Bergen: Midlertidig møteplass for ungdom på Slettebakken
Slettebakken i Bergen er under ombygging. FAU på Slettebakken skole ønsker hjelp til å utvikle et konsept for en midlertidig møteplass for eldre barn og ungdom, da området mangler møteplasser utenfor hjemmet. Vil du bidra i en prosjektgruppe med andre Tekna-medlemmer for å komme med ideer til løsninger?
Bli med og gjør noe bra for ditt lokalsamfunn!
Tekna har startet en ny medlemsaktivitet der du kan bidra frivillig på fritiden i faglige prosjekter for ditt lokalsamfunn. I 2024 gjennomførte vi seks slike prosjekter, i Oslo, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Drammen. Nå skal vi i gang med nye prosjekter, og vi trenger din hjelp – er du med?
Les mer om kompetansedugnader med Tekna her.
Om oppgaven
Bakgrunnsinformasjon:
Slettebakken i Årstad bydel er et nærområde med mange gode kvaliteter. Et stort idrettsområde med en rekke engasjerte klubber, et godt lokalsenter, store grøntområder, FYSAK, Tveitevannet, Slettebakken skole og en sentral plassering ved bybanen. Men det er også et nærområde med store sosiøkonomiske variasjoner, få møtesteder – spesielt for ungdom – og mange harde asfaltflater.
Bergen kommune er i prosess med å igangsette en områdesatsing på Slettebakken, og forarbeidene har avdekket at det er stort behov for møteplasser utenfor hjemmet.
Bergen kommune holder på med en rekke langsiktige planer for utviklingen av området gjennom områderegulering av Slettebakken idrettsområde samt en fremtidig totalrehabilitering av Slettebakken skole. Men dette er lange prosesser i en kort barndom og ungdomstid, og de som er unge i dag trenger flere steder å møtes lokalt.
I idrettsområdet har det over lenger tid pågått et prosjekt rundt rensing av et gammel bosdeponi i grunnen. Dette prosjektet skal avvikles i 2025, og det foreligger ingen konkret tidsplan for når utbyggingen av idrettsområdet vil finne sted.
FAU Slettebakken ønsker å skape en møteplass som kan bidra til økt aktivitet i området mens vi venter på at utbyggingen skal starte opp.
Prosjektet kan være et svar på hvordan man skal skape møteplasser på kort sikt i et område der endringene tar lang tid.
Konkret om oppgaven:
FAU på Slettebakken skole ønsker hjelp til å utvikle et konsept for en midlertidig møteplass. Møteplassen skal i første omgang være rettet for eldre barn og ungdom og tilby et sted for uorganisert aktivitet og opphold. Det kan gjerne ha en tydelig grafisk profil og kunne inneha rollen som en identitetsmarkør.
Det er ønskelig at konseptet er skalerbart i størrelse og kan modifiseres for å tilpasses andre brukergrupper. Et konkret eksempel er å tilpasse den til kvinner med barn som møtes for å spise sammen ute. Dette kan eksempelvis gjøres gjennom utviklingen av et modulsystem som kan settes sammen på ulikt vis.
Det er ønskelig å få realisert en møteplass i tilknytning til idrettsområdet på Slettebakken. Dette skal bygges ut over flere år, og det er derfor ønskelig at møteplassen kan flyttes. Vi ser det også som en stor fordel om det er en høy grad av gjenbruk av materialer.
Parallelt med dugnadsarbeidet vil FAU gå i dialog med samarbeidspartnere og Bergen kommune for å søke om finansiering og muliggjøre gjennomføringen.
Hvilken kompetanse trengs?
Har du engasjement for Bergen, barn og unge og synes det kan spennende å jobbe tverrfaglig sammen med andre Tekna-frivillige? Har du erfaring med område-/arealutvikling, bygg/prosjektering/rådgiving, landskapsarkitektur/arkitektur, industridesign, bærekraft/gjenbruk, eller noe som ligner? Da kan dette prosjektet være noe for deg! Ta kontakt så snart som mulig enten via skjemaet nederst på denne siden, melde deg på digitalt infomøte 20. januar, eller til [email protected].
Om samarbeidspartner
Arbeidsgruppa for nærmiljø ved FAU ved Slettebakken skole er samarbeidspartner på dette prosjektet. Du kan lese om FAU ved Slettebakken skole på nettsidene deres.
Aktuelle datoer og tidsramme
- Prosjektet starter opp 18. februar og avsluttes 5. juni 2025.
- Vi bemanner gruppa med frivillige Tekna-medlemmer fortløpende, så ta kontakt så snart du vet at du ønsker å være med.
- Infomøte på Teams: Mandag 20. januar kl. 11–11:30. Påmelding her.
- Kickoff-møte: Tirsdag 18. februar kl. 17–19 i Bergen
- Overleveringsmøte: Torsdag 5. juni kl. 17–18:30 i Bergen
- Teamet av Tekna-frivillige består av 3–6 personer, der én får rollen som prosjektleder. Prosjektleder tar spesielt ansvar for møtebooking, framdrift og fokus på leveranse.
- Du må ha mulighet og vilje til å sette av 3–5 timer per uke på fritiden, over cirka tre måneder. Arbeidet vil skje både gjennom møter i gruppa (digitale/fysiske) og ved indiduelt arbeid.
- Tekna legger til rette med kickoff og onboarding, enkle digitale verktøy for samhandling, midtveisevaluering og overleveringsmøte.
- Teamet av Tekna-frivillige jobber ellers faglig selvstendig med oppgaven.
- Les mer om opplegget her
Fordi det er meningsfullt og du:
- blir kjent med nye folk!
- blir enda bedre kjent med ditt distrikt!
- lærer noe nytt!
- bidrar til å gjøre verden til et litt bedre sted. I frivillig-prosjektene med Tekna bidrar du ofte på flere bærekraftsmål, blant annet ofte disse:
Mål 3: God helse og livskvalitet
Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Mål 17: Samarbeid om å nå målene