Du eldes spesielt når du blir 44 år og 60 år gammel
Du eldes ekstra ved to tidspunkter i livet.
Vi eldes fra vi blir født, men aldringen er ikke en enkel lineær trend. Det er to tidspunkter i livet hvor hastigheten på eldingen økes betydelig. Det viser ny forskning.
De to store bølgene av aldersrelaterte endringer inntreffer rundt 44- og 60 års-alderen. Studien er publisert i tidsskriftet Nature Aging, og den finner du her.
Studien fulgte 108 frivillige i USA i alderen 25 til 75 år og analyserte over 135 000 ulike molekyler og mikrober i blod, avføring, og prøver fra hud, munn og nese.
Les også: Slik får du potensialet til å bli 150 år gammel
– Dette styrker tidligere funn.
Økt aldring i to bølger
Det er forskjellige endringer som foregår i kroppen ved de to aldrene:
Den første bølgen omfattet endringer i molekyler knyttet til hjerte- og karsykdommer og metabolismen av koffein, alkohol og lipider.
Den andre bølgen omfattet molekyler involvert i immunregulering, karbohydratmetabolisme og nyrefunksjon.
Aldring i hud og muskler ble påvirket i begge aldersgruppene.
– Dette styrker tidligere funn om at evnen til å omsette næringsstoffer endres med alderen, men det interessante er kanskje at man ser endringer allerede i 40-års alderen.
Det sier Hilde Loge Nilsen, forskningsleder, Avdeling for mikrobiologi, Oslo universitetssykehus
– Aldring drives av endringer inne i celler.
Hun synes studien er godt gjennomført.
– Dette er en godt utført studie av en seriøs aktør. Resultatene er ikke overraskende, og de resonnerer med hva alle som har passert 40 eller 60 år føler, samt funn fra dyreforsøk.
– 44 år er veldig spesifikt?
– Det var med 108 personer i undersøkelsen. La oss si det var med 10 000 personer, da hadde nok den spesifikke alderen vært litt annerledes, sier hun.
– Hva er det som skjer i kroppen ved disse aldrene?
– Aldring drives av endringer inne i celler, cellulær aldring. De fleste prosesser i cellen fungerer dårligere og de er dårligere koordinert. Til sammen gjør det at avfallstoffer hoper seg opp, og det lages mer skade som ikke repareres like godt som i yngre celler. Cellene har ganske god evne til å tilpasse seg, og bufre, slike endringer. Det er kanskje slike endringer man ser tidlig i 40 årene.
– Men med tiden vil cellene ikke klare å kompensere for skader lenger, og kvaliteten på cellene går ned. Det kan for eksempel bli en opphopning av zombie-celler, altså celler som har sluttet å dele seg, men ikke dør.
– Den andre årsaken handler om livsstilen. Den endres også for mange med alderen. Kanskje man ikke beveger seg like mye, og det er mulig man drikker mer alkohol og spiser mer, sier hun.
– Overraskende funn om kvinner
Hun trekker frem ett funn hun synes var særlig interessant.
– Det er veldig interessant at de har funnet ut at forskjellen på menn og kvinner ikke var særlig stor, selv med tanke på overgangsalderen til kvinner, det er gode nyheter.
– Burde man gjøre noe spesielt når man nærmer seg den alderen, tenker du?
– Det beste du kan gjøre for kroppen din er å spise sunt, men ikke for mye, samt holde seg i aktivitet. Redusere alkoholkonsum og beskytte seg mot solen, sier Nilsen.
Forskerne fra studien mener funnene kan hjelpe med å målrette tiltak, som økt trening, i perioder med raskere muskeltap.
Det gjøres også for tiden dyreforsøk på en medisin som skal kunne fungere mot zombie-celler, som heter senolytika.