Ukas Tekna-medlem: Fascinert av kode som får ting til å skje i det virkelige liv
– Det er nok ingen borgerlønn i sikte for vår yrkesgruppe.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Sondre Garsjøs (38) tur:
Utdanning: Teknisk Kybernetikk ved NTNU.
Yrke: Senior Software Engineer i Kongsberg Maritime, avdeling for Marine Robotics.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg er langt i fra noe morgenmenneske, men jeg har tre barn i barneskolealder, så morgenrutinen består i stor grad av å klare å få barna klare for skolen i tide. Så fort barna er av gårde lager jeg meg en stor kaffekopp, og stiger inn over dørstokken til hjemmekontoret hvor jeg har tilbrakt de siste 14 månedene.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Dagene varierer veldig og kan til tider være veldig interrupt-basert. Jeg jobber som en del av en plattform-gruppe som har ansvaret for det meste av innebygde enheter, lav-nivå drivere og operativsystem på produktene våre, som innbefatter både autonome undervannsfartøy og ubemannede overflatefartøy. Vi er bindeleddet mellom maskinvare, mekanikk og høyere-nivå software, noe som betyr at vi bidrar både i systemdesign og utvikling på nye produkter, og at vi er de første som må ta en titt når det er noe som ikke fungerer som det skal. I praksis blir det en salig blanding av koding og Teams-møter.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– En ny versjon av vårt eget Linux-baserte operativsystem for Hugin.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Det er kanskje evnen til å ha mange baller i luften på én gang.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– De morsomste opplevelsene er nok fra de mange avdelingsturene jeg har vært på med gode kolleger! Ellers er jeg fan av det å prøve å ha det litt moro i hverdagen.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg har alltid interessert meg for programmering, men har helt siden jeg valgte studier ønsket å komme meg så nær maskinvaren som mulig. Kode som får ting til å skje i det virkelige liv og ikke bare på skjermen har alltid fascinert meg. I tillegg var jeg jo glad i realfagene på skolen.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Som student var det veldig viktig for meg med avtalene Tekna hadde på forsikringer og lån. Da jeg skulle ut i arbeidslivet var det vel så viktig å ha tilgang til lønnsstatistikken og å få støtte gjennom lønnsforhandlinger.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg tror at innføring av koding i grunnskolen i alle fall er et godt eksempel på noe som er med å vekke interessen. Det gjelder å fange opp de som har talent for realfag, men som ikke vet hva det innebærer. Kanskje burde vi bli flinkere til å vise frem de praktiske bruksområdene av realfag? Hva er det egentlig man går glipp av ved å velge det bort?
– Hvordan har året med korona påvirket deg?
– Jeg flyttet til hjemmekontor i mars i fjor, og siden har jeg kanskje vært innom kontoret 10 ganger. Jeg merker godt at dagene blir likere her hjemme, og at jeg savner sosial omgang. Samtidig ser jeg jo ofte kolleger på Teams og vi er relativt flinke til å snakke om litt hverdagslige ting på statusmøtene. Jeg har blitt vesentlig dårligere til å skille jobb og fritid - kontoret er alltid bare en dørstokk unna - så det er fryktelig enkelt å forsvinne inn for å "bare ordne en liten ting" før jeg legger meg eller mens potetene koker.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror at det vil være et økende behov for både utviklere og for de autonome produktene jeg er med på å lage i fremtiden. Det er nok ingen borgerlønn i sikte for vår yrkesgruppe.