Ukas Tekna-medlem: – Jeg husker den gode lukten av borekjernene som kom opp på dekk
– Jeg føler meg litt som en detektiv - som geofysiker i et oljeselskap er hver dag som en skattejakt der du leter etter spor og tegn i dataene etter oljeakkumulasjoner man kan påvise og utvinne.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Ole Martin Teiens (29) tur:
Yrke: Geofysiker i Aker BP.
Utdanning: Sivilingeniør i Petroleumsfag NTNU, spesialisering i geofysikk. Ferdigutdannet 2017.
– Hva er morgenrutinen din?
– Morgenrutinen handler stort sett om å komme seg på jobb. Jeg er ikke den raskeste om morgenen, så samboeren min kommer seg som regel ut av døren før meg. Jeg tar ofte frokosten og morgenkaffen ved pulten sammen med kollegaene mine. En hyggelig start på dagen!
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Jeg har en veldig variert arbeidsdag, få dager er like. En arbeidsdag inneholder ofte møter og presentasjoner, samt teknisk arbeid og teamarbeid. Jeg jobber som regel på prosjekter med lang tidshorisont. Det er mest "action" i de periodene jeg er med på å bore brønner - da koker adrenalinet i teamet og man må ta raske beslutninger basert på live-data fra brønnene.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Tidligere har jeg jobbet flere år med leting, men nå jobber jeg inn mot feltutvikling og produksjon. Jeg jobber for øyeblikket med infill-prosjekter på Alvheim, samt Trell og Trine utbyggingen. Her har jeg både geofysikk- og prosjektlederoppgaver for "subsurface". Trell og Trine er et veldig spennende utbyggingsprosjekt øst for Alvheim- og Heimdal-feltene, der vi skal utvikle de to oljefunnene Trell og Trine og koble de til eksisterende infrastruktur på Alvheim.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Det at jeg er en lagspiller, der jeg sparrer mye med kollegaene rundt meg og søker etter nye ideer og ulike meninger som jeg integrerer i arbeidet mitt. De beste løsningene kommer man ikke frem til alene.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– På min første tur offshore var jeg ute på boreriggen Scarabeo 8 da vi boret og fant Froskelår-funnet i Nordsjøen. Det var en utrolig spennende brønn, og jeg husker den gode lukten av borekjernene som kom opp på dekk, fulle av olje og forventningen om et bra funn. Det var helt rått!
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Oljebransjen er Norges største og viktigste bransje, og har stor påvirkning på landets politikk og økonomi. 78 % av overskuddet til oljeselskapene går til den norske stat, så ved å jobbe her føler jeg virkelig at jeg bidrar til fellesskapet og velferdsystemet vi har i Norge. Det beste for meg personlig er at dette er et utrolig spennende yrke - jeg føler meg litt som en detektiv - som geofysiker i et oljeselskap er hver dag som en skattejakt der du leter etter spor og tegn i dataene etter oljeakkumulasjoner man kan påvise og utvinne. Dette er både en utrolig spennende og givende jobb.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Aldersfordelingen på de ansatte i oljebransjen er tungt forskjøvet mot de eldre. Men dette er en bransje som vil eksistere i mange år fremover, og da er det viktig å ikke glemme de yngre. Alt vi driver med i denne bransjen blir mer og mer komplekst, og for å utvikle bransjen på en god måte er vi nødt til å tiltrekke oss de flinkeste unge hodene fremover - og beholde dem. Jeg meldte meg inn i Tekna og ble valgt inn som tillitsvalgt i Tekna-styret i Aker BP med et ønske om å jobbe spesielt hardt for de yngres rettigheter og goder. Kort sagt sørge for at gode fagressurser som er utrolig viktig for fremtiden, blir godt ivaretatt.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Realfag er jo utrolig spennende, men om man ikke på en enkel måte blir forklart hva realfag faktisk innebærer og hva det kan føre til av jobbmuligheter og arbeidsoppgaver, så er det lett å velge dette bort. Jeg tror det beste vi kan gjøre for å rekruttere barn og unge er å drive med aktivt opplysningsarbeid og vise hvor mange spennende muligheter som fins der ute innen realfag. Det å fokusere på at realfag ikke bare er teoretiske formler, men et viktig verktøy som kan benyttes inn i mange spennende yrker.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Jeg ville spurt bestefaren min om han kunne fortelle mer om sin oppvekst og sin historie. Han var et forbilde for meg.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror det fortsatt vil være stort behov for olje og gass om 10 år, men fremover vil det kun være de selskapene som produserer med lavest mulig kost og med minst mulig miljøavtrykk som overlever. I tillegg vil det bli økt fokus på digitalisering og automatisering av arbeidsoppgaver, samt at kunstig intelligens og maskinlæring vil brukes i en mye større del av arbeidshverdagen enn i dag.