Ukas Tekna-medlem: – Sjefen trodde jeg var en helt annen person
– Det løste seg heldigvis fint med at jeg bare sa «hade!» og dro.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Jenny Mazarinos (30) tur:
Utdanning: Jeg har en mastergrad i Miljøteknologi (faktisk omtrent verdens lengste tittel; Environmental Monitoring and Nature Management in the Northern Oil and Gas producing areas).
Yrke: Jeg jobber som miljørådgiver i Norske Shell.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg skulle ønske at jeg var et menneske som stod opp 06:00 og praktiserte de tibetanske ritene, mens jeg drakk sitronvann med chiafrø. Men min morgenrutine består av å scrolle lengst mulig på telefonen før jeg hiver meg i bilen for å unngå kø på vei til jobb. Helst med en kopp varm kaffe i hånden.
– Visste du forresten at det siste Henrik Ibsen sa før han døde var «Tvert i mot!»
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Arbeidshverdagen har endret seg mye etter Korona-perioden med hjemmekontor, og nå er det som regel møter fra man kommer til man drar. Heldigvis har jeg en arbeidsgiver som er veldig fleksibel og tålmodig med de ansatte på når og hvor en jobber med arbeidsoppgavene og leveransene sine. Jeg opplever at vi får mye tillit til å styre ting selv. Det er en skikkelig god følelse!
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå er jeg så heldig at jeg har fått være med på den aktivt grønne omstillingen fra å være et «Olje- og gasselskap» til å bli et vaskeekte Energiselskap – jeg har blitt eksponert for alt fra havvind til hydrogen. Det er både spennende, og utfordrende å jobbe med noe som er ganske nytt for mange!
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Jeg har en mastergrad i Miljøteknologi og har jobbet med miljørådgivning siden jeg var ferdig med studiene i 2018. Det er veldig givende å kunne være med på å bidra til at miljø og bærekraft ikke bare er et fokusområde, men faktisk en av bærebjelkene i nye prosjekter! Samtidig kan jeg kjenne på en slags «hjelpeløshet» som enkeltmenneske når en leser i avisen at klimaengasjementet i befolkningen er svekket og ikke like viktig for folk som tidligere, rett og slett fordi utfordringer som pandemi og krig i Europa igjen har kommet på den kortsiktige dagsordenen. (Som Klimabarometeret 2022 viser).
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– For noen uker siden opplevde jeg at toppsjefen i selskapet mitt trodde jeg var en helt annen person med en helt annen erfaring. Da hun presenterte meg for besøket sitt som leder for et segment jeg kan absolutt ingenting om, kjente jeg at hvis du nå ber meg om å holde en presentasjon, må jeg gå en runde med meg selv på om det er meg eller deg som skal stå igjen som klovn her. Det løste seg heldigvis fint med at jeg bare sa «hade!» og dro.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg er en pappadalt og har vokst opp med at natur, kjemi og miljø er det kuleste i hele verden. Da var valget enkelt når jeg skulle velge studieretning! Men at jeg i dag jobber i olje- og energibransjen, har nok mer med «Siddisen» i meg å gjøre.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Studentkontaktene i Tekna UiS (Universitetet i Stavanger) hadde så digge gensere i Fadderuken! Jeg ble helt solgt og stilte til intervju for studentkontaktgruppen noen dager senere. Heldigvis har jeg både opplevd og erfart at Tekna er så mye mer – og jeg har vært engasjert i både Tekna Ung, Tekna Stavanger avdeling, og valgkomiteen for Fagutvalget og avdelingen senere. Apropos valgkomiteen er vi alltid på utkikk etter dyktige folk rundt omkring i det ganske land, så skrik ut om dere kjenner noen som har lyst til å bli enda mer involvert i Tekna!
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Tidlig i 2022 presenterte Kunnskapsdepartementet at strategien «Tett på realfag» ikke så ut til å ha forbedret resultater, motivasjon eller interesse rundt realfag. Det er kjempesynd! Samtidig ser vi også at Norske ungdomsskoleelever gjør det dårligere enn andre elever i nabolandene våre. Jeg tror at en av grunnene til dette er at vi ikke legger til rette for suksess, og at mange som kunne blitt utmerkede realfagslærere heller søker seg mot statlig eller privat industri. Vi må gjøre en solid innsats for å få læreryrket til å bli attraktivt, og virkelig anerkjenne den massive jobben lærerne gjør! Heia lærerene!
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Som Skiens-jente skulle jeg veldig gjerne hatt en kaffe med Henrik Ibsen og spurt han om hva han syntes om at navnet hans blir brukt til å navngi alt fra barneskoler, biblioteker, hoteller og kafeer. Det kan fort bli litt for mye av det gode! Visste du forresten at det siste Henrik Ibsen sa før han døde var «Tvert i mot!» som svar på sykepleieren hans sin kommentar på at «doktor Ibsen ser bedre ut i dag». Det skulle han i allefall ikke ha noe av.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Som miljørådgiver er det jo lov til å drømme om at jeg blir arbeidsløs om 10 år, og at miljø og bærekraft vil bli så indoktrinert i alle andre yrker og i dagliglivet at det rett og slett ikke er behov for «fagidiotene» lenger. Men enn så lenge håper jeg yrket mitt om 10 år fortsetter å være givende og innovativt, og at vi fremdeles har massevis av håp og ambisjoner for vår felles fremtid her på jorda.