Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Andreas Wahl med solbriller som er dekket med mange små linser

GLAD I FYSIKK: Andreas Wahl er nysgjerrig av natur, og får svar på det meste i fysikkens verden. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Andreas Wahl ble ringt opp av mexicansk morgenradio

– Fordi jeg hadde stått rett foran en skarpladd rifle, og fyrt av.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Andreas Wahl sin tur:

Jobb: Fysiker og programleder.

Utdanning: Mastergrad i realfagsdidaktikk fra NTNU.

– Hva er morgenrutinen din?

– Når jeg må tidlig ut av huset, er jeg ute av døra mindre enn 15 minutter etter jeg forlot senga, uten å vekke resten. Men når jeg har bedre tid mekker jeg bananpannekaker eller müsli til de store og små menneskene i husstanden. Og så pleier vi å skru opp musikken og tulledanse rundt på kjøkkenet.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Det er vanskelig. Noen dager er jeg ute på tv-opptak. Andre dager sitter jeg på kontoret eller løper byen rundt, fra møte til møte. Noen dager gjør jeg alt dette.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Nå lager vi en ny sesong med Folkeopplysningen, som kommer i mars og april. Ved siden av driver jeg mitt lille foretak VitenWahl AS, med foredrag, show, skriving av bøker og avisspalter, og en nerdenettbutikk. Akkurat i dag har vi lagt de første planene for høstens «Naturfagets helter», en lærersamling for over snittet engasjerte naturfagslærere.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg har evnen til å holde mange baller i lufta. Både metaforisk og faktisk. Jeg har en fortid som sjonglør.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Å bli oppringt av mexicansk morgenradio fordi jeg  hadde stått rett foran en skarpladd rifle, og fyrt av. Under vann, bør jeg vel legge til.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte fysikk fordi jeg var nysgjerrig. Ikke spesielt nysgjerrig på fysikk, men på alt. Fysikk gir meg på langt nær svaret på alt, men av alle fag jeg kunne studert tror jeg ikke det var så fryktelig dumt med fysikk.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Fordi jeg ble frista av lav kontingent og lønnsomme fordeler, som student.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Jeg er opptatt av åpne folks øyne for kreative, lekne og utfordrende realfag. Jeg vil ikke at alle skal velge det, men jeg mener det er synd hvis folk velger det bort uten å vite litt hva det er de sier nei til. Ikke lukk en dør, uten å vite hva som skjuler seg bak den.

– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje?

– Det spørs hva du tenker på som min bransje. TV- og mediebransjen er kaotisk. De tradisjonelle strukturene er i ferd med å viskes ut. Men det er enighet om at godt innhold alltid vil funke, uavhengig av hvilken plattform eller enhet det formidles gjennom.

I realfagsrekruttering har det skjedd mye bare på den tiden jeg har vært aktiv. Unge som vil redde verden, ser på realfagene som én mulighet til å bidra. Men det er fortsatt mange unge som tror det ikke bor i dem. At de ikke kommer til å fikse det. At det å mestre realfag er en superkraft som ikke bor i dem. Vi som er TEKNA-medlemmer vet at det handler mer om tålmodighet og å arbeide flittig med det som ligger rett foran nesa til enhver tid.

Jeg skriver læreverk i naturfag. Der skjer det store endringer. Kommer det til å være lærebøker på papir om 5 og 10 år? Er den beste formidleren han som står i klasserommet eller hun som forklarer i appen?

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Fysikere, folk som forstår det grunnleggende i hvordan verden fungerer, kommer det alltid til å være bruk for. Programledere derimot, har begrenset nytte.