Vil rense oljerørene til plattformene
– Da vi fant ut at flere millioner tonn olje havner i havet hvert år, ble vi veldig negativt overrasket.
Da elevene fra Nord-Troms fant ut at 5-8 millioner tonn olje havner i havet hvert år, ble de veldig negativt overrasket.
– Vi elsker å jobbe med havet, fordi her hvor vi bor er havet veldig viktig for oss, forteller laget "AquaPipes" som går på Skjervøy ungdomsskole.
– Vi elsker å jobbe med havet.
De bestemte seg dermed for å prøve å finne en løsning de kunne presentere under årets skandinaviske finale i Lego League i Trondheim.
Elevene fant ut at oljerørene er et stort problem. De blir slitte og skitne, og siden rørene er så langt under havets overflate, er det vanskelig å vaske og å vite om det er noen skader i rørene. Deres ide er å lage en maskin som vasker og skanner disse oljerørene etter skader.
Maskinen har fått navnet SmartClean.
– Hvert år havner det flere millioner tonn olje i havet, med maskinen vår kan vi forsikre at det ikke er noen hull eller skader i rørene som lekker olje ut i havet. Da reduserer vi antall oljeutslipp og bevarer livet i havet til fisk og andre sjødyr.
– Dette er også en ny og innovativ idé. Nye løsninger og jobber er det som er med på å skape framtiden vår. I fremtiden vår håper vi at det er mindre klimautslipp og da er denne ideen en god start, sier de.
De forteller at en begrensning med maskinen deres er trykket under bakken.
– Trykket 5000 meter under havets overflate er på 497 atm (atmosfærisk trykk). Plast og svamp tåler ikke så mye trykk, derfor kan vi ikke bruke svamper eller noe med plast til å vaske rørene. Heldigvis har vi funnet en løsning til dette. Vi har tenkt å bruke stålull til å vaske rørene, stål tåler 497 atm og er mye mer miljøvennlig enn å bruke plast.
– Vi har også tenkt at man kan styre hastigheten på hvor kjapt den går ned og hvor kjapt den roterer rundt. I maskinen skal det også være en sporer som gir beskjed om hvor langt den har gått ned og hvor den detekterer skade.
– Veldig fornøyd med lagets innsats
Roar Henriksen er både kontaktlærer for elever i laget og veileder i Lego League. Han er imponert over det elevene har fått til.
– De formidlet prosjektet på en veldig godt måte.
– Jeg er veldig fornøyd med innsatsen til laget, de var flinke. De har stått for så og si alt arbeidet alene, mens jeg har fungert mer som en vannbærer på en måte.
Han forteller at nivået på årets Lego League finale var veldig høyt, men at elevene likevel klarte å skille seg ut med et godt prosjekt.
– De var spesielt sterke på prosjektdelen av konkurransen. De formidlet prosjektet på en veldig godt måte, det var flere som aldri hadde hørt om denne utfordringen, sier Henriksen.
Les også: 24 timers reise til Bodø: – Vi hadde lyst til å gi opp
Det ble ingen pris på "AquaPipes" under årets finale, men her kan du se lagene som vant:
Prisvinnere skandinavisk finale 2024
"AquaPipes" har også laget en modell av hvordan maskinen og skjermen skal se ut. På modellen har de laget skjermen av papp, på siden av skjermen skal man kunne styre hastigheten på hvor fort den går ned og hvor fort maskinen roterer. På skjermen får man også opp hvor mange meter maskinen er under vann, hvor fort den går ned og hvor den har vasket. De lagde røret av papir, og fikk sponset stålull fra Bunnpris.
– På modellen er selve maskinen laget av en isoporball, den malte vi, og så tegnet vi streker som skal være ledningene til maskinen, forteller de.
Les også: Et av Norges beste i Lego League i 2001 - slik gikk det med dem
Hva blir veien videre?
Laget skal videre presentere prosjektet sitt 10. februar 2025 på SIA-konkurransen. (Scandinavian Innovation Award). Men de er usikre på om de får fortsette utviklingen av produktet sitt inn mot industrien etter det.
I starten av prosjektarbeidet tok de kontakt med både dykkere, Equinor og Audun Tangen som jobber i Tios som en WIS (Well Intervention Supervisor).
Sistnevnte syntes ideen deres var veldig god og gjennomførbar. Noe som ga dem motivasjon til å fortsette på dette sporet.
– Equinor fortalte oss at de dessverre ikke kunne svare på spørsmål fordi de får spørsmål om dette daglig og de hadde rett og slett ikke kapasitet til å svare, forteller de.
– Vi oppdager nye ideer hver dag som forsterker prosjektet vårt. Vi tenker at med vår idé havner det mindre olje i havet og da bevarer vi livet i havet og forminsker klimautslippet fra oljen.