Ukas Tekna-medlem: Merete Kaik (46) er bekymret for omdømme og rekruttering til olje- og gassbransjen
– Ikke alle forstår hvorfor bransjen skal fortsette olje- og gassutvinning når vi står ovenfor store klimautfordringer.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Merete Kaik sin tur:
Utdanning: Sivilingeniør, materialteknologi.
Jobb: Overingeniør på rør og ventiler ved Equinor Hammerfest LNG anlegg
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg er ganske hurtig opp av senga og ut gjennom dørene om morgenen. Men mens jeg smører nistepakken er det radio med nyheter og gjerne lett underholdning for å få opp humøret og energien, og gjøre seg klar for dagens innsats. Nistepakken inntas som frokost etter at jeg har ankommet kontoret – gjerne i tilknytting til morgenmøtet hvor mekanisk ingeniør avdeling finner status på hva som er utført av driftsavdelingen det siste døgnet.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Hektisk med møter og mange ulike oppgaver som skal prioriteres – til hver sin tid. Det gjelder å kunne fokusere på rett oppgave til rett tid, og å planlegge arbeidsdagen godt for å få oppgave-kabalen til å gå opp. Og så topper jeg det hele med også å være aktiv Tekna-tillitsvalgt i ulike verv i Equinor.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Nå for tiden skal jeg prioritere og fokusere på å støtte flere modifikasjonsprosjekter som pågår på anlegget, som mekanisk fagstøtte og prosjektingeniør. Flere av prosjektene skal gjennomføres under revisjonsstansen på anlegget i mai og juni neste år.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg er løsningsorientert og systematisk. Det gjelder å få oppgavene ferdig utført – med sikker og god kvalitet i utførelse, underlag og dokumentasjon.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Ja, man har da erfart en del morsomme situasjoner. Jeg ønsker å nevne en opplevelse fra da jeg assisterte på mekanisk ingeniør avdeling for Njord-plattformen: Frøya kommune meldte en gang et funn av en ‘bøye’ nedi fjæra si; noe som viste seg å være struktur på sjøvannsinntaket til plattformen Njord som hadde slitt seg og flytt en tur til distriktet 😉
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Fagene jeg likte var fysikk og matematikk, og det ble til at jeg gikk ingeniørhøgskole på materialteknologi med miks av både kjemi, maskin og metallurgi. Slik har veien gått da jeg er nysgjerrig, liker å lære og utforske nye løsninger og teknologier. At jeg nå har havnet i Hammerfest på anlegget er også en slik historie; det var å gripe fatt i et nytt eventyr – å få oppleve Hammerfest og Finnmark, og ikke minst, verdens nordligste LNG-anlegg.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Det startet i sin tid som student, og sosiale arrangementer som knyttet meg til fagorganisasjonen. Da jeg fikk jobb trengte jeg hjelp ifra Tekna til å forstå mine rettigheter i ulike situasjoner. Dette ga mersmak – og nå er jeg aktiv i flere verv i Tekna, og er så heldig at jeg også kan bidra i å støtte og hjelpe andre medlemmer.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Å vise og fortelle at realfag er spennende og gøy! Noe jeg får utført ved å delta som blant annet Rollemodell, og dommer under First Lego League. Og hva får jeg tilbake av de unge jeg treffer på slike arrangement: mye energi og entusiasme. Det er så kjekt!
– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje?
Omdømme og rekruttering til olje- og gassbransjen. Ikke alle forstår hvorfor bransjen skal fortsette olje- og gassutvinning når vi står ovenfor store klimautfordringer.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Teknologien utvikles og digitaliseres; jeg ser meg selv jobbe enda dypere i faget mitt. Jeg gleder meg til å enkelt slippe en del administrative oppgaver, og grave meg ned i å analysere mekaniske data gitt av digitalisert utstyr for å finne den mest optimale og effektive løsningen.