Ukas Tekna-medlem: – Merket økt fokus på gass etter krigen i Ukraina
– Som gass-analytiker, jobber jeg jo ikke kun med gass, men med alt fra energisammensetningen til forskjellige land i Europa, til hydrogen og til utsikter for karbonpris og lagring av CO2.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Nikoline Bromanders (28) sin tur:
Utdanning: Bachelor: Petroleum- og prosessteknologi (UiB), Mastergrad: Geologi (UiO).
Yrke: Analytiker i Rystad Energy.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg starter alltid dagen med en dusj! Deretter tusler jeg ned til kontoret da jeg ikke er noe særlig frokost-menneske av meg. Det første jeg gjør når jeg kommer på kontoret er å ta meg en stor og etterlengtet kaffekopp!
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Arbeidsdagene mine er ganske varierte. De fleste dager består av arbeid med databasen, analyser og rapport-skriving. Andre dager er dagene fylt opp med interne møter med gode kollegaer, samt eksterne kundemøter, presentasjoner og henvendelser fra journalister. Helt siden jeg startet i denne jobben for litt over et år siden har det også vært ekstremt viktig å følge med i nyhetsbilde. Og hva som skjer i både verden, Europa og EU, spesielt etter krigen i Ukraina startet og Europa havnet i en energikrise.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå er det full innspurt før jul på kontoret! For tiden jobber jeg med en stor årlig rapport om det globale gass-markedet. Her jobber jeg med alt fra priser, til rollen gass har i energitransisjonen frem til 2050.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Dersom jeg trenger noe nytt, prøver jeg alltid å undersøke bruktmarkedet først. På for eksempel Tise eller Finn.no, alt fra klær til møbler. Ellers gjør jeg de små tingene som å passe på matsvinn og kildesortering. Bærekraft er absolutt noe jeg kan bli bedre på.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg har ikke opplevd så mye rart på jobben ennå, dessverre! Men når du er ny i en jobb og liker å hoppe inn i utfordrende situasjonener, blir det selvfølgelig noen morsomme historier ut av det. Ellers, i min forrige jobb som realfagslærer gjennom Equinors Teach First program, hvor jeg jobbet med ungdom hver dag, kom jeg alltid hjem med en morsom historie!
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Helt fra jeg skrev masteroppgave i geologi har jeg syntes at energi er spennende. Som gass-analytiker, jobber jeg jo ikke kun med gass, men alt fra energisammensetningen til forskjellige land i Europa, til hydrogen og til utsikter for karbonpris og lagring av CO2. For å forutsi etterspørsel i lang tid fremover, må man forstå hele energisektoren. Spesielt etter krigen i Ukraina, har det også blitt et økt fokus på gass og hvor viktig det er for Europa sin energisikkerhet på kort sikt.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg har vært medlem siden jeg var student i Bergen, hvor jeg var studentkontakt for Tekna Student. Da likte jeg godt alle fordelene med blant annet gode forsikringer. Nå som jeg er bolig-eier drar jeg nytte av lavere renter! Ellers synes jeg det er viktig å ha en fagorganisasjon i ryggen om noe uventet skulle skje, ha en trygghet, et felleskap, slik at saker blir løst på en profesjonell måte.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg synes det er viktig med gode lærere for unge i skolen. Det er viktig med gode rollemodeller som motiverer og inspirerer! Mange synes realfag ar tungt rent teorietisk, derfor er det viktig med mye praktisk arbeid og lek samtidig som man lærer.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Darwin! Hva han tror skjer med menneskeheten fremover.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror yrket mitt generelt vil ligne mye på i dag, mens visse arbeidsoppgaver blir nok automatiske. Rent teknologisk innenfor energiverden har det nok mye endret seg vesentlig. Med dagens fokus på klima og alle klima-målene vi har satt oss før 2030, synes jeg det blir spennende å se om våre analyser og prognoser vil stemme med realiteten.