Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
langs akerselva

Råd og tips

I ingeniørenes fotspor: Historiske byvandringer i Oslo

Publisert: 22. mars 2024

I anledning Tekna Oslo sitt 150 års jubileum tilbyr vi byvandringer i ingeniørenes fotspor. Vår guide, Liv Berit Tessem, tar oss med tilbake i historien.

Vandringene vil legges ut gjennom året, så følg med på oversikten over sosiale arrangementer i Oslo avdeling eller på nyhetsbrev. Meld deg på og bli med!

Bryggerihistorie fra Sagene til Schous

I denne første vandringen tar vår guide, Liv Berit Tessem, oss med fra Sagene til Schous. Her får vi et nærmere blikk på Akerselvas bryggerihistorie, og vi få slukket både øltørsten og vitebegjæret.

Christianias øltørste ingeniører lesket seg med pottøl og bokkøl fra Schous bryggerier lenge før de organiserte seg i 1874. På 1800-tallet lå store og små bryggerier tett langs Akerselva. Turen starter ved Sagene kirke og vi følger elvas industrihistorie, små bryggerier ble slukt av de store, men i dag er det mikrobryggeriene som holder tradisjonene ved like, blant annet i Hjula Væverier, grunnlagt av Halvor Schou i 1846, bryggeriarvingen som ble en av landets største industriherrer. Vi avslutter ved Shcous mikrobryggeri.

Vikas klassereise

Liv Berit tar oss med på en vandring i Vika. Her får vi et nærmere innblikk i Vikas klassereise fra å være byens skyggeside til finansielt og industrielt knutepunkt.

Artister, håndverkere og madammer av alle slag bodde i Vika, byens skyggeside. Det livlige strøket ble sanert og skipsindustri, slum og Tivoli ble erstattet med Rådhuset, finanspalass og gateløpene fikk kongelige navn.

I dokkene på Aker Brygge bygget ingeniører og verftsarbeidere Norges flotteste skip og togene tøffet inn i på Vestbanen. Nå shopper vi i Grundingen, spaserer langs Stranden og opplever kunst i Nasjonalmuseet.

Akerselva, Norges nyttigste elv

Denne vandringen tar oss langs Akerselva, og starter på Nydalen. Vertikal Nydalen rager høyt med 18 etasjer på Gullhaug torg. Snøhettas nyeste signalbygg midt i Nydalen er symbolet på kunnskapsbedriftene som utvikler Norges fremtid der hvor landets første industribedrifter fikk hjulene til å gå rundt takket være fossekraften i Akerselva.

Med sine 9.4 km, 44 broer og 16 fossefall forteller elvebredden om armod og velstand, industri og teknologi, kunst og kultur siden 1500-tallet.

Gamle Oslo møter det nye Oslo

Vandringen foregår i Bjørvika hvor det nye og det gamle Oslo møtes.

Finanseliten holder til i dronning Eufemias gate, Munch og Operaen ligger det gamle havneområdet og landets kuleste bibliotek er bygget.

På trelasttomtene
I løpet av 25 år har byplanleggere, arkitekter og ingeniører skapt en ny, internasjonal bydel med 5000 boliger og 25 000 arbeidsplasser. Vi går Havnepromenaden gjennom Oslobukta, der byen møter fjorden og fortsetter sikksakk gjennom Barcode. Det moderne Oslo gir arkitekter, ingeniører og bygningsarbeidere stadig nye, krevende oppgaver.

Industrien på Skøyen

Denne vandringen foregår på Skøyen hvor tungindustri har veket plass for moderne bedrifter.

Industribedriftene Elkem, NEBB og Thune er blitt shopping – og motemekka på Skøyen og vestkantens fabrikker på Hoff huser teknologibedrifter, boliger og restauranter. Og snart kommer Fornebubanen tett fulgt av slaget om Bestumkilen og småbåthavna Maritim. Her er det byggeprosjekter og eiendomsutvikling på steroider for å gjøre området klart til å bli et av Norges travleste trafikknutepunkter.

Kvadraturen

Denne høsten jubilerer også Oslo, det er 400 år siden middelalderbyen Oslo brente ned og kong Christian 4. anla renessansebyen Christiania bak vollene til Akershus festning. Den danske provinsbyen ble norsk hovedstad i 1814 og trengte monumentale bygg som kunne huse statens nye institusjoner som Norges Bank, Rikshospital og Høyesterett. Slottet skapte byens nye akse for det unge Norge. Nå var det arkitektene og ingeniørenes tid, det samme var en kranglevoren offentlighet og et yrende kulturliv.

Bli med inn i Kvadraturen, historiene er her fortsatt.

Les også