Ukas Tekna-medlem: Har erfaring fra 20 år og 8 ulike typer jobber i «oljå»
– Jeg har vært innom alt fra offshorearbeid, borekronesalg, gassalg, boreingeniør, Business Development, business consulting og IT så må jeg si at i den stilingen jeg er i nå (Performance Analyst), er det jeg trives best med så langt.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Espen Torgersens (47) tur:
Yrke: Performance Analyst i Improvement avdeling i Boring & Brønn hos Aker BP.
Utdanning: Sivilingeniørgrad i Industriell Økonomi.
– Hva er morgenrutinen din?
– Min kone er rektor på en barneskole, så hun går tidlig på jobb. Dermed er det mitt ansvar å få to gutter på 12 og 15 år ut dørene og av gårde på skolen. Vi har også en hund (Toller), som heter Alf, som også trenger en tur. Deretter setter jeg meg på sykkelen, og sykler stille og rolig i 25 minutter langs Gandsfjorden fra Sandnes til Aker BP, som ligger i Stavanger.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– For et par år siden var jeg så heldig å få være med på starten til Aker BP sin digitale reise gjennom prosjektet EurekaX. Her sendes alle digitale initiativ som skal utvikle Aker BP til å bli det ledende operatørselskapet på norsk sokkel. Siden jeg nylig hadde kurset meg innen Agile arbeidsmetoden SCRUM, ble jeg "Scrum master" for to team.
– Dette var en åpenbaring både for meg og teamet med tanke på struktur og åpenhet (transparency), og jeg bestemte meg tidlig for at dette var noe jeg ønsket å ta med meg tilbake i linjen da jeg et par år senere valgte å gjøre det. Så tilbake til spørsmålet hvordan en vanlig arbeidsdag ser ut, så består den av en (tidsplan med møter (heartbeat) som går over 2 uker (sprint). Dermed har vi en stor forutsigbarhet av hva som er forventet å gjøre samt viktigheten av å virkelig levere det vi har lovet.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg er veldig glad i endringer og nye utfordringer, og er på vei over fra Performanceteamet til Improvementteamet her i boring og brønn. I min nye jobb skal jeg jobbe med å fasilitere for Agile arbeidsmetoder for to store prosjekter som heter King Lear (nytt felt) og NCP (New Central Platform på Valhall).
– Det vi ønsker, er å få inn synlighet og fart i denne viktige planleggingsfasen. Ved å bruke Agile arbeidsmetoder, som inneholder møter som; Stand up, Sprintplanlegging, Retrospective, Anchors & Iceberg, vil vi få folk til å jobbe mer effektivt sammen i teamet. Det viser seg at dette fungerer veldig bra i denne utfordrende covidtiden som vi er inne i.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Etter over 20 år i «oljå» hvor jeg har vært innom alt fra offshorearbid, borekronesalg, gassalg, boreingeniør, business development, business consulting og IT så må jeg si at i den stilingen jeg er i nå (Performance Analyst), er det jeg trives best med så langt. Her jobber jeg med å få alle til å jobbe i samme retning og forstå hva Aker BP trenger av forbedringer og ikke bare hva hver enkelt av oss ønsker. For å få til dette, må du fjerne alle skylapper for å prøve å forstå hvordan IT-systemer henger sammen med finans, logistikk, operasjon osv.
– Vi jobber for å rive ned siloer, og få folk til å oppleve at det finnes andre «viktige» avdelinger i bedriften vår. Jeg synes har en god egenskap i å få folk til å prate, og forstå hverandres behov. Jeg er også en kulturbygger, som hjelper til med å arrangere fester og andre sosiale sammenkomster for å få litt liv i leiren.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– For meg så er dette spørsmålet vanskelig å svare på. Jeg har det spennende og morsomt hele tiden, og har opplevd mye forskjellig. Kort fortalt så har min utdanning og valg av yrke ført meg rundt hele jorden. Tidlig i karrieren, skulle jeg 2 x 3 uker på kurs i Houston, hvorpå jeg la på meg 10 kilo etter alt for mye mat og Frozen Margaritas. Før hjemreise måtte jeg handle nye klær. Jeg har solgt borekroner i Midland Odessa. Da kjørte vi en stor pick-up og var innom landrigger. Jeg har jobbet på BakerHughes sitt kontor i Perth Australia, og var på sykkelturer til Fremantle. Jeg har jobbet på BakerHughes sitt kontor i København som på den tiden lå i Nyhavn!! (lite effektive etter lunsj😊).
– Hvis jeg skal trekke frem et minne, så er det når jeg var på jobbreise til Provo Utah (fabrikken til Intelliserv/wired pipe). Det var en annerledes by. Helgen ble tilbrakt ved Alta Skiresort, som er et fantastisk skianlegg i Utah. Uka etterpå hadde vi teambuilding i GuantaJuato i Mexico! En aldeles nydelig by som ligger på UNSECO sin verdensarvliste. Og slik kunne jeg fortsatt.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Siden jeg er fra Oljebyen Sandnes så ble det bare sånn. Har alltid likt å skru på ting; Har en 1966 Vespa 125 som jeg trimmet opp til 221 ccm! Kjøpte en 1978 Porsche 911 SC fra San Fransisco i 2012 som trenger en del vedlikehold. Så det er nok slik jeg har fått inn interessen for mekaniske ting og ønsket å finne ut mer hvordan ting fungerer ved å bli ingeniør.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg meldte meg vel inn under utdanningen, og så tidlig alle fordelene som det å være medlem av Tekna kunne gi. Da jeg ble eldre innså jeg jo viktigheten av å være en del av noe som tar vare på mine/våre interesser og rettigheter i arbeidslivet.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg tenker det handler om å skape nysgjerrighet. Barn og unge må introduseres for alle de spennende yrkesmulighetene realfag gir. Jeg tenker at det aller viktigste er, er at barn og unge opplever anerkjennelse og mestring i det som de holder på med. Da vil også kanskje flere velge realfag.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Siden jeg er stor fan av racing og gamle racinghelter så hadde nok spørsmålet gått til Niki Lauda som var en racefører fra Østerrike son vant formel 1 3 ganger på 70 og 80-tallet da jeg var liten gutt. Spørsmålet til Niki hadde vært om han ville vært med meg på lunsj ved Cafe De Paris i Monaco hvor et av formel 1-løpene går😊
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Det vil helt klart være et behov for ingeniører i oljebransjen fremover også. Vi beveger oss mot et grønt skifte, men det vil ta tid. Det som blir viktig er at vi er endringsvillige og ikke minst digitale. Har du de to egenskapene så kan du som ingeniør velge å vrake i spennende jobber fremover. Om du ønsker å gå fra olje til vindkraft så har vi jo grunnutdanningen i bunn toppet med en solid erfaring innen olje og gass som du kan ta med deg inn i nye eventyr.