Ukas Tekna-medlem: Lucille (29) synes språket kan være en utfordring i lunsjen
– De lurte på om jeg hadde hørt om Ringenes Herre.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Lucille Panganiban Ang Ellefsens tur:
Utdanning: M.Sc Industriell IT og Automasjon, og M.Sc Energi og Miljø-teknologi.
Yrke: IT Konsulent hos EY Skye.
– Hva er morgenrutinen din?
– Har vekkeklokka på klokka 05.25 og klokka 05.30. Klokka 05.30 er tiden jeg må stå opp. Dusjing gjør jeg på kvelden. Jeg starter med å spise frokost, pusse tennene og tar deretter på meg klærne. Setter meg i bilen klokka 06.30, og kjører til Lier stasjon. Toget går klokka 06.41 fra stasjonen til Kolbotn.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Har varierte hverdager avhengig av hvilke arbeidsoppgaver jeg får, og i hvilken fase av prosjekt er i. Som IT konsulent har jeg ansvar for rådgivning av IBM Maximo som kundens vedlikeholdssystem. Rådgivning innebærer hvordan kunden bruker sitt utstyr for vedlikeholdsbehov som vedlikeholdsplaner, oppfølging av arbeidsordre, lagerhåndtering av utstyrdeler ved artikkelnavngivning, lager og innkjøp/kontrakter ved bruk av IBM Maximo.
Les også: Ukas Tekna-medlem: Trond Haider (70) fikk sin første PC i 1986
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå er jeg på mammapermisjon og koser meg med barnet mitt. 😊 På jobben er jeg med i supportteamet for IBM Maximo og jobber som første- og andrelinje IT support. Som førstelinje support følger jeg opp sakene som kommer inn og behandler de som har de høyeste prioriterte sakene først. Disse sakene skal sendes videre til andre- og tredjelinje. Som andrelinje IT support håndterer og løser jeg saken uten å gå inn i databasen. Hvis en sak trenger en databaseendring sender jeg saken videre til tredjelinje IT konsulenter.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Min sterkeste egenskap i jobben er min nysgjerrighet. Jeg liker å finne løsning på en oppgave. Jo mer utfordrende desto bedre. Jeg gir aldri opp før jeg finner en løsning. Det er også min nysgjerrighet som gjorde at jeg klarte to mastergrader.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det morsomste jeg har opplevd på jobben var nettopp på lunsjbordet sammen med mine kolleger. Jeg er av utenlandsk opprinnelse, og er ikke vant å høre norske filmtitler. En kollega hadde spurt meg om jeg hadde hørt om en film som het «Ringenes herre» og sa nei, dessverre hadde jeg ikke hørt om denne filmen. Etter lunsjtid hadde jeg søkt på Google om filmen og fant ut at det var snakk om «Lord of the Rings». Jeg sa til mine kollegaer at jeg visste om filmen men hørte ikke dette med en gang på grunn at de hadde sagt filmtittelen på norsk.
Ukas Tekna-medlem: Bernt Nilsen (61) har knekt koden for å få unge interessert i realfag
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Har alltid vært svært interessert i energi- og miljøteknologi. Jeg er fra et land hvor det er mye luftforurensing, og drikkevann ikke er tilgjengelig for alle. Jeg studerte energi- og miljøteknologi for å lære meg vann- og luftrensingsprosesser og fornybar energi. Etter studiet hadde jeg dessverre ikke fått jobb på grunn av lavt marked i denne bransjen. For å styrke min kompetanse tok jeg industriell IT og automasjon. Så ble jeg introdusert for bygningsinformasjonsmodell (BIM) og vedlikeholdssystemer gjennom masteroppgave. Jeg synes dette er spennende og derfor jobber jeg nå som IT konsulent for vedlikeholdssystem IBM Maximo med kompetanse for BIM.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Som nyutdannet er det lurt å være fagorganisert. Dette er for å skape nettverk innenfor min bransje, og holde meg oppdatert for nye teknologier gjennom Teknisk Ukeblad. Samtidig får jeg juridisk bistand ved behov.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Det er viktig at barn og unge forstår hvorfor de må lære seg realfag. For eksempel fysikk. Ta dem en tur med bilen for å lære distanse, tid, fart, akselerasjon og hastighet istedenfor å vise forskjellige ligninger og beregninger. De kommer til å ha en morsommere og mer interessant tid.
Det er bekymringsfullt at barn og unge føler de må ha egenskap/talent for å være god i et fag. Jeg synes lærerne har en viktig jobb her ved å gi ros og komplimenter. De må også gjerne være en motivator for dem til å ikke gi opp når ting ikke går som de hadde tenkt for å oppnå drømmen sin.
– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje?
– Vi lever i et moderne og digitalisert samfunn, og har alltid behov for Informatikk Teknologi (IT), og automasjon med sensorteknologi og IoT (Internet of things) i framtiden. Selve teknologi finnes allerede og utfordring er innføring av dette videre i bedrifter. Dette krever investering og de bedriftene som ikke har økonomi til å digitalisere seg kan kanskje forsvinne i markedet.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg ser på meg at jeg kommer å jobbe med bygningsinformasjonsmodell (BIM), asset management og digitalisering. Kombinasjon av både BIM, asset management og digitalisering er viktig for å effektivisere og optimalisere bedriftens prosesser. Med det tempoet som går nå med digitalisering kan det bli et krav for dette om 10 år.