Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sort hvitt foto av Gruvearbeidere oppstilt med hatter, arbeidslær, trillebårer, hakker og spader
Arbeidslag ved Aktieselskabet Sydvaranger under anleggstiden 1907 Foto: Wessel, Ellisif Rannveig / Grenselandmuseet

Bauta for A/S Sydvaranger gruver – en ingeniørbragd

Publisert: 7. juni 2023

Bautaen hedrer geologer, ingeniører og arbeidere for det pionerarbeidet de utførte ved A/S Sydvarangers etablering. Bautaen «Industrireising i grenseland» ble avduket i 2018 av ordfører Rune Rafaelsen og leder av Teknas fagutvalg Gerd Nilsen fra Veidnes.

Ta et selvportrett med en bauta og vinn en sekk!

Gjør norgesferien ekstra minneverdig med Tekna-bautaene. Vi trekker 3 vinnere som får tilsendt en Norrøna 20L sekk.

Bautaen hedrer særlig ingeniør Henrik Lund som bidro til etableringen av Norges største gruvebedrift A/S Sydvaranger. Han tok i bruk både reinskyss og båtfrakt for å få frem tonnevis med malmprøver fra funnstedet sør for Bjørnevatn hvor malm var påvist allerede i 1866. Lund var sentral i valg av Kirkenes og Bjørnevatn som driftssteder. Driften startet først i 1910. Han fikk Polyteknisk forenings sølvmedalje for sin forskning på «Den magnetiske malmseparasjon og dens betydning for norske malmforekomster».

Oppstarten av gruvedriften førte til en mangedobling av innbyggertallet i Sør-Varanger kommune, og har vært helt avgjørende for at Kirkenes fortsatt er en livskraftig by i et viktig grenseland for Norge. På det meste hadde bedriften 1.250 ansatte og var Norges største gruveselskap. Den sto for det meste av både arbeidsplasser i kommunen og oppbygging av lokal infrastruktur.

Dagbruddene utenfor Bjørnevatn er nest størst i Nord-Europa. Anleggene til A/S Sydvaranger ble som det meste av Kirkenes totalt ødelagt under krigen og produksjonen kom ikke i gang igjen før i 1952. Henrik Lund bidro rundt årtusenskiftet til å utvikle en ny teknologi som gjorde det mulig også å utnytte malmen i Bjørnevatn som var blitt oppdaget 40 år tidligere.

AS Sydvaranger ble etablert i 1906 og første malmlast ble produsert i 1910.

Les mer om:

Bautaens plassering:

Tekna-bautaene

Tekna reiser bautaer rundt omkring i landet som skal minne oss om bragder innen teknologi og realfag. Les mer om andre Tekna-bautaer for store og viktige norske teknologi- og forskningsbragder.

Les også