Ukas Tekna-medlem: Magnar er ansvarlig for vannet i Bergen
– Til frokosten drikker jeg minst to glass kaldt og godt kranvann.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Magnar Sekses (61) tur:
Utdanning: Sivilingeniør fra NTNU (NTH) Bygg- og miljøteknikk 1982.
Yrke: Fagdirektør i Vann- og avløpsetaten, Bergen kommune.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg har ganske standard rutiner i ukedagene. Står opp litt over klokken seks, har godt selskap med NRK Hordaland og spiser frokost sammen med familien. Til frokosten drikker jeg minst to glass kaldt og godt kranvann. Smører matpakke og reiser på jobb slik at jeg er på plass på kontoret rundt 7.30.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– En vanlig arbeidsdag starter framfor PC-en med en kopp kaffe. Jeg sjekker epost og planlegger dagens gjøremål. En viktig del er også å sjekke om det har vært hendelser som må følges opp. Som ansvarlig for vann i Bergen er det alltid godt når en kan konstatere at alt fungerer som det skal. Ellers består arbeidsdagen av en lett blanding av møter og kommunikasjon med kollegaer for å planlegge og gjennomføre oppgaver. Oppgavene er varierte og spenner over alt fra administrasjon og ledelse til teknikk, økonomi og utvikling.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Nå om dagen er mye knyttet opp mot Korona-pandemi og tiltak for å sikre robuste og trygge tjenester innen vannforsyning og avløpshåndtering i tiden framover. Her jobber vi både på lokalt og nasjonalt plan for å sikre at vi gjør de riktige grepene. Ellers var planen at jeg i dag skulle vært i Belgia på et EU-prosjektmøte der Bergen kommune deltar. Prosjektet heter BEGIN (Blue Green Infrastructure through Social Innovation).
Prosjektet dreier seg om planlegging og bygging av blågrønn infrastruktur for å gjøre byen robust i forhold til klimaendringer samtidig som byen utvikles til en by som er god å leve i. Det blir SKYPE-møter i stedet for å møtes, men det fungerer det også.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg har jobbet lenge innen vannbransjen og har en god oversikt over utfordringer og hvordan vi skal jobbe med å levere godt vann til folk og fjord. Jeg nysgjerrig på utvikling og innovasjon og synes det er spennende å utnytte ny kunnskap og teknologi for å jobbe smartere. Jeg liker å jobbe med folk, og kommer godt ut av det med de fleste.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det beste er å oppleve alle forbedringer som har skjedd på vannfronten i Bergen. De morsomste opplevelsene har jeg hatt på faglige reiser med gode kollegaer, for eksempel på studieturer med Tekna til Tyskland, Sveits og Østerrike.
–Hvorfor valgte du dette yrket?
– Som nyutdannet bygningsingeniør jobbet jeg først med prosjektledelse for ulike boligprosjekter. Etter noen år i rådgiverbransjen som vannkonsulent fikk jeg tilbud om å være med å styre utbyggingen av hovedavløpsanlegg for Bergen sentrum.
Jeg hadde lyst å prøve å jobbe i en kommune i noen få år, men har hele tiden fått nye og spennende muligheter til å være med å planlegge og gjennomføre store og viktige vannprosjekter for byen. Nå har jeg vært her i over 30 år, og kombinasjon av gode og dyktige kollegaer og spennende oppgaver gjør at det fremdeles er like givende.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg hadde ikke noen store tanker rundt det utover at det ga en tilhørighet og trygghet i tillegg til andre medlemsfordeler. Jeg har også hatt gleden av å være med i Teknas fagkomite for vann, areal og samferdsel i 25 år. Gjennom dette har jeg blitt kjent med utrolig mange dyktige og hyggelige mennesker og lært masse selv.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Det viktigste vi gjør er å framsnakke jobben vår og viktigheten av oppgavene som vi gjør for samfunnet. Vi må være flinke til å få fram at realfag gir deg et vell av muligheter i arbeidsliv og karriere senere i livet samtidig. I dagens teknologiske samfunn er realfag nyttig og et godt fundament uansett hvilken jobb og bransje du velger å gå inn i.
–Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje?
– Som følge av klimaendringer blir det mer krevende å sikre rent vann til folk og fjord. Utfordringene er å bygge en framtidsrettet infrastruktur og sikre en bærekraftig forvaltning av denne i et langsiktig perspektiv. I dette bildet er kompetanse, teknologi og samarbeid avgjørende for å løse nye utfordringssituasjoner.
Rekruttering av unge og dyktige medarbeidere til vannbransjen er også en utfordring som bransjen har jobbet mye med. Dette er avgjørende å lykkes med.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror at mye vil være grunnleggende likt. Men, vi vil stadig utvikle nye og smartere metoder og verktøy som vil forbedre tjenestene. Yrket vil være mer spesialisert slik at evne til samarbeid og samhandling på tvers blir enda viktigere.
Les også: