Ukas Tekna-medlem: – Jeg har dessverre lav tiltro til tyranners evne til samtale
– Samtidig har jeg stor respekt for at Macron og andre forsøker.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Torunn Flo (54) sin tur:
Utdanning: Sivilingeniør fra NTH (NTNU).
Yrke: Software Ingeniør i Cisco.
– Hva er morgenrutinen din?
– Morgenrutinen henger igjen fra tiden med små barn da jeg hadde hente og middagsskiftet. Det dreier seg om å komme i gang tidlig nok, noe jeg ikke har talent for - har derfor løpt mye til toget opp gjennom årene. Når jeg først har kommet meg ut av huset og fått den første koppen med te på jobben, liker jeg veldig godt roen om morgenen, og mulighetene det gir for konsentrasjon og fokus.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Jeg jobber med egne oppgaver fra starten og prøver å finne ut hva jeg trenger å få avklart med andre. Vi har felles "bugscrub" og "standup" på teamet litt før klokka 11, der vi også prøver å avtale mulig samarbeid utover dagen. Har lite faste møter - det er mer adhoc relatert til arbeidet.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– I det siste har teamet mitt gjort det enklere og bedre for våre brukere å bli med i zoom-møter fra våre Webex Video-konferanse-enheter. Det har vært motiverende å jobbe med interoperabilitet.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Jeg er heldig og har et godt kollektivtilbud der jeg bor. Privat ønsker jeg meg et enklere system med bedre kapasitet for kildesortering, samtidig forholder jeg meg til det vi har. Jeg er glad i å feriere i Norge, men unner meg en flytur av og til. Jeg håper at vi gjennom å utvikle gode løsninger for digitalt samarbeid kan bidra til å begrense behovet for flyreiser.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det å få ting til å virke sammen med andre, og se det bli tatt i bruk er stadig morsomt. Alt som kreves for å industrialisere et produkt kombinert med den raske teknologiske utviklingen er også fascinerende balansekunst.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Gjennom familien var det dette yrket jeg kjente best. Jeg har også hatt dyktige realfagslærere hele veien. Syntes (og synes fortsatt) produktutvikling virket spennende.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg tror på maktbalanse i de fleste sammenhenger. Det er en selvfølge for meg både i forhold til egen sikkerhet og for felleskapet.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg tror barn og unge motiveres til å velge realfag om de opplever fascinasjon kombinert med et minimum av mestringsfølelse overfor fagområdene. Dyktige lærere og andre formidlere som kan bidra til å skape forståelse for hvordan tingene rundt oss virker. Rollemodeller er også viktig.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Jeg har dessverre lav tiltro til tyranners evne til samtale - samtidig har jeg stor respekt for at Macron og andre forsøker. Det er vanskelig å velge mellom de utallige som har bidratt til en mer sivilisert verden. Kanskje Rosa Parks? Hvor hentet hun motet fra? Ante hun noe om hva som var i gjære?
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg opplever fortsatt software som en ung bransje. Det åpner for spennende innovasjoner som raskt tas i bruk av mange mennesker, av og til med store uventede konsekvenser. Jeg er spent på hva som eventuelt kommer av reguleringer/standarder/sertifiseringer fremover. Hvordan kan vi bidra til at alle har et privatliv, også digitalt?