Ukas Tekna-medlem:– Jeg hadde en drøm om å bli lege
Karakterene gjorde at ukas medlem ble sivilingeniør.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Anders Lifjelds (38) tur:
Yrke: Jobber som Utviklingsingeniør i GE Vingmed Ultrasound AS i Horten og vedlikeholder og utvikler ultralydutstyr, hovedsakelig til kardiologi.
Utdanning: Jeg er utdannet sivilingeniør elektronikk med studieretning i fysikalsk elektronikk, fotonikk og mikroteknologi.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg gjør klar barna og spiser frokost på benken mens jeg smører niste. Jeg kjører barna til skolen som nå er i en annen ende av byen grunnet restaurering av den lokale skolen. Deretter drar jeg til hjem og trakter kaffe og setter meg på kontoret. Det blir to store kopper for å starte dagen sammen med min nye venn Melvin, en cockapoo (hunderase).
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Arbeidsdagen min er ganske lik den neste akkurat nå. Det er hjemmekontor med noen Teams-møter. Jeg hadde hjemmekontor med kun den bærbare PC-en på kjøkkenbordet i flere måneder i fjor før jeg fikk ordnet meg et ordentlig kontor med god stol og flere skjermer. Det var tydelig at stuestolen ikke var ideell for meg, men det gikk overraskende bra allikevel.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg er utviklingsingeniør, og liker å jobbe med utvikling av nye prober og ny teknologi og produksjonsmetoder/prosesser. Jeg jobber dog nå hovedsakelig med vedlikeholdsprosjekter for å opprettholde produksjonen av TEE prober i Norge. Det har vært utrolig mange endringsprosjekter som følge av RoHS, Reach og komponenter som er "end of life" samt produsenter som flytter eller forbedrer produksjonen.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg får mange tidskritiske oppgaver, og en viktig egenskap er å være i stand til å gjøre prioriteringer utfra tilstrekkelig dype analyser av problemene. Jeg er også fokusert på å legge bort det jeg ikke kan gjøre noe med.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg har kolleger som sørger for å ha morsomme mailer gående nesten hele tiden. Dessuten har vi gruppemøter på Teams med sarkastisk og ironisk humor rundt Teams og iblant bakgrunnene vi velger. Jeg savner "engineering days" og sommerfester som var veldig morsomme. Det var en veldig fin sjanse til å prate med mange nye kolleger.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg hadde en drøm om å bli lege, men hadde ikke gode nok karakterer, så jeg valgte sivilingeniør. Jeg så at alle vennene mine valgte data. Jeg valgte elektronikk fordi jeg hadde interesse for maskinvare, og mindre innen programmering. Stillingen på Vingmed har jeg hatt siden 2007, men oppgavene har endret seg fra nyutvikling til vcp til kritiske prosjekter for å holde liv i produktene, så jeg har aldri kjedet meg eller tenkt at jeg må videre.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Allerede som student ble jeg medlem fordi jeg ønsket å forstå, og få støtte til å få rett startlønn og lønnsøkning videre. Bank og forsikringsavtalene i DNB-Gjensidige-Danske Bank er viktig for meg nå. Lønnsøkning har jeg gitt opp. Det er ikke lett når Tekna-gruppa ikke kommer igjennom med AK-krav.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Show og forsøk "live" og på TV, slik som programmet Newton, mener jeg er veldig viktig. Men først og fremst er dyktige og engasjerte lærere kritisk for enkeltelevene som har valgt realfag.
– Hvordan har året med korona påvirket deg?
– Jeg har blitt enda mer selvstendig og flinkere til å effektivt rapportere ut og systematisere. Det er faktisk mye enklere når man innser at man ikke trenger å møte opp og slipper å jage etter folk på kontoret. Nå skriver jeg et spørsmål om når de er ledig i Teams eller skriver en mail om det ikke er så kritisk. Det er endel løse tråder, men det har det i grunnen vært selv om folk er i samme bygget.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år
– Utviklingen av ultralyd slutter aldri. Ultralyd utvikler seg, og blir kraftigere og mer portable og kompatible med andre plattformer. Jeg tror en maskinvare-utvikler som meg med produktkunnskap, som går langt utover elektronikk, blir viktig for TEE prober og GE. Generelt mener jeg at elektronikkfaget i noen grad erstattes av programvare, men det er fortsatt mange spennende ting som kommer for maskinvarespesialisten idet alt blir mer avansert og alle duppeditter blir enda klokere.