Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

LANG REISE: Det nigerianske laget hadde en tøffere reise enn ventet, men er glade de kom seg til Bodø, selv om de synes det var litt kaldt.

24 timers reise til Bodø: – Vi hadde lyst til å gi opp

12 elever fra Nigeria skulle til Norge, men bare to fikk reise.

De beste lagene fra hele verden ønsket å vinne verdensfinalen i First Lego League i Bodø. Temaet denne sesongen er MASTERPIECE. Hvordan innovere nye måter å skape og formidle kunst over hele kloden?

Inne i lokalet der de skal konkurrere myldrer det av liv, en gruppe barn danser "Macarena" sammen, noen står ved Lego-banene der de finjusterer kodingen og utstyret til roboten sin. Noen prater sammen, mens de fleste står inne ved standene sine.

– Læreren vår inspirerte oss til å fortsette.

Her viser de stolt frem prosjektene de har laget, noen har godteri i skåler for å lokke andre land til deres stand, mens andre spiller høy musikk. Her kan du for eksempel lære om det arabiske "Dhow-skipet", og hvordan man seiler med denne og  hvordan man kan bevare eldgammel kalligrafi.

Lego-lagene
INTERNASJONALT: Med over 40 land representert er det gode sjanser for å få flere internasjonale venner.

Les også: Et av Norges beste i Lego League i 2001 - slik gikk det med dem

– Vi hadde lyst til å droppe det hele

50 lag fra over 40 land ble representert. For noen var turen ekstra lang. "TechSavvies", laget fra Lagos i Nigeria, hadde store problemer med reisen til Bodø.

Vi er 12 på laget som gledet oss til å reise, men visumene ble ikke godkjent for de andre. Så bare vi to fikk lov til å reise, sier Chinazaekpere Matilda Ilekuba (14). 

– Det ble 24 slitsomme timer. Flyet vi skulle ta fra Doha ble kansellert, så vi brukte mye lengre tid enn det vi egentlig skulle. Det var veldig hektisk og slitsomt, og ukomfortabelt å vente så lenge på neste fly, sier Ifesinachi Jessica Orabuchi (13).

– Vi hadde lyst til å droppe det hele og dra hjem igjen, men læreren vår inspirerte oss til å fortsette, og lot oss vite hvorfor vi fortjente å dra til Bodø. Så vi tok på oss utfordringen og ansvaret for å representere laget, sier Ilekuba. 

Prosjektet de har med seg er en nettside de har laget for å hjelpe jenter i Nigeria med å skrive og lese.

– 7,6 millioner jenter i Nigeria har ikke muligheten til å gå på skole, så vi vil hjelpe dem med å lære å skrive og lese. Vi kommer til å fortsette å utvikle nettsiden etter denne konkurransen og, vi vil få den skreddersydd for ulike behov, sier Ilekuba. (I følge tall fra 2021 viser globaldata at det er over 71 prosent av kvinner som kan lese og skrive i Nigeria)

FÅTT MANGE NYE VENNER: Halo Queens laget fra Sør-Afrika har fått et rikere sosialt liv etter de begynte å jobbe med Lego League.

– Dette har brakt oss veldig sammen

Et lag som kom seg problemfritt til Bodø er "Halo Queens". De består av Xanthé Kara Jacobs (15), Susan Anel Lourens (15), Angelica Humphries )14) og Kyla Dorey (14) . Laget fra Pretoria i Sør-Afrika har oppdaget at svært få barn får opplæring i robotikk i landet deres. De har derfor laget en plattform med ressurser for opplæring for Sør-Afrikanske barn.

Det er et problem hos oss at det er mange skoler som ikke har midler til å drive med robotikk. Så vi prøver å tilgjengeliggjøre kunnskapen om robotikk, ordne donasjoner slik at flere skoler kan få midler til å begynne med det. Vi vil ha et stort robotikk-samfunn i Sør-Afrika. Det gir mange andre fordeler og, det er veldig sosialt, og en veldig fin måte å jobbe i team og samarbeide på og får mange venner, sier Xanthé Kara Jacobs.

Jentene går med samme klær og har en glorie på hodet. De uttaler "Ja" på samme måte som nordmenn, men resten av engelsken lyser av fin Sør-Afrikansk klang.

