Råd og tips
Sosial angst rammer flere enn du tror
Visste du at selv de som elsker å stå foran andre å snakke kan kjenne på sosial angst? Det er faktisk den mest utbredte angstformen, og det handler om frykten for at andre skal tenke negativt om deg.
I Mestringspodden får du møte Nicklas Csirmaz, leder for Tekna student ved UiT i Narvik. Han er utadvendt og har et stort sosialt nettverk. Likevel kjenner han av og til på sosial angst.
– I noen perioder blir alt litt vanskelig. Jeg er redd for å dumme meg ut, skuffe noen, ikke leve opp til forventninger, spesielt mine egne, sier Nicklas.
Når blir tankene et problem?
Psykolog Carina Carl gjester Mestringspodden og gir råd til studenter som sliter med sosial angst. I episoden forklarer at når tankene gjør at det blir utfordrende å være sosial blir det problematisk.
– Når vi begynner å unngå eller sikre oss ved å spille en rolle blir tankene et problem. Det kan være å unngå nære relasjoner eller unngå offentlige rom. Andre sikringsstrategier kan være å unngå å møte blikk, gå med solbriller eller headset for å signalisere at du er utilgjengelig, sier Carl.
Også utadvendte kan ha sosial angst
Du kan kanskje tenke at en med sosial angst fremstår veldig usikker, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Det kan like gjerne være at en person som er redd for hva andre tenker utad virker veldig trygg og selvsikker fremfor hva vi har en tendens til å forestille oss - at en person med sosial angst er tilbaketrukket og stille.
Ny medlemsfordel for studenter
Våre studenter får nå inntil 5 videokonsultasjoner med psykolog for kun 100,- pr. time. Tjenesten leveres av Lifekeys, som er ledende i Norge med sine online psykologer.
– Jeg snakker gjerne i forsamlinger, men uansett hvor trygg jeg er på situasjonen og menneskene rundt meg forhånd, får jeg innimellom likevel en følelse om at det ikke helt stemmer, sier Nicklas.
Ifølge Carl handler dette om frykten for å bli oppfattet som dum eller uinteressant.
– Når du blir redd for dette så får du en følelse som kan oppfattes som andres tanker om deg. Når du føler deg beglodd kan hjernen tolke dette som et bevis på at andre faktisk glaner på deg, sier Carl.
Vi kan ikke unngå alt vi er redde for
Det er sårbart å vise frem den du er, og for mange er det vanskelig å være seg selv. Men når du i stedet unngår og heller spiller en rolle blir du heller aldri bekreftet for den du er – noe som vi alle trenger.
– Å høre til handler om å ha en plass og bli akseptert for den vi er – på godt og vondt.
– Å høre til handler om å ha en plass og bli akseptert for den vi er – på godt og vondt. Det krever at vi gjør oss synlige som også krever mot fordi vi da må gjøre oss sårbare, sier Carl.
Utfordre deg selv
Så hvordan kommer du dit at du tør å vise mot og forhåpentligvis får kjenne på følelsen av å høre til? Carl har gode råd om hvordan du kan utfordre den sosiale angsten og se etter motbeviser på det du tror andre tenker om deg.
– Finn ut hva du sikrer deg mot og hva du unngår og tenk på hvordan du kan utfordre denne sosiale angsten. Del tankene dine med en fortrolig og test tankene dine i etterkant av noe sosialt. Finner du noen bevis på at du sa noe dumt, eller forveksler du fakta med tankene dine?
Til sist kommer hun med en gledelig beskjed til alle som kjenner på noen av disse følelsene i sosiale settinger.
– Heldigvis handler sosial angst om dine tanker om deg selv og ikke andres tanker om deg. Denne angsten er veldig utbredt, helt ufarlig i det store bildet og kan jobbes med både individuelt og profesjonelt, avslutter Carl.
Mestring og mental helse
Vi har flere lavterskeltilbud som hjelper våre studenter med å takle stress og utfordringer i hverdagen.