Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av klleger som prater sammen

Råd og tips

Hvordan snakke om lønn?

Publisert: 9. okt. 2023 Podkast

Bør du snakke åpent om hva du tjener? I så fall, hvorfor eller hvorfor ikke, hvordan og med hvem?

Anne Cathrine Hunstad
Tekna-advokat Anne Cathrine Hunstad gir råd og tips om hvordan man kan snakke om lønn

Syns du det er litt skummelt?

Tekna-advokat Anne Cathrine Hunstad mener vi bør snakke om lønn, men gjøre det riktig og bruke opplysningene på en klok måte. Hun gir deg tipsene til hvordan i denne podkasten på knapt seks minutter.

Finn ut mer om lønn her:
Lønnskalkulator 2023 - hva bør jeg tjene?

[00:00 - 00:01] Du hører på en podkast fra Tekna.

Vibeke
[00:05 - 00:13] Synes du det er skummelt å snakke høyt om lønna di? Redd for å virke skrytete eller kanskje litt flau fordi du tror du tjener litt lite?

Vibeke
[00:14 - 00:28] Velkommen til Organisert, en podkast om jobb, juss og karriere. I dag skal vi ha en kort prat med advokat og avdelingsleder for juristene i Tekna, Anne Cathrine Hunstad, som kan masse om arbeidsliv og om hvorfor man bør snakke åpent om lønn. Hei, Anne Cathrine.

Anne Cathrine
[00:29 - 00:31] Hei.

Vibeke
[00:31 - 00:34] Bør man egentlig snakke åpent om hva man tjener?

Anne Cathrine
[00:35 - 01:01] Spør du meg, så tenker jeg ja. Men hvis vi tar litt rettslig utgangspunkt her, så er det sånn at det med lønn, det er en personopplysning etter personopplysningsloven. Så det betyr at det er i utgangspunktet taushetsbelagt. Sånn at du kan ikke gå til sjefen din og spørre om å få se lønna til alle andre som jobber i virksomheten.
[01:03 - 01:23] Så det er i privat sektor. Men så er det sånn i offentlig sektor, så er lønn offentlig, det er innsyn i lønn, så der kan man sjekke ut hva kollegaene tjener. For der er det et annet regelverk som overstyrer. Så det må man ha litt i bakhodet at lønnsopplysninger er en personopplysning.

Vibeke
[01:23 - 01:28] Men betyr det at hvis jeg spør en kollega, hva tjener du? Og den svarer, sier den da noe feil?

Anne Cathrine
[01:28 - 01:47] Nei, det er akkurat det. For du eier jo dine egne lønnsopplysninger. Så hvis jeg vil snakke med noen andre om lønn, så har du rett til det. Men mindre arbeidsgiver har sagt at du ikke skal det, eller du har underskrevet på det. For det er noen virksomheter som er litt strenge på dette med lønn.

Vibeke
[01:48 - 01:51] Ja, så det står i kontrakten at du skal ikke si hva du tjener.

Other speaker
[01:51 - 01:54] Ja, og da må du respektere det. Da må du være litt smart med det.

Vibeke
[01:54 - 01:57] Så da bør man sjekke ut hva som står i kontrakten?

Anne Cathrine
[01:57 - 02:20] Man må etter slett se om man har skrevet under på noe om det. Men det er litt rart med lønn, for det er kanskje tabubelagt å snakke om lønn. Men jeg tenker at det kan man gjøre hvis man tenker og lurer litt på «Tjener jeg mindre enn andre?» Jeg synes det er kanskje litt sånn... Da vil jo mitt råd være å sjekke ut med en kollega.
[02:20 - 02:44] Det er ikke sikkert at kollegaen din vil dele de opplysningene. Hvis du får de opplysningene, så tenker jeg at du må være litt bevisst hvordan du bruker de. Men det er greit å ha som et bakeppe. Fordi man må også være klar over at lønn er et individuelt gode. Det fastsettes jo ut fra din erfaring, ansiennitet og resultater og så videre. Det gjør jo at lønnen kan være forskjellig.
[02:45 - 02:56] Men så har vi jo litt det i bakhodet også, at hvis man har tilnærmet like stillinger og trekker fra erfaring og fartstid, så skal lønnen være sånn nogenlunde den samme. Det er det vi tenker vi andre også.

