Ukas Tekna-medlem: – Noen vil si jeg er vokst opp med skrujern i hånda
Ukas medlem ble tidlig interessert i strøm og datastyringer.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Geir G.G. Jacobsens (57) tur:
Utdanning: Radiotelegrafist, Tekniker Elkraft, Bachelor Elkraft, Sivilingeniør Elkraft, Autorisert Elektro/Nia Installatør.
Yrke: Prosjektleder og Fagansvarlig E/I/T/A i Gassco.
– Hva er morgenrutinen din?
– Dagen starter klokka seks med morgenstell og en kopp kaffe, før en kort tur til jobb hos Gassco. Her jobber jeg som fagansvarlig for elektro/instrument/telecom og automasjon.
– Min far drev elektrisk forretning og hadde amatør-radiorom på loftet. Her kunne jeg sitte og høre når han kalte opp stasjoner fra nær og fjern.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Gassco har ansvaret for gasstransporten fra Norge til kontinentet. Som fagansvarlig i Gassco, er jeg fagkontakt for alle våre anlegg i England, Skottland, Frankerike, Belgia og Tyskland. I tillegg har Gassco ansvaret for mange av Gassprosess-anleggene i Norge.
– Her er jeg med på inspeksjoner som Petroleumstilsynet gjennomfører og ledelsesinspeksjoner fra Gassco. I tillegg til å koordinere erfaringer fra et anlegg til et annet. Dette være seg hendelser i vår E/I/T/A «verden». Dette medfører å samle fagfolk fra alle våre anlegg til fagforum innenfor Elektro/Instrument.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– De nærmeste ukene blir det en del reising på fabrikktest i forbindelse med produksjon av nytt utstyr, og til en av våre gass-terminaler for å assistere ved vedlikehold. I tillegg jobbes det med å koordinere oppgradering av gammel dokumentasjon/tegninger til dagens standard.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– I våre anlegg forsøker vi å se hvordan vi kan elektrifisere mest mulig av produksjon og transport av gass. Dette for å minske utslipp av fossile brensel.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Gjennom et langt arbeidsliv er det vanskelig å plukke. Men fra et faglig synspunkt kommer nok min datter sin kommentar til farmor høyt. Hvorfor hun trodde det samlet seg så mange fugler på strømledningen i gata for å gjøre seg klar til å fly til varmere strøk? «De trenger vel å lade?»
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Noen vil si jeg er vokst opp med skrujern i handa. Jeg ble tidlig interessert i strøm og datastyringer. Min far drev elektrisk forretning og hadde amatør-radiorom på loftet. Her kunne jeg sitte og høre når han kalte opp stasjoner fra nær og fjern. Tidlig fikk jeg være med å jobbe i butikken.
– Og da jeg gikk ut av grunnskolen, starta jeg på telegrafistskolen, før jeg fortsatte på Sterk-strøms tekniker og videre på Ingeniørskolen før jeg endte opp på NTNU med utdanning som sivilingeniør innen elektrofaget. Senere har det blitt videre utdannelse innen styring/nettverk/data og fiberteknikk.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Etter mange år som selvstendig næringsdrivende (konsulent), fikk jeg tilbud om fast jobb som fagansvarlig i Gassco. Dette synes jeg var en så spennende jobb med mange utfordringer at jeg gikk fra konsulent til fast ansatt. Da var det naturlig også å være fagorganisert og da i Tekna.
.– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Med mer informasjon i grunnskolen, som kan starte interessen til barn og unge.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Thomas Alva Edison var en amerikansk oppfinner og forretningsmann av nederlandsk slekt. Han oppfant og utviklet mange gjenstander som påvirket verden i stor grad, inkludert fonografen og lengevarende lyspære. Thomas hadde over 1000 patenter innen strøm/telegraf/grammofon med mer.
– En av Thomas beste venner var Henry Ford. Det kunne vært kjekt å få bekreftet et rykte om at T-Ford og A-Ford var oppkalt etter Thomas Alva?
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Norge og resten av verden har stort fokus på fornybar energi. Det vil bli behov for mange innenfor vårt fagfelt til denne utviklingen. I tillegg til stor utbygging av vindkraft, vil vi nok se utvikling innenfor andre energiformer som kan erstatte fossile brennstoffer.