Utvikler helseteknologi mot migrene
Sliter du med migreneanfall, kan forebyggende behandling basert på såkalt «biofeedback» ha en god effekt. Tekna-medlem Cathrine Ro Heuch (26) leder oppstartselskapet Nordic Brain Tech, som utvikler en digital hjemmebasert "biofeedback"-behandling. Nå ønsker hun seg 20-30 millioner kroner i risikovillig kapital.
Allerede som student jobbet Cathrine Ro Heuch (26) sammen med forskere ved St.Olavs Hospital og NTNU i Trondheim med å utvikle en forretningside basert på digital hjemmebasert behandling av migrene. I fjor gikk hun rett fra student til å bli daglig leder (CEO) i oppstartselskapet Nordic Brain Tech, som tilbyr denne behandlingen. Selskapet eies av teknologer, leger og dessuten NTNU Technology Transfer, der Heuch jobbet mens hun studerte.
Har lansert app
– Foreløpig har vi kommersialisert en del av produktet i behandlingsmetoden, nemlig appen «Brain Twin», der vi nå har 2000 registrerte brukere, forteller Cathrine Heuch. Den har en funksjon der pasienter loggfører sin hodepine og medisinbruk. Det er et viktig hjelpemiddel i behandling og oppfølging av hodepine og migrene.
Heuch forklarer at "biofeedback" er en metode som handler om å lære kroppen å bli mindre anspent og oppnå god blodgjennomstrømning. Sensorer i håndflaten måler puls og temperatur, mens sensorer i nakken måler muskelspenning. Det er en etablert metode, men hittil har du bare kunnet bruke den sammen med lege, som veileder og coacher deg gjennom øvelsesprogrammer samtidig som legen overvåker sensordata om hvordan kroppen din reagerer.
Nordic Brain Tech utvikler nå produktet slik at det skal kunne brukes med et trådløst sensorsett av pasienter hjemme uten lege til stede – en mye mindre kostnadskrevende metode enn dagens.
– Vi jobber nå videre med både maskinvare og programvare - særlig med det som dreier seg om app, skybaserte løsninger og håndtering av data. Videre skal vi også gjøre en større verifiseringsstudie med mange brukere for å kunne dokumentere effekten av produktet.
Trenger risikovillig kapital
Den unge gründeren forteller at prosjektarbeidet har pågått siden 2015 med eksperter i nevrologi og nevropsykologi, datateknologi og robotikk.
Selv har Cathrine masterutdanning fra NTNU i industriell kjemi og bioteknologi 2017 og i tillegg masterutdanning i entreprenørskap 2019. Hun deltok også på Gründerskolen, et sommerprogram ved UC Berkeley i San Francisco, der hun studerte entreprenørskap og jobbet i en «startup».
– Jeg lærte masse og ble veldig inspirert av den helt spesielle kulturen for innovasjon, sier hun.
Cathrine er en av syv som etablerte Nordic Brain Tech. Antall fulltidsansatte i selskapet er nå tre personer inkludert henne. De holder til i helseinkubatoren Aleap i Forskningsparken i Oslo.
– Den aller største utfordringen er å finne risikovillige investorer som vil gå inn i en tidlig fase. Heldigvis har vi god interesse fra markedet. Vi søker nå forskningsmidler blant annet gjennom store EU-programmer for å dra produktet ut i markedet. Det ligger i størrelsesorden 20-30 millioner kroner.
Ønske om å hjelpe
Cathrine forteller at den grunnleggende motivasjonen for arbeidet er at dette handler om å gjøre livet bedre for veldig mange mennesker. På verdensbasis er det anslått at en milliard mennesker sliter med migrene.
Nordic Brain Tech har allerede markert seg i innovasjonskonkurranser. Selskapet vant Oslo Innovation Week 100 pitches innenfor helse-kategorien, og var i finale til DNB NXT i 2019. Selskapet ble også nominert som ett av fem startups i «Best Health Startup» Nordic Startup Awards.
– Det er veldig viktig for meg at det jeg gjør har en verdi – noe som gjør at det er lett å jobbe mye og intensivt med dette. Dessuten har jeg lenge syntes det er veldig spennende med teknologi og hjernehelse, og å bruke data til å få mer innsikt i noe vi ikke kan så mye om i dag, og som det er lite forsket på.
Ifølge Cathrine er det veldig gøy å jobbe i et oppstartselskap i et team der du driver din egen hverdag og har full kontroll.
– Å jobbe i et datadrevet selskap som kan gi store verdier til potensielle brukere og kunder, føles veldig bra. Hun forteller at drømmen er å dra til USA med bedriften, eskalere internasjonalt og bli flere.
På Helseteknologikonferansen 2020 torsdag 10. september vil flere innovatører presentere nye og smarte løsninger innen helseteknologi.