Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Foto: Getty Images

Politisk

Høring av første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler

Publisert: 23. sep. 2024

Det er behov for en rask styrking av grunnlaget, i arbeidet med å beskytte og verne marin natur og marine økosystemer, blant annet som grunnlag for utvikling av bærekraftige havnæringer.

Last ned Teknas høringsinnspill her:

Teknas innspill til Høring av arealforslag - Utlysning av områder for mineralvirksomhet på havbunnen (pdf)
Sendt til Energidepartementet

Litt om høringen:

  • Tekna har tidligere gitt innspill til flere nasjonale planer og høringssaker om marin natur, inkludert bevaring av viktige områder og havbunnsmineraler.
  • Tekna understreker behovet for å styrke vern av natur og økosystemer, og etterlyser et bedre kunnskapsgrunnlag før tillatelser til havbunnsmineralvirksomhet gis.
  • Vi mener at dagens kunnskapsgrunnlag om norske havområder er utilstrekkelig for å vurdere konsekvensene av utvinning av havbunnsmineraler.
  • Tekna etterlyser at fremtidige vurderinger av utvinningstillatelser må baseres på tilstrekkelig kunnskap om natur og miljø.
  • Vi mener at det trengs økte ressurser for å styrke kunnskapsgrunnlaget om marin natur, spesielt med tanke på internasjonale forpliktelser som Naturavtalen og EUs Green Deal.
  • Tekna er bekymret for at treg utvikling i kunnskapsinnhenting kan føre til dårlig grunnlag for fremtidige avgjørelser om havbunnsmineraler.
  • Vi anerkjenner bidraget fra private aktører til kunnskapsinnhenting, men mener dette må suppleres med offentlig innsats for å sikre et helhetlig og robust kunnskapsgrunnlag.
  • Tekna ber om at Energidepartementet, i samarbeid med Klima- og miljødepartementet, styrker arbeidet med kunnskapsinnhenting fra 2025 for å sikre bærekraftig utvikling av havnæringene.

For å lese hele Teknas innspill på denne høringen, last ned høringssvaret over. 

FNs bærekraftsmål

Les også