Vant Lego League - med stor hjelp fra ny elev i klassen: – «I still can’t believe it!»
Laget fra Ålesund tok med seg mer enn gullet fra den skandinaviske finalen.
Det var «Cre8tive Crew», laget fra Hessa skole i Ålesund som vant årets skandinaviske finale i First Lego League. Det var 35 vinnerlag fra 35 byer i Norge og Sverige, samt et gjestelag fra Island som deltok
– Championprisen går til det laget som totalt sett har vært best i alle kategorier her i Mo i Rana. De har på en entusiastisk måte vist hvor morsomt, tilgjengelig og verdifullt teknologi og vitenskap er, sier dommerne i begrunnelsen.
– Klassereglene som «sitt på stolen din» og «rekk opp hånden» ble erstattet med kjerneverdiene.
– Det føltes utrolig deilig å vinne, sier lærer og veilederen til laget, Kristine Skarbøvik Rogne, som forteller at elevene var veldig glade etter seieren:
«Hardt arbeid lønner seg!»
«Vi har fått et mye bedre klassemiljø»
«I still can’t believe it!»
Det siste sitatet kommer fra en ny elev i klassen, nyflyttet fra California i USA - som endte opp med å bli inspirasjonen til prosjektet.
Han synes det var vanskelig å orientere seg i hva som fantes av fritidstilbud, og oppgaveteksten på engelsk var «how can you use technology and the arts to help engage others or increase participation in what you love to do?».
– Vi lagde en lang liste i klasserommet og innså at vi ikke klarte å bli enig om en ting, her var 22 elever med minst like mange sporter, lidenskaper og hobbyer de ville vise fram til den nye eleven og til bruk i prosjektet videre.
Først var de inne på VR-teknologi, men etter å ha sendt ut en spørreundersøkelse, så innså de at barn og unge syntes det var gøy med VR - men at det ikke var tilgjengelig nok, de færreste hadde tilgang på det hjemme.
– De spurte også i undersøkelsen hvilken teknologi de brukte aller mest, og svaret var mobiltelefon. Basert på funnene her lagde klassen en ny problemstilling som gikk ut på:
«How can we recruite kids and youths that recently has moved, to participate in our activities?».
FIRST LEGO League Champion
Vinner: Cre8tive Crew.
Nominerte: Team._.hug, AIS Team, Cre8tive Crew.
Kjerneverdiprisen
Vinner: Akademiet Spagheπi.
Nominerte: KBK, Akademiet Spagheπi, #Creative Future, Cre8tive Crew, Frisbee on the track.
Prosjektprisen
1. plass: MasterMinds.
2. plass: AIS TEam.
3. plass: Cre8tive Crew.
Nominerte: MasterMinds, AIS Team, Cre8tive Crew, Team._.hug, Turbotics.
Teknologiprisen
1. plass: AIS Team.
2. plass: Mariebergsskolans finest.
3. plass: Future Engineers.
Nominerte: AIS Team, Cre8tive Crew, Future Engineers, Glowing Crowns, Akademiet Spagheπi, Mariebergsskolans finest.
Robotkonkurransen
1. plass: Kodeklubben Sandsli.
2. plass: Turbotics.
Veilederprisen: Amanda Näsdal.
I FIRST LEGO League må lagene jobbe med tre deler:
Prosjekt
Prosjektet er den delen som inneholder forskning. Her skal lagene drive forskning innenfor årets tema. Loven må stille et relevant problem og finne en løsning på det. Løsningen kan være et produkt, en tjeneste, en forbedring av noe som allerede eksisterer eller en annen innovativ løsning. Teamet må også dele sin løsning.
Teknologi/robotkonkurransen
Den teknologiske delen er at lagene skal lære å programmere en SPIKE Prime eller en LEGO® MINDSTORMS Robot og bruke den til å løse ulike oppgaver på en robotbane (robotbanen er inkludert i Challenge-settet).
Kjerneverdier
Kjerneverdiene gjennomsyrer alle kategorier og skal være tydelige gjennom hele prosjektperioden. Fokuset bør være på at alle i teamet jobber sammen, respekterer hverandre og har det gøy.
Oppgaven for 2023: "Hvordan vi deler våre hobbyer og interesser med andre kan være et uttrykk for vårt kreative jeg. Folk som jobber i kunst kan lære oss mye om hvordan vi kan kommunisere, engasjere og underholde publikum i alle størrelser. Hva kan du lære av museer, teatre og filmer som kan hjelpe deg å dele det du elsker å gjøre?"
Les også: Elevene vil varme opp utebad i kommunen på denne måten
Utallige bedriftsbesøk
Vinnerlaget løste oppgaven ved hjelp av å være på utallige bedriftsbesøk rundt omkring i Ålesund.
– Næringslivet har virkelig stilt opp, de som ga oss grundige innføringer i bruk av teknologien de ulike bedriftene benytter seg av.
