Ukas Tekna-medlem: Tok med seg geofysikere med doktorgrad på swingkurs
– Middels suksess – som må sies å være så bra det er mulig å få til, men det stod ikke på motet, det skal de ha.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Jens Fredrik Barra Wisløff sin (39) tur:
Yrke: Digital Transformation Lead i P&O (People & Organisation, eller HR på "godt norsk") i Aker BP.
Utdanning: Sivilingeniør fra fysikk og matematikk med spesialisering innen industriell matematikk fra NTNU.
– Hva er morgenrutinen din?
– Den aller første oppgaven er som regel å minimere antall slumringer på vekkerklokka. Deretter gjelder det å våkne av vann i ansiktet før kaffe og nyheter på radioen.
– Jeg må innnrømme at vekkerklokka noen ganger får unngjelde av B-mennesket i meg, kaffen fungerer som lokkemiddel, mens nyhetsmorgen gir følelsen av å koble seg på verden, og da er dagen i gang :)
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Min hverdag er en salig blanding av møter på Teams, diskusjoner og chatting, og ikke minst planlegging av neste runde Teams-møter. Likevel er det heldigvis tid igjen til både lesing og analyser, da det gjelder å holde seg oppdatert på eget felt og få fulgt med på alle de spennende prosjektene og initiativene som pågår i selskapet.
– Det er naturligvis også viktig å få med seg gode samtaler med kollegaer over kaffen, som vi må finne tilbake til i en post-corona arbeidshverdag.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Nå jobber jeg med kartlegging av digital kompetanse og å etablere ny jobbarkitektur innen den digitale sfæren på tvers av hele selskapet. Grunnstrukturen må være god for å kunne legge til rette for utvikling av kompetanse enten det gjelder kursing, intern mobilitet eller mulige karriereveier i skjæringspunktet mellom fag og digital.
– Jeg har vært med på å sette opp og nå gjennomføre et veldig godt samarbeidsprosjekt mellom digital utvikling og personalavdelingen for å omfavne alle aspektene og få fullt utbytte av alle mulighetene ved en stadig mer digitalt skolert arbeidsstyrke.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg vil si at nysgjerrighet og søken etter informasjon er en helt nødvendig del av grunnpakka for å holde tritt med utviklingen innen alle aspektene ved digitalisering. I tillegg er det å holde på engasjementet og den positive energien uansett utfordringer og oppgaver, både for min egen del og i samarbeid med andre, en egenskap jeg setter høyt.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det morsomste må være å ha tatt med seg en gjeng geofysikere, stort sett alle med doktorgrad, på swingkurs som teambuilding. Middels suksess som må sies å være så bra det er mulig å få til, men det stod ikke på motet, det skal de ha.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Min stilling i dag har blitt til gjennom en salig blanding av teknisk grunnskolering, ledelse, implementering av digitaliseringsinitiativ og nå digital kompetanseutvikling. Veien har så definitivt blitt til mens jeg har gått, men det er likevel en rød tråd i å søke verdiskapning av nye oppfinnelser og ny teknologi. Det å forstå grunnlaget for verdiskapningen er for meg helt essensielt for å kunne sette inn innsatsen der det trengs.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg har fagorganisert meg for å være en del av et større nettverk og for å kunne være med å bidra til at fagforeninga fortsatt skal være en god støttespiller for de ansatte. Jeg har selv vært med på prosesser hvor viktigheten av Teknas lokale gruppe har vært veldig tydelig, både som diskusjonspartner for den enkelte og som talspersoner mot virksomheten.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Dette er tricky i en stadig mer underholdt hverdag. Det å få synliggjort koblingen mellom det teoretiske og det praktiske tror jeg kan være en nøkkel, og her er det mye moro man kan spille på enten det gjelder visualisering, robotikk, eller gjennom programmering.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Her må jeg innrømme at jeg ikke har noe brennende enkeltspørsmål, men det hadde vært veldig spennende å ha en samtale med en vilkårlig person fra en tidlig sivilisasjon for å oppleve hvor like eller forskjellige de var fra oss.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Den digitale revolusjonen har bare så vidt begynt, men til tross for økt spesialisering sammen med kontinuerlig endring av vår arbeidshverdag, så vil mennesker fortsatt være mennesker en god stund til. Jeg tror HR kommer til å utvikle seg omtrent like mye som de 10 siste årene, det vil si bedre verktøy, men mye av de samme prosessene.