– Det å jobbe med problemløsning har brakt oss veldig sammen, det har vært veldig gøy. Det er fint å kunne implementere matten på noe fysisk, det var noen utfordringer som å svinge riktig vei som var vanskelig i starten, men som nå veldig lett. Det er veldig motiverende å se, sier Angelica Humphries.

– Hva vil dere jobbe med senere i livet?

– Pilot eller ingeniør.

– Biolog eller psykiater.

– Noe innenfor ingeniørvitenskap.

– Lege eller mekanisk ingeniør.

– Jeg vil jobbe med koding i en eller annen form.

Læreren, Hestine Le Grange, forteller at prosjektet med Lego League har fått dem klart mer interesserte i å velge en karriere mot ingeniør-yrkene.

Det vil være mange tilgjengelige jobber innenfor denne bransjen de neste årene. Å kunne mye om robotikk, koding og KI vil gjøre mange flere unge rustet for hvordan jobbsamfunnet blir, sier hun.

Laget endte også til slutt med å vinne, de fikk nemlig motivasjonsprisen.

Bedre kobling mellom teori og virkelighet

Ane Hagtvedt som jobber med realfagsrekruttering i Tekna, mener denne konkurransen gir barna en bedre kobling mellom teori og virkelighet. 

– Det å koble realfag til virkelighetsnære problemstillinger og vise at du faktisk kan være med på å løse utfordringer, er noe som gjør at man blir motivert til å lære mer, samt gå dypere inn i fagene.

– Hvordan tror du det er for barna å møte barn fra mange andre land?

– Jeg tror det er kjempespennende for dem, både kulturelt, men også å se hvordan de jobber. Noen av dem er jo veldig profesjonelle og satser mye på dette, sier hun.

VIL VINNE: Laget fra Taiwan har kommet til Bodø for å vinne.

– Ordene han bruker er den fineste kunsten

En av de som satser hardest er kanskje laget "Tai-Botics" fra Taiwan.

De ønsker å bevare og videreføre den taiwanske kulturarven og tradisjonen for kalligrafi, slik at den ikke går tapt etter innføring av datateknologi.

– Vi har lyst til å vinne Championsprisen og kanskje prosjektprisen.

En er bare 12 år, men den klart beste i engelsk på laget.

– Vi har fokusert på en berømt kinesisk forfatter som levde før, som het Zhang Xu.

Legenden sier at når Zhang var full, brukte han håret som pensel for å utføre sin kunst, og når han våknet, ble han forbløffet over kvaliteten på disse verkene, men klarte ikke å gjenskape dem i edru tilstand.

– Ordene han bruker er den fineste kunsten, han drakk mye før han skulle lage kunsten, noe vi synes var gøy og interessant. Kanskje han ble mer kreativ av å drikke alkohol, tror Thomas.

For at denne kalligrafi-kunsten ikke skal gå tapt har de laget en app med teksten, hvor du får en score hvis du kan gjette ulike ord som mangler i teksten, som de presenterer under denne konkurransen for dommerne.

– Jeg liker best å jobbe med matte på skolen, og jeg har lyst til å bli sjef over et produkt når jeg blir voksen.

– Hva er målet deres her i Bodø?

– Vi har lyst til å vinne Championsprisen og kanskje prosjektprisen. Vi bruker mye tid på dette, sier han.

– Men, det er også gøy å snakke med de andre fra andre landene, jeg spør dem av og til om å lære meg ord fra andre land, sier han.

HEKTISK: Det norske laget kom direkte fra USA til Bodø for å konkurrere.

Norske «Cre8tive Crew» har hatt en hektisk periode, og kom akkurat fra World Festival i USA.

– Vi er ikke så veldig slitne, selv om det har vært mye reising. Det er litt annerledes her, ikke så lett å gå seg bort som det var i USA.

– Det er veldig koselig og gøy å få møte så mange fra andre land og fortelle dem om prosjektet vårt, sier Mathea og viser frem ulike pins fra mange ulike land som hun har festet på genseren sin.

Her kan du lese mer om prosjektet til det norske laget: Vant Lego League - med stor hjelp fra ny elev i klassen: – «I still can’t believe it!».