Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En smilende person går gjennom et kontorlokale med en sykkel.
Hvordan skal du te deg når du forlater kontoret for siste gang? Ikke brenn alle broer, lytt til denne episoden om oppsigelse.

Råd og tips

Slik sier du opp jobben på en god måte

Publisert: 23. okt. 2023 Podkast

Har du fått deg en ny jobb og lurer på hvordan du skal si opp den gamle?

Anne Cathrine Hunstad
Holder det å sende en sms til sjefen? Anne Cathrine Hunstad, advokat i Tekna, gir deg svaret.

I denne episoden av Organisert får du råd fra Tekna-advokat Anne Cathrine Hunstad om hvordan du kan gjøre det på en profesjonell og høflig måte. Hun forteller om de formelle kravene til en oppsigelse, og gir tips til hvordan du kan takke for deg og legge forholdene til rette for en god avslutning.

Programleder er Vibeke Vesterhagen og teknisk ansvarlig er Andreas Killie-Grenasberg.

[00:00 - 00:01] Du hører på en podkast fra Tekna.

Vibeke
[00:06 - 00:17] Har du fått deg en ny jobb og lurer på hvordan du skal si opp? Hva er den riktige og den mest hyggelige måten å gjøre det på? Velkommen til Organisert, en podkast om jobb, juss og karriere.

Vibeke
[00:18 - 00:34] I dag skal vi ha en kort prat med advokat og avdelingsleder for juristene i Tekna, Anne Cathrine Hunstad, som kan masse om arbeidsliv. Anne Cathrine, velkommen. Hva vil være en skikkelig dårlig måte å levere oppsigelse på?

Anne Cathrine
[00:35 - 00:39] Det tenker jeg at hvis du slamrer døra og sier: «nå sier jeg opp!» og går ut. Det vil være skikkelig dårlig.

Vibeke
[00:41 - 00:42] Ja, så ikke gjør det. Så hva bør man gjøre?

Anne Cathrine
[00:42 - 01:05] Ikke gjør det.... Hvis vi ser på lovverket, så er det slik at i arbeidsloven står det at en oppsigelse skal være skriftlig. Det er det eneste formelle kravet som står. For arbeidsgivere er det en rekke andre krav, både formelle og materielle krav. Men når det gjelder arbeidstaker som sier opp, så er det eneste kravet at det skal være en skriftlig oppsigelse.
[01:06 - 01:13] Da tenker jeg at det er nok å sende en e-post, for eksempel, vil være tilstrekkelig.

Vibeke
[01:13 - 01:14] Ikke sms.

Anne Cathrine
[01:14 - 01:18] Ikke sms, det vil være det første du spurte om, var en dårlig...

Vibeke
[01:18 - 01:20] Ikke sant, for det er litt for uformelt.

Anne Cathrine
[01:20 - 01:29] Nei, du sender... Det er liksom det. Er e-post skriftlig eller ikke, det er en diskusjon, men de fleste oppsigelser i dag kommer på en e-post.

Vibeke
[01:30 - 01:34] Og det er noe som på en måte kan lagres, ikke sant? Det er kanskje litt av poenget her.

Anne Cathrine
[01:34 - 01:58] Så det er det formelle. Det er at du sender en skriftlig oppsigelse, det er det eneste kravet. Så er det jo ikke noe krav om at du må begrunne oppsigelsen, eller si hvorfor du slutter, eller noe sånt. Men mitt råd er at du sender en... At du ber om en samtale med arbeidsgiver, og så forteller at du har tenkt å si opp.
[01:59 - 02:24] Om du har fått en ny jobb, eller hva det er. Så vil nok jeg, hvis du hadde det rimelig bra, så vil jeg nok takke for tiden jeg har vært der, og har lært mye og alt dette her. Og etter den samtalen, som kanskje mange vil føle er litt ubehagelig, og det er det sikkert. For de fleste arbeidsgivere, og særlig i dag med det markedet hvor mange opplever at det er mangel på arbeidskraft, så vil arbeidsgiver bli litt sånn, ja, kanskje lei seg og synes at «uff, det var ikke så bra».
[02:26 - 02:38] Men det er tross alt, det som jeg kaller å oppføre seg, det er en god takt og tone. Da tar du den samtalen først, og så sender du i etterkant en skriftlig oppsigelse.

