Aktuelt
– Derfor valgte jeg å ta en master
Masterstudiet har gjort meg kvalifisert for mange flere jobber og sjansen er markant større for at jeg får jobb når jeg er ferdig, enn etter bachelorgraden, sier Olav Nilsen Lohne som studerer Integrert bygningsteknologi på Universitetet i Tromsø.
Bachelor og master
Jeg gikk fornybar energi på Universitetet i Agder campus Grimstad - før jeg begynte på Integrert bygningsteknologi på Universitetet i Tromsø, campus Narvik.
Når begynte du å tenke på å gå videre med en master?
– Ambisjonen min var i utgangspunktet å si meg fornøyd med en bachelorgrad, men i sommerferien mellom 2. og 3. klasse brukte jeg en del tid på å vurdere hva jeg ville gjøre videre etter fullført bachelorgrad. På daværende tidspunkt følte jeg at fagsammensetningen på studiet var for bred, og dette gjorde det mer nærliggende å vurdere om en mastergrad ville være gunstig å ta.
Hvordan gikk du frem for å finne informasjon om masterstudier?
– For å finne informasjon om masterstudier har jeg saumfart hjemmesidene til de universitetene og høyskolene jeg hadde kjennskap til på forhånd. Der fant jeg ulike masterstudier jeg syntes virket interessante og vurderte hvilke fagkombinasjoner som passet best for meg. Gjennom Tekna student sine SK-opplæringer og årsmøter har jeg også fått forhørt meg med andre studenter som tilhørte de skolene og masterstudiene jeg hadde pekt meg ut som aktuelle.
Hva var det som fristet mest med en master?
– Det var flere faktorer som gjorde at masterstudiet fristet. En av de viktigste var enda dypere kunnskap om de temaene man syntes var mest interessante under bachelorstudiet. I tillegg følte jeg det var på høy tid å komme seg videre ut og finne en ny studieplass med helt blanke ark.
Hvorfor valgte du å ta en master fremfor å begynne å jobbe?
– I tidsrommet jeg var ferdig med bachelorgraden var det et stort antall ansatte fra olje- & gassindustrien som hadde blitt arbeidsledige. Konkurransen var dermed veldig hard på dette tidspunktet og det ville være et tryggere valg å ta en mastergrad enn å konkurrere med en rekke ingeniører med mange års erfaring. Dessuten hadde jeg et ønske om å tilegne meg spisskompetanse som forhåpentligvis skulle gjøre meg til en mer attraktiv kandidat for en arbeidsgiver. Derfor ble fordelene med en mastergrad større enn å begynne å jobbe.
Hva synes du er de største forskjellene mellom bachelorstudiet og master?
– På bachelorgraden skraper man mer overflaten i de temaene man er gjennom, mens på mastergraden går man mer i dybden og får dermed en grundigere forståelse av fagene. Jeg merket i tillegg en klarere, rød tråd i masterstudiet. Ofte opplever jeg at metoder og fremgangsmåter jeg har lært i et fag kan anvendes i andre fag, så man kan i stor grad si at fagene er komplementerende ovenfor hverandre. En bieffekt av dette er at masterstudiet av og til kan oppleves som enklere, siden man kan benytte prinsipper, teorier og metoder i flere fag.
Noen frykter at masterstudiet blir veldig vanskelig – hva er din erfaring?
– Min erfaring er at det ikke er vanskeligere med mastergrad. Arbeidsmengden er til tider litt større, ellers er det ingenting å frykte med en mastergrad.
Hvordan er en typisk «master-uke» - kombinasjon mellom studier og fritid – får du tid til annet enn å studere?
En typisk «master-uke» er jeg på skolen mandag-fredag der jeg prøver å få lest 7-8 timer om dagen. På studiet her i Narvik er man på en måte sin egen sjef, så jeg tar meg av og til friheten med å dyrke hobby på de dagene der været er på sitt alle peneste.
På ettermiddagene og helgene bruker jeg mye tid på å stå på ski, jakte, klatre, og dra på turer. Fritid får man nok av så lenge man klarer å ha litt struktur på gjøremål.
Masteroppgaven kan virke litt skummel – hva er din erfaring?
– Masteroppgaven er et stort stykke arbeid som krever mye ressurser og tid, så det er ingen tvil om at det har vært en utfordring man har tenkt mye på. Siden masteroppgaven har vesentlig betydning og er det siste man gjør i et langt studieløp er det en tung ryggsekk til oppgaven er levert og forsvart. Men så lenge man legger ned et godt stykke arbeid jevnt over tid, er det lite som tilsier at det ikke skal gå bra.
Hvordan har masterstudiet vært til nå sett opp mot forventningene du hadde før du begynte?
Jeg syns studiet i stor grad har levd opp til forventningene. Jeg er særs fornøyd med hvordan studieopplegget er her i Narvik. Det er lagt opp slik at man har et fag en hel uke. Hver måned har man en studieuke der man kan ta igjen fag dersom man henger etter. Hvis man da er ajour med alle fag kan man da bruke den tiden på å dyrke hobbyene sine med god samvittighet.
Hva synes du har vært det morsomste med masterstudiet til nå?
– Morsomste har uten tvil vært klassen. Har følt på en større tilhørighet pga. mindre klasse og at vi har alle fagene sammen. Faglig sett har det nok generelt vært det at vi har lært teorien bak de begrepene vi var borti på bachelor, men som vi kanskje ikke forsto helt da.
Er det noe som har vært vanskeligere enn du trodde? – hva har du opplevd som de største utfordringene med studiet?
– Kommer ikke på noe som har vært vanskeligere enn jeg trodde. Masteroppgaven er og har vært den største utfordringen gjennom studiet. Det er altoppslukende og krever mer av deg enn det det gjør å ha fag. Men med riktig innstilling og holdning er det en utfordring som kan hanskes med.
– Det har til tider vært en utfordring å finne motivasjon til å dra på skolen når man vet at det er perfekte skiforhold i bakken og meldt blå himmel.
Opplever du at masterstudiet har åpnet nye muligheter i arbeidsmarkedet?
– Absolutt! Jeg er kvalifisert for mange flere jobber nå enn jeg var før, så sjansen er markant større for at jeg får jobb nå som jeg er ferdig, enn da jeg var ferdig med bachelorgraden. Dessuten føler jeg i større grad jeg har den ballasten som trengs for å kunne gjøre nytte for meg i jobbsammenheng.
Hva er ditt råd til de som i dag vurderer en master?
– Min anbefaling er å ta master. Grunnen til dette er at konkurransen bare blir tøffere og tøffere, så hvis man skal være konkurransedyktig for en arbeidsgiver blir det mer og mer viktig å ha en mastergrad. I tillegg tjener både du og bedriften på deg hvis du tar en mastergrad.