Ukas Tekna-medlem: – Jeg var måkeungenes vokter på byggeplassen
– Én voksen måke hadde utvilsomt en personlig konflikt med meg og utførte luftangrep uavhengig av hvor jeg var på området – som om jeg hadde stjålet snacksen dens.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Louise Jacobsens (29) tur:
Utdanning: BSc i Elkraftteknikk, Master of Science i Systems Engineering med industriell økonomi.
Yrke: Elektroingeniør hos Multiconsult Norge AS, avd. Stord.
– Hva er morgenrutinen din?
– Min morgenrutine har det siste året vært i endring etter jeg fikk en datter, og det er en ny sjef i huset nå. Det optimistiske målet hver morgen er å komme meg raskest mulig på jobb, men realistisk sett klarer jeg aldri være blant de første på kontoret. Heldigvis er det flexitid, og morgenkaffen kan uansett nytes i bilen på vei til kontoret.
– Et av de spennende prosjektene jeg skal delta i er Yggdrasil kraft fra land-prosjektet.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Hver arbeidsdag starter med en god kopp kaffe samtidig som jeg gjennomgår mailboksen. Ellers går dagene i møter, prosjektering, dokumentering og sosialt på arbeidsplassen. To dager i uken har vi jobbstrekk, hvor de som har anledning samles for å strekke ut de slitne kontor-kroppene. Det hender også at vi må ut på befaringer i forbindelse med prosjektene. Da får vi også luftet oss litt fra kontorplassen.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå nyter jeg de siste feriedagene, men til uken er det tilbake til virkeligheten med ulike spennende prosjekt. Et av de spennende prosjektene jeg skal delta i er Yggdrasil kraft fra land-prosjektet. Konseptet omfatter en ny transformatorstasjon i Børdalen i Samnanger, en ny 11 kilometer lang 145 kV-kraftledning i Samnanger, et kompenseringsanlegg i Årskog i Fitjar og en 250 kilometer lang 145 kV-sjøkabel fra Samnanger til Yggdrasil-området i Nordsjøen. Jeg skal inn i prosjekteringen innen elektro, og ser frem til å starte med dette.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Jeg streber alltid etter å begrense utskrift av dokumenter, og bruker heller pdf-verktøy for å markere dem. Å gjennomgå dokumenter i et pdf-program gir fordelen av søkbart innhold. Dette sparer betydelig tid ved å lete etter riktig informasjon blant store mengder dokumentasjon og kravspesifikasjoner, uten behov for unødvendig papirutskrift.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Som vikarierende byggeleder i sommer ble jeg tildelt en birolle som måkeungenes vokter på byggeplassen. Disse fredede fuglene hadde etablert reder med egg der vi skulle flytte steinmasser til. Vi måtte dermed være tålmodige og vente til hver eneste måkeunge hadde klekket og forlatt reiret, før vi kunne fylle i masser.
– Dermed endte jeg opp med å bli en måketeller, som holdt styr på hver eneste lille dunball. Én voksen måke hadde utvilsomt en personlig konflikt med meg og utførte luftangrep uavhengig av hvor jeg var på området – som om jeg hadde stjålet snacksen dens. Som elkraftingeniør hadde jeg aldri forestilt meg at jeg en dag skulle følge med på måker. Men det ble en morsom/rar arbeidsoppgave å ha med seg på CVen.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Blant de mange yrkesretningene jeg vurderte før høyere utdanning, trakk elkraftteknikk det lengste strået. Med min far, som en sivilingeniør innen elkraft, har jeg fått førstehåndserfaring med de forskjellige karrieremulighetene innen dette feltet.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– I løpet av studietiden ble jeg trukket inn i Tekna gjennom en stand på skolen, hvor de delte ut drikkeflasker til påmeldte og ga oss innsikt i de gunstige ordningene og forsikringene de tilbød. Siden den gang har jeg vært stolt medlem. Nå har jeg også gleden av å være leder for Tekna Sunnhordaland, hvor jeg setter pris på muligheten til å skape positive arrangementer for medlemmene i regionen.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– La barn og unge engasjere seg i praktiske prosjekter som lar dem bruke realfaglige prinsipper til å løse konkrete problemer. Dette kan gi en mer håndgripelig og givende opplevelse av fagene. Gi dem også mulighet til å reise på besøk til universiteter, forskningsinstitutter, teknologiselskaper og laboratorier. Dette kan gi barn og unge en direkte opplevelse av hva realfag kan føre til og hvordan de anvendes i praksis.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Jeg ville stilt ett spørsmål til Marie Curie: Hvordan klarte du å opprettholde din lidenskap for vitenskapen og overvinne hindringer som kvinne i en tid da vitenskapelige felt var mannsdominerte?
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Utviklingen av smarte byer, smarthus og IoT (Internet of Things) vil trolig føre til økt etterspørsel etter elektroingeniører som kan designe og implementere effektive og pålitelige systemer for å integrere og styre ulike enheter og nettverk.