips

Nesten halvparten av studentmedlemmene har følt seg nedstemt

Publisert: 21. jan. 2021 Podkast

I Teknas undersøkelse av studentmedlemmene svarer hele 45 prosent at de har følt seg så nedstemt i løpet av studietiden at har hatt behov for å snakke med noen om det. Hør Mestringspodden og få svar på hvordan du kan takle negative tanker.

Nedstemthet og depresjon henger nært sammen. Hvis du erfarer nedstemstemthet, tiltaksløshet og fortvilelse, i tillegg til andre følelser som redsel, frykt og skam. Og at disse følelsene vedvarer over tid i kombinasjonen med at du kjenner lite glede og mening kan det være snakk om en depressiv tilstand. 20-30 prosent av oss vil på et eller annet tidspunkt i livet oppleve å være i en depresjon. Dette er en vanlig psykisk helseplage.  

– Det føles vondt og tungt, men det er forbigående og du kan få hjelp. Noe av det verste og mest belastende er antakeligvis den manglende troen på at det kan bli bedre igjen, og dette må ikke forveksles med at det ikke går over. Du kan også lære deg å forebygge for å unngå å møte en depressiv tilstand, sier psykolog Carina Carl.  

Som å ha tankevirus 

Nedstemthet setter avtrykk i tanker, følelser i kroppen og i handlingene våre. Et av de mest sentrale kjennetegnene er de mange automatiske negative tankene knyttet til deg selv. 

Fotografi: Nærbilde av Trygve
I episoden får du møte Trygve. Han beskriver hvordan han har det når han går inn i negative tankespiraler.

– Nedstemthet er som å ha tankevirus. At du for eksempel sier til deg selv at du ikke får ting til, at du ikke er god nok eller at ingen liker deg, sier Carl. 

I episoden får du møte Trygve som studerer marin bioteknologi. Han beskriver hvordan han har det når han går inn i negative tankespiraler. 

– Når jeg får disse tankene blir jeg aksjonslammet, som gjør at jeg ikke klarer å prestere og at jeg ikke når de målene jeg ønsker selv, sier Trygve. 

Gode rutiner kan hjelpe 

Carl starter med å gi noen grunnleggende anbefalinger for å forebygge følelsen av nedstemthet. Det innebærer rutiner for søvn, kosthold og for fysisk aktivitet. 

– I praksis betyr dette å avsette åtte timer til søvn, spise regelmessig mat som gir næring til både hode og kropp. Og at du beveger kroppen din daglig. Fysisk aktivitet har en rekke positive effekter. I tillegg er det lurt å dele med noen fortrolige hvordan du har det, sier Carl. 

Tanker er ikke sannhet 

Når vi er i en tilstand hvor vi er nedstemt ser vi oss selv og verden gjennom mørke brilleglass. Vi blir eksperter på å finne feil og se alt som går dårlig. 

Når vi er i en tilstand hvor vi er nedstemt ser vi oss selv og verden gjennom mørke brilleglass.

– Øv deg til å være kritisk til tankene dine. Når du føler deg trist, motløs, redd eller skamfull, spør deg selv hva som går gjennom hodet ditt. Skriv tankene dine ned og se om du finner alternative perspektiver – om det er en annen måte å tenke på, sier Carl. 

Du er ikke alene  

Som nevnt i innledningen er det mange Tekna-studenter som har kjent seg nedstemt i studietiden. Det er ingenting som tenkes eller føles for første gang når det kommer til å nedstemthet og depressive tanker. 

– Noen ganger kan en nedstemthet gi deg en anledning til å prioritere annerledes eller gjøre endringer i livet. Er det noe du savner eller trenger mer av? Hva betyr mest for deg? Det viktigste du kan gjøre for å forebygge er å ta deg selv på alvor. Hva er viktig for deg for at du skal ha det bra og hvordan tar du vare på deg selv? Dette er spørsmål det er lurt å bli kjent med svarene på, sier Carl. 

– Vi har alle perioder som er tyngre enn andre. Og disse tyngre periodene går jo over, vi er vel alle klar over å ha det jævlig til tider er en del av den menneskelige opplevelsen avslutter Trygve. 

Les også