Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
papirbredden bauta

Bauta for tresliperier og papirindustrien – en ingeniørbragd

Bautaen ble reist i 2008 på Papirbredden på Union brygge i Drammen for å hedre norske gründere, ingeniører og arbeidere som etablerte tresliperier på 1860 -70 årene. Tekna hedrer også tyskerne Friedrich Gottlob Keller og Heinrich Voelter som konstruerte de første treslipemaskinene allerede i 1846 i Heidenheim, Tyskland.

Til alle tider har menneskene hatt behov for «papir». Tidligere har man brukt blant annet pergament og forskjellige typer dyrehud, og fra 1700-tallet ble papir fremstilt av tøyfiller. Dette råstoffet ble en mangelvare, og det ble utviklet stadig bedre slipemaskiner for å slipe av fibrene i tømmer og utnytte disse fiberne til papirproduksjon. Tresliperier ble raskt en storindustri, og det dukket opp  dampdrevne tresliperier som hjørnestensbedrifter i nye tettsteder langs mange vassdrag i landet.

Cellulose

På 1880-90-årene utviklet man en ny treforedlingsindustri som produserte cellulose (tremasse) blant annet ved hjelp av kjemiske prosesser. Cellulose ble det nye råstoffet i papirproduksjonen. Produksjonen er kraftkrevende og regnes som en prosessindustri. Den er hovedsakelig basert på granskog. Industrien ble derfor etablert nær kraftkilder i det nordlige og sørlige barskogbeltet verden rundt.

Cellulose-, papir- og papp-produksjon ble storindustri og er fortsatt en betydelig eksportvare for Norge.

Les mer om dette på:

Bautaens plassering:

 

Tekna-bautaene

Tekna reiser bautaer rundt omkring i landet som skal minne oss om bragder innen teknologi og realfag. Les mer om andre Tekna-bautaer for store og viktige norske teknologi- og forskningsbragder.

Les også