Ukas Tekna-medlem: – Få tar grep over egen situasjon
– Faktisk er over to millioner nordmenn utsatt for støy over anbefalte nivåer der de bor!
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Amanda Bjøringsøy (29) sin tur:
Yrke: Akustiker i Norconsult.
Utdanning: Sivilingeniør i Petroleumsfag NTNU, spesialisering i geofysikk.
– Hva er morgenrutinen din?
– Morgenrutinen min består av müsli, kaffe og God Morgen Norge på TV. Jeg bruker nok litt lenger tid på morgenen enn jeg hadde trengt, men det er deilig å starte dagen rolig.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– De siste årene har «vanlig arbeidsdag» fått en ny betydning. Det har vært mye hjemmekontor, men nå er det heldigvis mer tilbake til kontoret.
– Det er ikke uvanlig at jeg jobber deler av dagen med mindre selvstendige prosjekter og resten av dagen med større tverrfaglige prosjekter der jeg samarbeider med andre på tvers av disipliner. Jeg sitter en del på kontoret og kjører beregninger, men jeg er også en del ute på befaringer og støymålinger.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Som rådgiver innenfor akustikk jobber jeg med mange prosjekter samtidig. Akkurat nå for tiden har jeg jobbet mye med et større samferdselsprosjekt her i Oslo.
– Det skal bygges ny gang- og sykkelvei langs en eksisterende vei, og det fører til at boliger i nærheten har krav på en støyvurdering. Hvis det viser seg at støynivåene innendørs eller på uteplassen, er over tillatte grenseverdier, vil beboerne få tilbud om avbøtende tiltak. Eksempel på tiltak kan være nye vinduer, støyskjerm, etterisolering eller innglasserte balkonger.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Nysgjerrighet. Jeg er nysgjerrig på det faglige og hvordan mennesker lever og håndterer støy rundt seg. Ettersom jeg ikke har jobbet så veldig lenge med akustikk, hjelper det å være litt frempå og spørre erfarne kollegaer om tips. Akustikk er et stort fagfelt og det er masse spennende å lære.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– I min første jobb som nyutdannet, var jeg på opplæring i Kuala Lumpur i tre uker. Vi var flere nyutdannede fra kontoret i Norge og disse ukene husker jeg tilbake på som veldig spennende, krevende og morsomme. Overgangen fra studietilværelsen til jobblivet var stor, men med dette kurset sammen med andre nyutdannede i samme situasjon, gjorde starten på jobbkarrieren morsom og minnerik!
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg valgte geofysikk fordi jeg er veldig interessert i geologi og naturen, men samtidig glad i realfagene. Som geofysiker får man bryne seg på faglige utfordringer samtidig som en jobber med noe håndfast (undergrunnen, geologi, olje og gass). Etter fire år som geofysiker i oljebransjen ønsket jeg å utfordre meg på andre arenaer, og jeg jobber nå som akustiker.
– Geofysikk og akustikk har mange likhetstrekk – alt bygger på lydbølger og viktigheten av å forstå hvordan lydbølgene forplanter seg i forskjellige medium. Som geofysiker ønsker man ofte å forsterke signalet man mottar fra undergrunnen, mens innenfor akustikk og støy ønsker man å dempe signalet i større grad.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Her fulgte jeg strømmen som ung og uvitende student og ble overbevist på universitetet at det var en lur idé. Det har vist seg å være smart, og jeg har hatt stor glede av å være med i Tekna! Jeg ble valgt som tillitsvalgt i Tekna-styret i min forrige jobb. Der var jeg blant annet med på flere runder med lønnsforhandlinger og omorganiseringer. Det var veldig lærerikt, og jeg fikk bredere forståelse av hvordan bedriften styres og hvilke utfordringer bedriften stod ovenfor.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg tenker det er viktig at vi som er i bransjen må ha en tett og inspirerende dialog med skoleelever på spesielt videregående. Ved å velge realfag har man så uendelig mange muligheter. Det er vanskelig å si hva jobbmarkedet trenger i fremtiden, men kompetanse innen realfag er et godt utgangspunkt.
– Det er bare å se på min egen karriere, jeg utdannet meg i den tro at jeg skulle jobbe i oljebransjen hele livet, men nå er jeg godt innenfor bygg- og anleggsbransjen. Den faglige tyngden fra realfag kan brukes til så mangt.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Nå er det ikke lenge siden jeg så filmen Ammonite som handler om paleontologen Mary Anning som jaktet på fossiler langs strendene i England. Historien er satt til 1840-tallet og til tross for at regissøren bak filmen tok en del kunstneriske friheter rundt karakteren Mary, kunne jeg godt tenkt meg å fått bedre innblikk i hennes liv som geolog i et mannsdominert yrke.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Positive sider med «god akustikk» føler jeg folk allerede er svært opptatt av. Man ønsker seg gode headset og man verdsetter bra akustikk i konsertlokaler. På den andre siden, tror jeg det vil bli mer og mer fokus på hva uønsket støy gjør med folkehelsa.
– Faktisk er over to millioner nordmenn utsatt for støy over anbefalte nivåer der de bor! Jeg tror mange har neglisjert de negative konsekvensene av hva støy gjør med helsa over tid. Langvarig eksponering av støy øker risikoen for søvnforstyrrelser og hjerte- og karsykdommer.
– Man sier gjerne ifra hvis naboen støyer for mye en lørdagskveld, men få tar grep over egen situasjon hvis en har kontinuerlig vegtrafikkstøy rett utenfor boligen. Man tenker gjerne at man ikke kan gjøre så mye med vegtrafikkstøyen som alltid har vært der, men hva med å flytte soverommet til den stille siden av huset eller investere i nye gode vinduer, eller sette opp en støyskjerm i hagen?