Vibeke
[02:38 - 02:41] Og da er det litt sånn tidsfrister her også, er det ikke det?

Anne Cathrine
[02:41 - 03:10] Jo, altså du må sjekke hva står det i arbeidskontrakten din, og hvor lang oppsigelsestid du har, slik at du vet om jeg har bare en måned, eller har jeg tre måneder. Og så er det slik at oppsigelser begynner å løpe først fra den første i måneden, så hvis du finner ut den midten av måneden du vil si opp, og sender oppsigelsen, eller så begynner den jo ikke å løpe før påfølgende måned. Så det er lurt å sjekke ut. Så det er det ene, det bør jo stå i oppsigelsen at du sier opp, og når er den siste dagen din.
[03:10 - 03:22] Og så bør du ta opp eventuelt: har du ferie til gode som du ønsker å avvikle, så bør du kanskje si noe om det. Er det andre utestående ting, har du noe bonus eller andre ting, så bør du også nevne det i oppsigelsen.

Vibeke
[03:22 - 03:28] Hva hvis en ny arbeidsgiveren har lyst til at du skal begynne litt før, eller har muligheten for å begynne før, er det noe man kan ta opp i den diskusjonen?

Anne Cathrine
[03:28 - 03:44] Ja, det kan du. Du kan ta det opp skriftlig, eller så vil jeg ha tatt det i den muntlige samtalen. For i utgangspunktet så må du jo jobbe i de tre..., hvis du har tre måneders oppsigelstid, så må du jobbe i de tre månedene. Så da må du inngå en avtale med arbeidsgiveren din om at du skal gå før.

Vibeke
[03:46 - 03:47] Man kan ikke jobbe dobbelt, liksom?

Anne Cathrine
[03:47 - 04:09] Nei, du er lojalitetsmessig bundet i de tre månedene i oppsigelsestiden, der du fortsatt er ansatt, så det må du være veldig forsiktig med, at du ikke starter en annen jobb mens du fortsatt er i oppsigelsestid, uten at du eventuelt har fått «go» for det da, fra arbeidsgiveren din. Det kan bli tatt skikkelig ille opp, hvis du gjør det uten å ha avklart det.

Vibeke
[04:10 - 04:10] Ja.

Vibeke
[04:11 - 04:23] Ja, så det er jo egentlig ikke så veldig mye å holde styr på her, bare litt sånn tunga rett i munnen på når du skal slutte, og sånn, og så gjøre det skriftlig, og så ikke brenne alle bruer, liksom, hvis du egentlig er misfornøyd, men at du faktisk prøver å holde litt takt og tone og...

Anne Cathrine
[04:23 - 04:40] Ja, rett og slett, for det handler om relasjoner da, ikke sant? Så det er mitt råd at du oppfører deg, selv om du kanskje har en del, synes at det er ikke alt som har vært så bra, det er vel ofte en grunn til hvorfor man skifter jobb, men man kan også ha lært mye, og det er jo...

Vibeke
[04:40 - 04:41] Det er naturlig å bytte jobb.

Anne Cathrine
[04:41 - 04:45] Det er naturlig å bytte jobb, men det er naturlig å takke for seg også i den perioden man har vært, og at man har lært noe, og så videre.

Vibeke
[04:48 - 05:03] Tusen takk, det var kort og godt det, med Anne Cathrine , advokat i Tekna. Og hvis du som lytter har innspill til hva vi bør ta opp i denne podkasten, som for eksempel det du hørte her nå, så vil vi veldig gjerne høre fra deg. Og da sender du oss en e-post til [email protected]. Tusen takk for at du hørte på.

Andreas
[05:08 - 05:26] Dette har vært en podkast fra Tekna. En fagforening for deg med mastergrad i naturvitenskap, realfag eller teknologi. Les mer om oss på tekna.no. Programleder var Vibeke Vesterhagen, reporter Sondre Tallaksrud, og teknisk ansvarig var meg, Andreas Killie-Grenasberg.

Les også