– De som hjalp oss med informasjon og tilbakemeldinger var Twoday Avento, Kystverket som viste oss hvordan de bruker VR til å trene opp loser, E-teams som er et prosjekt om gaming i Ålesund kommune, Morild Interactive som står bak den digitale tvillingen og VR løsningen som Kystverket bruker. Dessuten Furuno som har vist oss hvordan vi kan bruke kunstig intelligens til å hjelpe oss med kodingen og hvordan de bruker programmering i sine produkt og apper. Vi har rett og slett gjort grundige undersøkelser.
På kunst og kulturfronten besøkte de kunstnerfelleskapet Aggregat, studerte byrommene i Ålesund sentrum, og snakket med kommunalsjefen for kultur og fritid og vi har vært veldig kreative i prosessen ved å lage animasjoner, stop Motion videoer og skulpturer.
De bestemte seg for å lage en app som gjør slik at man matcher med den store lidenskapen. Ved å legge inn informasjon om deg selv og dine interesser skal appen finne den perfekte aktiviteten for deg. De laget først en prototype i papp til den regionale finalen. Når de vant der så hadde de lyst å vise at de hadde utviklet ideen enda et steg videre så de satte seg inn i figma, ved hjelp av YouTube.
Hele klassen tegnet animasjoner fra aktiviteter de likte i nærmiljøet, alle elevene har egen iPad på Hessa skole så de er skikkelig god på tegning i sketches. De måtte sørge for å få laget animasjonene med transparent bakgrunn slik at det ble nogenlunde lik stil på det alle leverte i klassen. Noen få satt seg så ned å bygde opp prototypen basert på skissene og flow charten de laget til den regionale finalen. Her er resultatet
De presenterte appen for NTNU og fikk en del tilbakemeldinger som de har tatt til seg og endret på.
Ålesund kommune mente også at en slik app vil muligens kunne komme inn som et rus og kriminalitetsforebyggende tiltak, for der er mange barn og ungdommer de ønsker skal ha organiserte aktiviteter å gå til. Da trengs en plass der bredden kan vises fram, for det er ikke alle som liker eller mestrer fotball og håndball.
Videre har de sett på at den absolutt burde finnes på flere språk slik at den kan brukes til integrering av barn og unge, med informasjon om ulike støtteordninger slik at økonomien ikke er en begrensning. Da fikk de lære om kontantkassa og fritidskort som er noe de har i Ålesund kommune for å få alle barn og unge med.
En annen tilbakemelding de fikk fra NTNU var at de burde ha flere målgrupper, for de kunne se for seg at dette hadde vært midt i blinken for internasjonale studenter og andre studenter som kanskje sliter med å finne en arena de kan være sosiale på utenfor universitetet.
FIRST LEGO League:
- Verdens største kunnskap- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 4-16 år.
- FIRST LEGO League ble første gang arrangert i 2000.
- Arrangementet FIRST LEGO League arrangeres av FIRST Scandinavia og støttes av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, hvor Equinor støtter talenter innenfor realfag, kultur og idrett.
- Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for teknologi og vitenskap, og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.
Les også: Best i Norden: Laget fra Troms skal forsvare Norges ære i USA
Rogne tror årsaken til at de var best, er at de har hatt det som et tverrfaglig prosjekt på skolen som startet allerede første skoledag i august.
– Jeg tok over klassen i august og klassereglene som «sitt på stolen din» og «rekk opp hånden» ble erstattet med kjerneverdiene. Kjerneverdiene har vært gjennomgående i alt vi har drevet med dette skoleåret, og vi har fått til et veldig godt klassemiljø ved å ha fokus på dem. Presentasjonene til ungene var også helt magiske, de var godt forberedt og oste av samhold, styrke og glede!
– Lærebøkene har støvet bort i hylla og av fag utenom prosjektet har vi hatt fokus på matematikk, mange av de andre kompetansemålene i læreplanen klarte vi fint å ta tak i gjennom prosjektarbeidet. Vi har rett og slett hatt Lego League på timeplanen hver dag siden august!
Vil bli enda bedre til neste år
Laget fra Ålesund tror de vil ha gode sjanser mot lag fra resten av verden i 2024.
– Neste år blir kjempespennende, vi starter jakten på sponsorer og samarbeidspartnere allerede nå. Vi har absolutt en sjanse hvis vi klarer å jobbe mer med programmeringen vår. Hvis vi får fikset det vi slet med på roboten vår, så klarer vi med dagens koder å ligge stabilt over 400 poeng, på regional finale lå vi på 360 poeng. Vi vet at på et perfekt løp per dags dato så har vi 465, vi skal jobbe knallhardt med programmeringen slik at vi klarer å ligge der jevnt over 450 hver runde. Kanskje ta i bruk flere sensorer også, sier hun.
– Vi skal jobbe på! Prosjektet skal vi jobbe videre med, vi har allerede startet jakten på hvordan vi skal gjør det - nye bedriftsbesøk venter.
Tekna var med på den skandinaviske finalen som sponsor, og med flere frivillige dommere.