Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bauta for norsk fyrvirksomhet

Bauta for norsk fyrvirksomhet – en teknologibragd

Bautaen er reist ved Lindesnes fyr og fyrmuseum. Den ble avduket i 2016 av statssekretær Reynir Jóhannesson, kystdirektør Kirsti Slotsvik og Teknas visepresident Dag Waaler.

Bautaen, som hedrer fyrvirksomheten som en teknologibragd, har følgende inskripsjon på forsiden:
«Å ivareta sikkerheten for de sjøfarende langs Norges lange kyst har vært en teknologisk utfordring og en viktig samfunnsoppgave. Denne bautaen er reist for å hedre alle dem som har brukt sin kunnskap til konstruksjon, bygging og drift av de mange fyrene som viser vei i norsk farvann».

På baksiden er Terje Stigen sitert:
«Kystfyrene – en lysgate langs innfarten til vårt land. Fra holme til holme. Fra nes til nes. Og innenfor – en hær av små lyktemenn som vokter de trange innløp til menneskene hjem.»

Det er til sammen nesten 2000 fyr og fyrlykter langs den drøyt 100 000 km lange kystlinjen i Norge. Totalt har det vært 212 fyrstasjoner. Av disse har opptil 154 har vært i drift samtidig. I dag defineres totalt 107 anlegg som fyrstasjoner i Norge. Norges eldste fyr er Lindesnes fyr som ble etablert i 1655.

Den store teknologiske utfordringen var å bygge solide fyr, ofte med drøyt 40 m høye tårn i svært værharde strøk. Kanskje var allikevel det mest krevende antakelig å skaffe egnede lyskilder og vedlikeholde disse. Ofte bodde det en fyrvokter med familie der ytterst i havgapet. I dag er det enklere, med solceller og ledpærer slik at de fleste fyr nå er selvdrevne og ubemannet.

Les mer om fyrvirksomheten:

Les gjerne også Maren Uthaugs opprørende slektsroman

Bautaens plassering:

Tekna-bautaene

Tekna reiser bautaer rundt omkring i landet som skal minne oss om bragder innen teknologi og realfag. Les mer om andre Tekna-bautaer for store og viktige norske teknologi- og forskningsbragder.

Les også