Tekna mener at det er svært positivt at regjeringen tar initiativ til å inkludere fagmiljøene i utviklingen av deres strategi for digitalisering. Dette er en tematikk vi er svært opptatt av, og som vi mener det er avgjørende å sette gode og kunnskapsbaserte rammer for. Dette er viktig for å sikre en regulering og utvikling av ny teknologi som setter individet og samfunnets interesser i sentrum.
Last ned Teknas høringsinnspill her: Innspill til ny nasjonal digitaliseringsstrategi (pdf)
Sendt til Kommunal- og distriktsdepartementet
Noen hovedtrekk fra høringsinnspillet:
Tekna mener at den nasjonale strategien bør ha som mål å bidra til:
- Næringsutvikling: Digitaliseringen skal styrke eksisterende næringer og skape nye næringer. Ny teknologi skal bidra positivt til norsk produktivitet og verdiskaping.
- Velferdsutvikling: Vi skal utnytte digitaliseringens mulighetsrom til å sikre innbyggerne gode offentlige tjenester, et velfungerende arbeidsliv, og generelt god velferd.
- Kompetanse- og teknologiutvikling: Vi må bygge opp og videreutvikle sterke fagmiljøer innen digitalisering, utvikle spisskompetanse og øke den generelle forståelsen for digitale systemer og løsninger i samfunnet.
- Tillit i samfunnet: Digitale systemer basert på KI skal være rettferdige og forsvarlige. Potensielle negative samfunnsvirkninger skal minimeres. Dette skal bidra til å opprettholde høy grad av tillit i samfunnet, mellom myndigheter, næringer og personer.
Kort oppsummert mener Tekna at regjeringen gjennom digitaliseringsstrategien må:
- inkludere partene i arbeidslivet i arbeidet med å utarbeide rammer for KI som sikrer trygg, ansvarlig og verdifull utvikling og bruk av teknologien
- øke bevilgningen og utvide ansvarsområdet til eksisterende tilsyn, til å også omfavne utvikling og bruk av KI, fremfor å etablere et eget algoritmetilsyn.
- legge vekt på å bygge infrastruktur som legger til rette for strukturering, kontekstualisering og sikker deling av data.
- fremme åpenhet ved offentliggjøring og deling av KI-modeller for å bygge tillit til løsningene og bygge mer robuste og pålitelige modeller
- å satse langsiktig og målrettet på forskning og utvikling innen KI, med mål om å bygge sterke fagmiljøer og utvikle en solid og relevant kompetansebase.
- sørge for en reell ivaretakelse av personvernet
- inneholde krav om standardisering av innebygd sikkerhet i alle offentlige prosjekter.
- bevege seg bort fra klassisk prosjektmetodikk til produktutvikling, for å i større grad lykkes med utvikling, anskaffelse og innføring av IT-systemer i offentlig sektor.
- Fremme konkrete tiltak for å sikre at det i virksomhetene og i offentlig sektor er tilstrekkelig IKT-sikkerhetskompetanse til å møte de kravene som forventes av myndighetene
- intensivere arbeidet med realfagsløftet og inkludere dette perspektivet i strategien.