Ukas Tekna-medlem: – Jeg har alltid vært nerd. I en av de første jobbene jeg fikk ble jeg kalt "supernerd"
– På ungdomskolen skrev vi kode på gamle Tiki-100 maskiner. Jeg var bitt av basillen og visste at det å kode og jobbe med datamaskiner var noe jeg ville jobbe med.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Bjarte Stien Karlsens (43) tur:
Yrke: Senioringeniør/teknisk arkitekt for Skatteetaten IT.
Utdanning: Master i Informatikk fra NTNU (Høgskolekandidat i IT og Informasjonssystemer fra HiA (nå UiA)).
– Hva er morgenrutinen din?
–Som stor-barns pappa til to barn på åtte og ni (jeg får ikke lov til å kalle dem små) er min morgenrutine stort sett styrt av deres premisser. Jeg våkner, sørger for at de har kommet seg opp og får satt i gang sin rutine. Når det er kontroll på det, går jeg på jobb. I år har dette betydd at jeg tar med kaffekoppen min og går ned trappa. Så begynner jeg stort sett å jobbe. Jeg tar en pause etterhvert for litt lunch/brunch.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Dagene går med til å koordinere, designe, skrive arkitekturdokumenter, men også en god del mob-koding i go.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– I år har jeg vært med i et nytt og spennende prosjekt som handler om hvordan Skatteetaten skal ta i bruk allmenn sky for den nye innkrevingssatsingen vi har på trappene. Mine arbeidsoppgaver her er relatert til en leveransepipeline (ci/cd) basert på skystandarder og løsninger fra skyplattformen.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Fremoverlent, kunnskapsrik, brenner for innovasjon, endringsvillig, pliktoppfyllende, stå-på evne, serviceinnstilt. Jeg lærer fort og liker teknologi.Jeg måtte jukse litt så jeg spurte en kollega og supplerte litt selv.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det morsomste jeg har gjort i jobben er å prate på kubecon om den forrige plattformen jeg var med å utviklet. Jeg liker å holde foredrag og har gjort dette flere ganger på JavaZone.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg har alltid vært nerd. I en av de første jobbene jeg fikk mens jeg studerte ble jeg kalt "supernerd". Min far kjøpte datamaskin til oss da jeg var 14. Jeg var aldri hjemme fordi vi hadde ikke amiga eller c64, jeg var hos venner og spilte. Vi fikk en 286 og så var jeg hektet. Jeg startet med å kode boot-disketter, startup-menyer og så videre i dos. På ungdomskolen skrev vi kode på gamle Tiki-100 maskiner. Jeg var bitt av basillen og visste at det å kode og jobbe med datamaskiner var noe jeg ville jobbe med.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg ble organisert mens jeg tok utdanning i Trondheim. Fagforeningen var en sosial agenda, og jeg fikk mange fine kurs gjennom den. Blant annet presentasjonsteknikk-kurs som jeg har hatt stor nytte av! Som ansatt gir fagforeningen meg hjelp til lønnsforhandlinger og andre saker jeg vil ta opp med min arbeidsgiver. Sist, men ikke minst, tilbyr de også nå kurs og sosiale arrangementer jeg setter pris på. Ungene stortrives når vi kan dra på vitensenteret i Arendal!
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Mange tror at alle problemer innen realfag er løst. 2+2 = 4. Det finnes ikke uløste problemer. Så kjedelig. Vi må vekke engasjementet i dem. Engasjementet til å løse de uløste mysteriene som er i realfagene. Vi må slutte å lære vekk at alt innen realfag har 2 streker under svaret og heller fokusere på at det er en hypotese, en teori om at det er slik.
– Hvordan har året med korona påvirket deg?
– Jeg savner å møte mennesker. Jeg er i utgangspunktet veldig glad i varm kommunikasjon, spesielt hvis man skal diskutere og avklare. Jeg blir frustrert når man skal prøve å gjøre dette over videoløsninger.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– På en måte akkurat det samme, på en annen måte helt ulikt. En sjef i Skatteetaten har sagt at våre foreldre hadde en jobb hele livet, vi har flere jobber i livet, våre barn vil ha flere jobber samtidig. Måten vi jobber på er i endring. Jeg tror co-working-spaces er noe som er veldig positivt. At man kan samles for å treffe mennesker og jobbe uten å trenge å reise for langt. I disse dager med mye fokus på global oppvarming, så tror jeg det kan være en nøkkel for å bruke mindre energi.