Ukas Tekna-medlem: – Min bransje er på vei mot endring
– Slik det ser ut nå er det for mitt yrke et skifte mot mineralutvinning, geotermisk, klima/miljø-overvåking, lagring av CO2 og leting etter vann, og så kommer det sikkert mye annet som vi ikke ser i dag.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Anniken Teigens (53) tur:
Yrke: Seniorrådgiver Teknologi i Petoro.
Utdanning: NTNU (NTH) – 1992- Berg A Petroleums Geofag, 53 år.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg starter ofte dagen med kaffe på sengen. Kan jeg velge, trives jeg best med en litt langsom start før turen på badet – etter det er jeg klar for full fart resten av dagen.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Jeg møter gode kollegaer på jobb, vi har mange interessante oppgaver og diskusjoner, og så er det mye møter både internt og eksternt. Jeg prøver å holde meg orientert om det store bildet for vår bransje, og om det som rører seg på mitt fagfelt. Så jeg snakker også en del med leverandørene i bransjen.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Sammen med operatøren og partnere i ulike lisenser jobber jeg med modning av undergrunnen og prosjektoppfølging for felt i feltutviklingsfasen.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Det tror jeg er at jeg er nysgjerrig og kreativ. Jeg jobber best i team og når jeg kan trekke på nettverket, det gir meg energi. Jeg setter oppgavene inn i det store bildet og spør ofte "hvorfor" som jeg mener er et bra spørsmål å stille selv om det ikke alltid blir like godt mottatt.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det morsomste jeg har opplevd i jobben er nok at jeg i lange perioder har hatt mye internasjonal kontakt. Jeg har reist mye og verden har kommet til meg. Det har blitt mange møter med kunnskapsrike og hyggelige folk fra hele verden. Vi har hatt mest faglig fokus selvfølgelig, men det har også blitt mye refleksjoner rundt likheter og ulikheter på områder som språk, kultur, arbeidslivet og ikke minst humor.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Det var nok opprinnelig gleden med å være ute i naturen og interessen for naturprosessene som var utgangspunktet. Jeg vokste opp med drikkeviser fra NTH, så det var kanskje allerede pekt ut en retning med den kompetansen i bunn. Jeg husker at jeg satt hjemme foran TV-en og programmerte på en Sinclair-maskin og synes det var veldig spennende. Det var nok også en driver. Etter utdanning har ikke mine arbeidsdager vært mye ute i naturen. Fokus har vært på abstrakte modeller og usikkerheter i tolking av undergrunnen og planlagt dreneringsstrategi, samt teknologien vi bruker i denne sammenhengen.
– Jeg har jobbet med digitalisering og i "skyen" fra dag én og det har vært interessant. Teknologien endrer seg raskere enn geologien. Naturopplevelsene skjer i privat regi som for eksempel skitur over Finnmarksvidda og Svalbard.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg har vært medlem siden jeg var student. Jeg har alltid likt å lese Tekna Magasinet, se og lære om alt det stilige vi får til som ingeniører. Denne interessen startet i tidlig alder siden Teknisk Ukeblad kom i postkassen også i barndomshjemmet. Ellers er det følelsen av å være del av noe større, og trygghet i at vår felles sak blir tatt vare på på en profesjonell måte. I det siste har jeg engasjert meg litt mer i fagnettverket, og det er spennende. Jeg treffer mange nye ansikter, får ny kunnskap og ser saker fra flere perspektiv.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg tror vi må snakke mindre om hvor "vanskelig" disse fagene er og heller snakke om hvor spennende mange av disse fagene er. Vi trenger inspirerende lærere som kan forklare sammenhenger mellom ligningene og vår virkelige verden på en spennende måte. Og så må ingeniørens plass i samfunnet snakkes opp.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Som for mange andre teknologer, tror jeg det måtte bli Einstein. Han har mange sitat til ettertanke for eksempel: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world"– skulle gjerne hatt en samtale med Einstein om universet og spiritualitet.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Med dagens fokus på klima og FNs bærekraftsmål er min bransje på vei mot endring. Jeg, sammen med oss alle, skal være med på denne omstillingen. Hvor raskt dette skiftet skjer vil påvirke yrket mitt om 10 år. Det er vanskelig å spå, men slik det ser ut nå er det for mitt yrke et skifte mot mineralutvinning, geotermal, klima/miljø-overvåking, lagring av CO2, leting etter vann med mer. og så kommer det sikkert mye annet som vi ikke ser i dag.
– Samtidig må noen holde hjulene i gang under denne omstillingen, og på denne siden vil problemstillingene ha mye av samme karakter som i dag. Der tror jeg oppgavene vil være mye som i dag – og så skal de løses på best mulig måte med stadig ny teknologi og nye metoder.