Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

JOGGER FØR JOBB: Ukas Tekna-medlem prøver å jogge 30 minutter hver morgen før jobb. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Ville spurt Joe Biden om dette

– Det er under antagelsen at han må svare og at jeg ikke blir drept etter å ha fått vite det.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Frithjof Nerdrums (33) tur: 

Utdanning: Bachelor i Elektronikk, kybernetikk og fysikk på INSA Toulouse. Master i reguleringsteknikk på University of Michigan.

Yrke: Software Engineer i Glint Solar.

– Hva er morgenrutinen din?

Når jeg er flink og står opp tidlig, pleier jeg å ta en halvtimes joggetur før jeg dusjer, tar en kopp kaffe og drar på jobb. Hvis jeg ikke står opp tidlig nok, dropper jeg joggeturen.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Vi har alltid et kort morgenmøte (eller standup som det kalles i tech-verden) og deretter går dagen stort sett til å jobbe med produktrelaterte problemer. Det kan være alt fra å snakke og komme frem til løsninger med kunder og andre på teamet, fikse bugs eller programmere nye features. Jeg har ikke så veldig mange andre faste møter enn morgenmøtet, så som regel får jeg jobbe ganske uavbrutt med det. Men i motsetning til hva mange kanskje tror er det ikke sånn at man som utvikler hamrer løs kode på tastaturet åtte timer om dagen. Vel så mye tid går til å forstå, konkretisere og forenkle problemet så mye man kan før man koder det.
 
– Hva jobber du med akkurat nå?

Jeg jobber som software engineer i et norsk oppstartsselskap som heter Glint Solar. Vi lager programvare for tidligfase solutbygging som forenkler jobben med å finne og analysere områder som er velegnet for sol. Solbransjen er i vanvittig vekst, og utbyggerne (altså de som bygger solparker) må være mye mer proaktive enn de har vært tidligere med å finne nye områder. Ved å bruke vår programvare, kan de raskt komme frem til lovende områder ved å se på en rekke faktorer som solinnstråling, terreng, grunnforhold, tomtegrenser og annet som er viktig for lønnsomheten til prosjektet.
 
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Jeg prøver å være bevisst på forbruket ved å begrense matsvinn og kjøp av klær og ting jeg ikke trenger. I tillegg til å være positivt for miljøet er det jo også bra for lommeboken, så det ser jeg på som en såkalt vinn-vinn-situasjon.

Ellers håper jeg jo at jobben jeg gjør i Glint Solar vil bidra til at vi raskere kan bygge ut solenergi i hele verden.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Her blir det fort mye internt. Men hvis jeg må nevne en situasjon, kan det for eksempel være da vi fikk besøk av Hasse Hope og Erik Solbakken på julebordet til en tidligere arbeidsgiver. De er alltid veldig morsomme.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg visste egentlig ikke helt hva programmering var da jeg begynte å studere i 2008. Og på den tiden var det mye mindre snakk om hvor viktig det er med teknologikompetanse enn det jeg opplever det er nå. Jeg husker jeg fikk øynene opp for teknologibransjen da jeg begynte på en mastergrad i kybernetikk i USA i 2011 og så hvor mye som skjedde i Silicon Valley og andre steder. Jeg tenkte at når jeg nå skulle starte en forhåpentligvis lang karriere, var det lurt å velge en bransje som var i vinden. Og selv om jeg ikke hadde studert data, fikk jeg muligheten til å begynne som utvikler. Nå har jeg jobbet i snart ti år og har ikke sett meg tilbake én eneste gang.
 
– Hvorfor fagorganiserte du deg?

Jeg skal være så ærlig å innrømme at gode vilkår på forsikring og lån er det jeg har hatt mest nytte av hittil. Nå har jeg aldri hatt direkte behov for hjelp av Tekna så langt, men man vet aldri hva som skjer, og det er betryggende å vite at man har noen i ryggen.
 
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Jeg syntes alltid realfag var de morsomste fagene på skolen, så for min del var valget enkelt. Så jeg tenker at jo flere man klarer å motivere gjennom skolegangen, desto flere får man igjen på andre siden. Akkurat hvordan man gjør det er nok ikke jeg den beste å spørre. Og så kan man kanskje fremheve hvor mange spennende jobber og muligheter man har med realfagskompetanse, når barna/ungdommene er gamle nok til å forstå det.
 
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Jeg ville spurt Joe Biden hva som er den største graderte hemmeligheten han sitter på. Det er under antagelsen at han må svare og at jeg ikke blir drept etter å ha fått vite det.
 
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Nå som ChatGPT har blitt lansert er det jo lett å tenke at vi er overflødige innen kort tid. Men jeg er ikke så veldig bekymret egentlig. Bare så lenge jeg har jobbet har det vært en vanvittig utvikling med skytjenester og diverse SaaS-produkter som har drastisk forenklet (altså gjort mindre arbeidskrevende) jobben vi gjør.

Så man skulle tro at det var mindre behov for utviklere, men det motsatte har skjedd. Reduserte kostnader til utvikling og drift har ført til en økning av etterspørselen. Jeg tror denne utviklingen kommer til å fortsette. Det er fortsatt overraskende mange bransjer som henger etter og desperat trenger digitalisering. Jeg tror og håper at vi i løpet av de neste 10 årene får flere i min bransje som jobber med de store problemene som utdanning, helse og energi. Og forholdsmessig færre som jobber med reklame og sosiale medier.