Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Foto: Getty Images

Politisk

Høring – Forslag til forskrift om avtalefestet pensjon for medlemmer i Statens pensjonskasse mv.

Publisert: 19. sep. 2024

Last ned Teknas høringsinnspill her:

Høring om forskriftsregler AFP i Statens pensjonskasse (pdf)
Sendt til Akademikerne

Litt om høringen:

  • Tekna mener Akademikerne bør vise til det felles høringssvaret fra LO, YS, Unio og Akademikerne fra februar 2023 angående regelverk for ny AFP i Statens pensjonskasse.

  • Arbeidstakersiden understreker at regelverket for ny AFP bør bygge på eksisterende regler, inkludert avtaler om ansiennitet og overgangsregler, men er imot nye kvalifikasjonskrav.

  • Tekna etterlyser enklere og tydeligere kvalifikasjonsregler for AFP i offentlig sektor, spesielt med tanke på utfordringer med tolkning av privat sektors regelverk.

  • Tekna er uenig i departementets syn om at AFP i privat og offentlig sektor bør fungere godt sammen, da disse er separate ordninger som ikke skal samkjøres.

  • Tekna påpeker at privat sektors AFP har høyere verdi enn offentlig sektors AFP, noe som fører til økonomisk tap for arbeidstakere som bytter sektor.

  • Tekna mener at kvalifikasjonsreglene bør utnytte handlingsrommet i lovverket, og at loven bør endres for å tydeliggjøre rettigheter ved sektorbytte, samt forlenge midlertidige regler for årskull 1963-1965.

  • Tekna ønsker tydeligere definisjoner i forskriftene, blant annet om betydelig eierandel, innflytelse, inntektsperiodisering og sykepenger.

  • Tekna støtter en generell unntaksbestemmelse for spesielle tilfeller der avslaget på AFP kan virke urimelig, for å gi fleksibilitet i krevende saker.

For å lese hele Teknas innspill på denne høringen, last ned høringssvaret over.

FNs bærekraftsmål

Les også