Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Foto: Getty Images

Politisk

​​Innspill til regjeringens arbeid med havbruksmeldingen​

Publisert: 18. sep. 2024

Last ned Teknas høringsinnspill her:

Innspill til regjeringens arbeid med havbruksmeldingen (pdf)
Sendt til Nærings- og fiskeridepartementet 

Teknas innspill kort oppsummert:

  • Tekna støtter mange av forslagene fra NOU 2023:23, men mener at det er behov for flere konkrete tiltak for å redusere dødeligheten og forbedre fiskevelferden i akvakulturnæringen.
  • Tekna mener at god fiskehelse og dyrevelferd må være grunnlaget for videre vekst i næringen. Tekna ønsker krav om maks 5 % dødelighet på oppdrettsanlegg innen 2028.
  • Tekna ønsker at dødelighet skal bli en del av trafikklyssystemet for å sikre bedre fiskevelferd og redusere miljøbelastninger som lus og rømming.
  • Tekna støtter en miljøfleksibilitetsordning som gir økt tillatelseskapasitet til aktører som bruker null- eller lavutslippsteknologi, noe som kan bidra til å redusere lakselusproblemet.
  • Tekna ønsker at miljøfleksibilitetsordningen stimulerer til utvikling av teknologi som kan redusere miljøpåvirkning og forbedre fiskevelferd.
  • Tekna mener det bør innføres strengere krav til både biosikkerhet og dyrevelferd, spesielt for forsknings- og utviklingstillatelser.
  • Tekna støtter innføring av miljøavgifter, som for eksempel avgift på lakselus og rømming, for å motivere næringen til å ta større miljøhensyn.
  • Tekna er positive til økt satsing på lavtrofisk havbruk og ønsker en forskningssatsing på prosesseringsteknologi for å møte økende behov for bærekraftig biomasse.

For å lese hele Teknas innspill på denne høringen, last ned høringssvaret over.

 

FNs bærekraftsmål

Les også