Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Person fornøyd med egne prestasjoner
Skal man måtte prestere overalt?

Råd og tips

Generasjon prestasjon

Publisert: 21. mars 2022 Podkast

Når ble vi så opptatt av prestasjoner? Er det egentlig så viktig å prestere overalt, og hvor går skillet mellom sunt og usunt prestasjonspress? Lær mer i denne episoden av Mestringspodden.

 

– Mange opplever et press om å utnytte sitt potensial og være den beste man kan være og helst helt unik. Med store muligheter og mange valg, er det opp til den enkelte å finne seg selv – samtidig som vi også skal passe inn i flokken. Det er et krevende, hvis ikke umulig prosjekt, sier psykolog Carina Carl.

Forventinger


Ofte lar vi andres forventninger til oss styre hvorfor vi ønsker å prestere på de forskjellige arenaene vi deltar på. Dette gjelder også for Karoline. Hun tar en master i medisink teknologi i Bergen, og er en av studentene som deltar i episoden.

Karoline Leewinsen
Karoline skal snart levere sin masteroppgave ved UIB.


– Jeg gjør nok en del ting fordi det forventes av meg, mer enn at jeg ønsker det selv. Vi hører jo gjennom oppveksten at det er viktig med utdannelse og jobb og at et friår ikke er så lurt. Og det samme nå når jeg snart leverer master, så kunne

jeg egentlig tenkt meg et friår før jeg går ut i jobb. Men så tenker jeg på hvordan det vil se ut på CV og så videre, sier hun.

Slike situasjoner er krevende, og man føler seg dratt mellom andres forventninger og det en selv ønsker å prioritere.


– Det krever mot å lytte og identifisere hva som betyr mest for deg selv. Herunder prioritere lek, tørre å gi slipp og å være tro. Det letteste er ofte å gjøre det vi tror forventes av oss, sier Carl.

Alle andre er så gode


Vår tilstedeværelse i sosiale medier gjør oss veldig tilgjengelig for andre og kan gjøre oss styrt av det ytre. Det vil si at vi måler oss med det vi ser utenfra, fremfor det som foregår på innsiden.


– Sosiale medier er en faktor. Når ser folk står opp tidlig, trener mye, har bra jobb og et sosialt liv, så føler jeg jo at alle andre får gjort så mye mer enn meg, sier Karoline.


Carina Carl ser også de store utfordringene sosiale medier bringer til en oppvoksende generasjon som er opptatt av å prestere.


– Vi ender opp med å måle vår egenverdi ut fra ytre verdier som eksempelvis prestasjon, sier Carl.


Vi skal ikke bare prestere i skole og jobb


Når vi jaget etter å prestere blir stort, kan det lønne seg å ta et steg tilbake og tenke på hvorfor du ønsker å prestere og hvorfor det er viktig.


– Vi skal håndtere et liv som helhet. Og for de fleste har andre arenaer enn fag og jobb større verdi, når alt kommer til alt. Når vi er fanget i det ytrestyrte glemmer vi ofte det nære og kjære. Oss selv, øyeblikkene, nærvær og hverdag, sier Carl.

Mestring og mental helse

Vi har flere lavterskeltilbud som hjelper våre studenter med å takle stress og utfordringer i hverdagen. 

Les også