Ukas Tekna-medlem: – Vi har en fleksibel og hybrid arbeidsstruktur
Ukas medlem ville snakket med sjefsingeniøren for de store egyptiske pyramidene.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Kristian Halles (52) tur:
Utdanning: Sivilingeniør fra NTH, avdeling for elektro- og datateknikk.
Yrke: Programvareutvikler hos Microsoft Development Center Norway.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg spiser frokost, sjekker nyheter, været, og dagens planlagte aktiviteter, gjør de som skal på skolen klare, og får dem trygt ut døra. Skal jeg på kontoret blir det sykkel når veien er bar, ellers beina og t-bane.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Vi har en fleksibel og hybrid arbeidsstruktur med mye selvstyring og kolleger fra mange land og tidssoner, så det meste av kommunikasjonen foregår via mail og Teams hjemmefra, men jeg er også innom kontoret for blant annet sosialt påfyll.
– Arbeidsdagen er variert og nok ganske standard for yrket, med noen faste møter, oppfølging av pågående prosjekter og oppgaver, planlegging av nye, faglig utvikling, en dæsj av det uforutsette, samt forhåpentligvis tid til noe programmering.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå jobber jeg med ende-til-ende-rammeverk for telemetri og observabilitet.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Jeg kjører lite bil og flyr sjeldent, prøver å kjøpe kvalitet som varer og som kan repareres. Benytter bruktmarkedet for å gi ting videre liv.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det å lage noe bra som blir tatt i bruk og som man ser hjelper andre på en god måte, enten kolleger eller kunder, det synes jeg er veldig moro.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg liker problemløsing samt å skape ting som er nyttige og har en kvalitet i seg, både visuelt og funksjonelt, og som kan hjelpe andre. Jeg hadde en veldig god og inspirerende lærer på ungdomsskolen og fikk sansen for realfag, og da jeg begynte med programmering tidlig i tenårene, falt veien videre naturlig.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg ble medlem som student og tanken om å melde seg ut har vel egentlig aldri streifet meg. Medlemskapet gir en trygghet og tilgang til nyttige tjenester.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Gode og inspirerende lærere og undervisning som trigger nysgjerrigheten, med fokus på lek og mestringsfølelse. Vi kan vise med praktiske eksempler hvordan realfag ikke bare er teori og formler, men en grunnleggende del av hvordan verden fungerer. Skolen der tredjeklassingen min går har hatt Lego-robotprogrammering i vinter, og det har vært en populær og fin opplevelse som kanskje har sådd en ørliten ingeniørspire i noen av elevene.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Jeg ville spurt sjefsingeniøren for de store egyptiske pyramidene hvordan de fikk det til, inkludert planlegging, logistikk, og teknikk.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Kunstig intelligens vil bli mer og mer brukt, både i prosjektering, i selve programmeringen, som en tjeneste i sluttproduktet, og i testing og analyse i etterhånd. Kravet til å raskt kunne omstille seg og lære seg nye utviklingsverktøy og metoder vil bare bli større. Det blir interessant å se om den fleksible og hybride korona-triggede arbeidsstrukturen får utvikle seg eller om det blir en motreaksjon og man går tilbake til en mer kontorbasert organisering.