Vibeke
[02:57 - 03:01] Lik lønn, likt arbeid, lik lønn.

Anne Cathrine
[03:01 - 03:20] Ja, hvis vi føler at «Jeg gjør jo den samme jobben, jeg mener jeg er like flink og så videre og så videre». Så derfor er jo det å ha den samtalen noe... for å sjekke ut. Så jeg vil jo råde at man gjør det, men du må bruke det klokt og vite at det er en personopplysning. Så du kan ikke drive og peive rundt med de opplysningene. Du må...

Vibeke
[03:20 - 03:27] Ja, det er egentlig en fortrolig opplysning. Så du kan jo ikke gå til sjefen din og si «Anne Cathrine sa til meg at hun tjener sånn. Jeg vil også...».

Anne Cathrine
[03:27 - 03:48] Da bør du snakke med... Da må du spørre den du har fått opplysningen fra om det er greit at du bruker vedkommende i den samtalen om lønn. Men jeg vil jo da, hvis du får de opplysningene, så bør du jo ta opp dette med arbeidsgiver. Kan du si noe om hvordan jeg ligger an? For da vil det jo være naturlig å gå til arbeidsgiver og ta den praten.

Vibeke
[03:48 - 03:56] Men hvis man har en tillitsvalgt, så vet den... Den tillitsvalgte har en oversikt, har den ikke det? På hva de medlemmene i gruppa tjener.

Anne Cathrine
[03:56 - 04:18] Jo. Hvis du først får opplysninger som gjør at du stusser litt med hva din egen lønn er, så vil jeg jo anbefale, hvis det er tillitsvalgte i bedriften, og du har en tillitsvalgt, så vil jeg gå til tillitsvalgte og spørre. Hvordan ligger jeg an? Og se om det gir deg noe svar. Har du ikke tillitsvalgt, så må du gå til arbeidsgiver og spørre. Det vil jeg også oppfordre deg til å gjøre.

Vibeke
[04:18 - 04:22] Hvis man oppdager at man har store forskjeller, er det denne lønnssamtalen man skal ta?

Anne Cathrine
[04:24 - 04:42] Det vil jeg også råde deg til. Lønnssamtale er ikke en lønnsforhandling, men det er en samtale om lønn, hvor man går igjennom hvilke oppgaver du gjør. Er arbeidsgiveren fornøyd med den jobben du gjør? Og hvordan ligger du an lønnsmessig? Sånn at du lager en grunnlag for å snakke om lønnen, og om mulig få hevet lønnen din.

Vibeke
[04:43 - 04:49] Ok, så oppsummert, så må man bare passe på at man faktisk har muligheten til å snakke om lønn, utenfor kontrakten din.

Anne Cathrine
[04:50 - 04:50] Ja.

Vibeke
[04:50 - 04:55] Så bør man ikke være så redd for å snakke om lønn, hvis man har en kollega som man har en åpen tone med.

Anne Cathrine
[04:56 - 04:58] Nei, det er jeg helt enig i. Jeg tenker at det er også naturlig å snakke om lønnen sin.

Anne Cathrine
[05:02 - 05:02] Ja.

Vibeke
[05:03 - 05:22] Tusen takk. Det var kort og godt Anne Cathrine Hunstad, advokat i Tekna. Og hvis du vil lære mer om lønn, så kan jeg anbefale episode 1 av denne podden, som handler om lønnssamtalen. Eller episode 44, Lønn - henger du etter. Eller episode 36, Forhandle lønn. Da vil jeg bare avslutte med å si, tusen takk for at du hørte på.

Andreas
[05:28 - 05:45] Dette har vært en podkast fra Tekna, en fagforening for deg med mastergrad i naturvitenskap, realfag eller teknologi. Les mer om oss på tekna.no. Programleder var Vibeke Vesterhagen, reporter Sondre Tallaksrud, og teknisk ansvarlig var meg, Andreas Killie-Grenasberg.

Les også