Ukas Tekna-medlem: Tror IT-teknologien i dag fort kan bli erstattet
– Jeg tror min nysgjerrighet og iver etter å alltid lære noe nytt er en god egenskap i denne jobben.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Ida Rylands (27) tur:
Jobb: Systemutvikler i Computas AS.
Utdanning: Master i Algoritmer ved Universitetet i Bergen.
– Hva er morgenrutinen din?
– For å komme i gang om morgenen trenger jeg en god kopp kaffe. Jeg kommer meg raskt ut døren og på vei til jobb går jeg gjennom mailboksen og Slack-meldinger, som oftest med p3-morgen på øret.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Arbeidsdagene mine varierer veldig. Men som oftest er det en kombinasjon av møter og å sitte dypt inne i en problemstilling og programmere på laptopen min. Teamet mitt har daglige statusmøter og ofte jobber vi sammen med brukerne av systemet vi bygger, for å forstå og sørge for å dekke behovene de har. På hektiske møte-dager setter jeg stor pris på å kunne sette meg ned ved PC-en og jobbe med koding og andre tekniske utfordringer. Og så må jeg ikke glemme å nevne den faste runden med bordtennis etter lunsj - den er viktig å få med.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– I fjor startet jeg på et prosjekt hos IKEA i Sverige. Computas har kontor i København og for tiden bor jeg der. Hver dag reiser jeg over sundet for å dra på jobb hos IKEA i Helsingborg. Eller, slik var det før Covid-19 brøt ut. Akkurat nå jobber jeg hjemmefra i leiligheten min i Oslo.
Hos IKEA jobber jeg med å lage skybaserte løsninger, og har vært involvert i flere team der jeg bistår med kompetanse på hvordan de kan utnytte Cloud-teknologi på best mulig måte for å løse sine kunders behov.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– IT-bransjen er i stadig endring, og teknologi som er høyst aktuell i dag, blir kanskje erstattet med noe nytt innen kort tid. Jeg tror min nysgjerrighet og iver etter å alltid lære noe nytt er en god egenskap i denne jobben. Dersom arbeidsdagene mine blir fylt med for mye rutinemessig arbeid, lengter jeg etter å hive meg over nye og spennende utfordringer.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Etter at jeg startet å jobbe i Sverige og Danmark har det oppstått noen språklige misforståelser. Det meste av kommunikasjon foregår på engelsk siden vi er en god blanding av forskjellige nasjonaliteter, men enkelte samtaler tar vi på “Svorsk”. I starten av prosjektet ble jeg litt satt ut av en samtale vi hadde, der det på svensk ble nevnt at ting skulle “flyttes til molnet”. Omsider forstod jeg at “molnet” ikke er navnet på en svensk by, men er det svenske ordet for “the cloud” eller “skyen”.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg var tidlig glad i matematikk, særlig den delen som handler om problemløsing og å knekke nøtter. Det var viktig for meg å finne et yrke som dekket denne interessen og hvor jeg samtidig fikk brukt kreativiteten min. Det at valget til slutt falt på akkurat informatikk involverte nok litt tilfeldigheter - som med mye annet her i livet.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg fagorganiserte meg allerede da jeg studerte og deltok på flere av Teknas kurs og arrangement. Etter at jeg kom ut i arbeidslivet ser jeg fortsatt stor verdi av å være fagorganisert. Tekna har gode avtaler når det kommer til bank og forsikringer, og er en god hjelp under lønnsforhandlinger.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg har stor tro på at mestring gir motivasjon. Det er viktig med faglig dyktige lærere som også kan motivere og engasjere barn og unge. I tillegg er det viktig å synliggjøre relevansen for realfag i hverdagen og vise hvor spennende det er å jobbe med. Man får absolutt muligheten til å jobbe kreativt og tett sammen med andre mennesker i yrker innen realfag også.
– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje?
– Etter hvert som samfunnet digitaliseres stiller også brukerne høyere krav til både brukergrensesnitt og hastighet til løsningene de interagerer med i hverdagen. Det å bygge systemer som dekker disse kravene, ikke bare i dag men også i fremtiden når verden har endret seg, kan være utfordrende. Med den hurtige utviklingen må vi kunne bygge løsninger som enkelt kan endres eller bli erstattet med noe nytt og bedre i fremtiden.
– Hvordan ser yrket ditt ut om 10 år?
– Å spå fremtiden er vanskelig. Men den siste tiden har vi måtte omstille oss raskt og sørge for å fortsatt levere løsninger til tross for at team sitter spredt rundt om på hjemmekontor. For yrket mitt mener jeg at vi har vist at dette er absolutt noe vi får til, og jeg tror det blir lagt opp til enda mer muligheter for remote jobbing i fremtiden. Jeg tror også at om 10 år, akkurat slik som i dag, utvikler vi løsninger som gjør hverdagen til folk bedre.