Ukas Tekna-medlem: – Jeg tror yrket mitt er ganske farget av både KI og VR om 10 år
– Det kommer nok til å bli viktig å skjønne hvordan man best mulig gir input til KI- verktøy i tillegg til gode nok kunnskaper til å vurdere kvaliteten på output.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Tonja Joseph sin (27) tur:
Utdanning: Sivilingeniør i kybernetikk og robotikk.
Yrke: Jeg jobber i Inventas med tittelen «produktutvikler kybernetikk og embedded software».
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg liker å stå opp litt tidlig og ta meg en rolig morgen. Denne bruker jeg til å skrive litt om gårsdagen, sette meg noen mål for dagen i dag og strikke litt mens jeg nyter en kopp ingefær-te. Etter litt fin egentid, kommer jeg meg på jobb i sju-tiden.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– En vanlig arbeidsdag for meg, går ofte til programmering foran pc-skjermen. Noen dager blir det også litt arbeid på labben. Det er gjerne et møte eller to som bryter opp dagen litt, men jeg får som regel mye rom til å sitte for meg selv og løse problemer. Hvis (les:når) jeg møter på problemer, er veien svært kort til sidemannen og det er gjerne to-tre til som slenger seg på diskusjonene. Ellers er det alltid pull-ups etter lunsj hos oss og ofte en diskusjon eller to om hva som er best av sprø og myke vafler eller hvordan man kunne optimalisert et hverdagslig produkt.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå jobber jeg med et smart ambulanseskrin som er proppet med sensorer og kan styres fra skyen. Et veldig meningsfylt prosjekt som virkelig kan redde liv! Min oppgave er å implementere all software, så faglig sett er dette også et skikkelig kult og utfordrende prosjekt. Ellers engasjerer jeg meg for at vi skal øke bruk av VR som verktøy i Inventas og har denne uken holdt en presentasjon på Nordic VR Forum. Da snakket jeg om hvordan vi i Inventas har brukt VR til prototyping.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Som embedded software-utvikler bidrar jeg smått til bærekraft ved å implementere kode som er energieffektiv og trekker minst mulig strøm. Ellers er jeg aktiv med interne initiativ i Inventas, og kan ta bærekraftige valg når jeg arrangerer sosiale arrangement. Bærekraft er også et stort fokus hos oss generelt og det sparres mye rundt bærekraftige løsninger i gangene her. Det kan være alt fra komponentvalg, materialvalg og valg av leverandør.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det skjer jo morsomme og rare ting her hele tiden, vi er en kreativ gjeng. Men det første jeg tenker på er da vi lagde en limbomaskin med lysende limbostang som begynte å blinke kraftig når man kom borti stanga. Et produkt med høy partyfaktor og som virkelig vekket engasjement på konsernsamlingen vår - og julebordet og sommerfesten!
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Mitt første møte med fysisk produktutvikling var vel da jeg var med i studentvervet Revolve. Revolve er et studentlag som bygger en elektrisk og en autonom racerbil på ett år og deltar i Formula Student, en av Europas største ingeniørkonkurranser. Det var blodig alvor og jeg digget det. På samme måte som i en elektrisk racerbil er dagens fysiske produkter svært komplekse og kombinerer flere ingeniørdisipliner og design på en unik og kjempespennende måte. Jeg synes det er veldig gøy å jobbe i tverrfaglige team og få innsikt i hvordan ulike fag kan knyttes sammen til å skape noe verdifullt og nyskapende. Inventas ble derfor et naturlig sted for meg å ende opp.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg fagorganiserte meg som student og fikk god nytte av fordelene. Siden det har jeg bare forblitt Tekna-medlem og synes fortsatt det er nyttig.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg tror barn og unge trenger mer informasjon og erfaring med realfagsrelaterte temaer tidlig slik at mulige interesser dyrkes frem. Selv skulle jeg virkelig ønske jeg fikk prøve programmering i yngre alder og oppdage denne interessen tidligere.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Kanskje Leonardo Da Vinci kunne lært meg noen triks om hvordan man opprettholder en så sterk nysgjerrighet og læringsvilje gjennom hele livet. Og kanskje hva slags hjerneføde han spiser til frokost?
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror yrket mitt er ganske farget av både KI (kunstig intelligens) og VR (virtuell virkelighet) om 10 år. Det kommer nok til å bli viktig å skjønne hvordan man best mulig gir input til KI verktøy i tillegg til gode nok kunnskaper til å vurdere kvaliteten på output. VR vil sannsynligvis bli en naturlig del av prototyping og konseptvisualisering. I tillegg tror jeg KI og VR i større og større grad vil gi fysiske produkter en ekstra dimensjon på samme måte som internett ha gjort en god stund nå. Også vil det jo garantert stilles høyere krav til sikkerhet!