Ukas Tekna-medlem: – Lekte med telefoner i min første jobb
– Ikke sikker på hva timene ble ført på, men vi hadde det veldig gøy.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Hanne Etterlids (55) tur:
Yrke: Asset Manager hos Vårgrønn (utlånt fra oljeselskapet Vår Energi).
Utdanning; BEng Natural Gas Engineering (sivilingeniør/prosessingeniør) fra University of Salford, Manchester 1989.
– Hva er morgenrutinen din?
– Våkner til «NRK lokalen» kl 6 – dormer en stund før frokost sammen med mannen min, Dag. De tre ungene våre har flytta ut, så vi har full kontroll over egentiden. En tur langs sjøen i frisk luft er en bra start på dagen, og hos oss i Kvernevik, Stavanger, er det ofte masse frisk luft!
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Jeg begynner dagen kl 8, og avslutter (som regel) kl 16 – prøver å holde på en sunn «work-life balance». Dagene er travle med mange parallelle aktiviteter og mange Teams-møter og samtaler. Mine intensjoner om å bruke hjemmekontor til å ha teams-kaffestunder og gå tur i lunsjen blir mest med planene…
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg jobber for tiden hos Vårgrønn, som er et fornybarselskap («lillesøsteren» til Vår Energi der jeg er ansatt) som nylig feiret ettårsdagen sin. Min primære oppgave her er å være Asset Manager for Utsira Nord-prosjektet. Her vil vi i samarbeid med Equinor søke om eksklusivitet til et av de planlagte områdene for vindpark utenfor Utsira, og etter hvert søke konsesjon og bygge en vindpark. Utover dette er det mye aktivitet i et ferskt selskap knytta til å få på plass systemer og rutiner. Vi er fremdeles få, så alle får anledning til å bidra med oppgaver de ikke kan fra før. Veldig artig og lærerikt!
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg har som mål å bidra til engasjement , trivsel og godt samarbeid. Når alle får bruke sine evner og bidra til et godt felles resultat, er det kjekt på jobb!
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– I min første jobb – i Kværner Engineering i Stavanger tidlig på 90-tallet - hadde vi et veldig sosialt og ungt miljø. Mange folk med kreative evner som tidvis hadde litt for lite fornuftig å gjøre. Da ble det forska mye på hvordan vi kunne underholdes i åpent landskap gjennom for eksempel lek med telefoner (jepp – sånne som hang fast i ledninger…).
– De kunne kobles sånn at når en telefon ringte og din kollega svarte, sluttet den å ringe mens nabotelefonene overtok i tur og orden. Litt frustrerende for den som prøvde å få besvart oppringinga – artig for alle andre… Husker også en løs skjortekledd «kontorarm» som fikk henge ned fra takhimlingen eller stikke ut av arkivskap sånn at besøkende (for eksempel representanter fra oljeselselskapene…) fikk veldig rare ansikter! Ikke sikker på hva timene ble ført på, men vi hadde det veldig gøy.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Søkte på studiet i Manchester fordi det utløste pengestøtte fra en stiftelse og fordi faren min sa at «naturgass er sikkert en bra fremtid». Ikke så gjennomtenkt – men lykken er av og til bedre enn forstanden. Jeg hadde en kjekk studietid, har hatt flere forskjellige og lærerike jobber og truffet mange supre folk som følge av det valget.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Ble medlem i NIF – senere Tekna, rett etter at jeg begynte å jobbe. Det var en selvfølge blant oss som var kollegaer - igjen uten så mye omtanke i starten. Greit å ha noen i ryggen en regnværsdag. Tekna er ellers viktig som en kunnskapsrik stemme i samfunnsdebatten – og som bidragsyter med hensyn til å opprettholde rekruttering til realfag – blant begge kjønn og i alle deler av landet.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Synliggjøre at realfag kan gi spennende og trygge jobber av mange slag – ikke bare som «teknisk fagekspert». Jeg opplever at det å «jobbe med folk» settes som synonymt med å jobbe innen helse/omsorg/læreryrket, mens det å jobbe «med folk» i betydningen samarbeid jo er en sentral del av de aller fleste yrker – også innen realfag. God realfagskompetanse, på mange nivå, er også en klar forutsetning for å få til vårt grønne skifte!
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Marie Curie – jeg er så imponert over dine bragder som vitenskapsperson! Gitt at du har full oversikt over vårt moderne vestlige liv og verdens utfordringer, hvordan tror du vi best kan rekruttere unge jenter til å velge realfag, som grunnlag for å bidra til å videreutvikle samfunnet vårt?
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror at (prosess)ingeniører er viktig en del av det norske samfunnet om både 10 og 100 år. Vi i Norge skal fortsatt leve av naturressursene våre, på en stadig mer bærekraftig måte, og da trengs det alltid ingeniører😊