Ukas Tekna-medlem: – Kollegaen måtte re-installere DOS
Erik Wolla sitt første møte med PC ble ikke en suksess.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Erik Wollas (60) tur:
Yrke: Chief Engineer, Autorient Technologies AS.
Utdanning: Kongsberg Ingeniørhøgskole, Computer Science, 2-årig ingeniøreksamen. University of Portland, USA, Computer Engineering, Bachlor og Master of Science.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg er ganske ustrukturert om morgenen, og har ikke noen fast rutine. Kaffe har jeg aldri laget noen gang, tror jeg. Blir ofte sittende en stund foran PC-en og surfe, lese epost og kommunisere med mine online venner på Messenger og Facebook. Forresten så har jeg den siste tiden drevet med online PC-gaming hver morgen sammen med venner fra nær og fjern. "Spillet" heter Zwift. Foruten PC kreves det en sykkel satt opp på en såkalt rulle. Svetten renner mens chat'ene går via tekstmeldinger eller på en Discord kanal! Lurer du på hva jeg snakker om, så er det bare å google "Zwift" ...
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– En vanlig dag på jobben er meget variert, alt fra rapportskriving til lab-målinger. Jeg jobber i et lite firma som utvikler løsninger for posisjonering av autonome farkoster, både til lands som til vanns, og i lufta med ,som det heter i eventyret. Ja, også under vann! Min jobb er å detaljere alt som vår produktstrategi krever, som i sin tur bygges med standard komponenter. En "spesifikatør" innenfor elektronikk og "firmware" kan man si. Jeg er også spesialist på gyro-sensorer basert på MEMS (Mikro-Elektro Maskinerte System) sensorer – en viktig komponent i våre systemer.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Produksjons-test og -kalibrering av et av våre systemer.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– At jeg er nysgjerrig på en bred horisont.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg kan ikke komme på så mye dramatisk egentlig. Man kan jo lure på om det betyr at jobben min er full av morsomme ting hele tiden, eller om den bare er kjedelig? Jeg husker en hendelse dog om mitt første møte med PC og MS-DOS som var i 1983, så vidt jeg husker. Jeg hadde sommerjobb i et Hortens-firma som drev med DAK/DAP. EDA vil man vel si nå for tiden. Første dag ble jeg ble bedt om å gjøre meg kjent med DOS-kommandoene, og av en eller annen merkelig grunn valgte jeg 'FORMAT' kommandoen først. Å gjøre seg kjent med de andre DOS-kommandoene kunne fortsette først neste dag etter at en annen i mellomtiden hadde re-installert MS-DOS på PC-en!
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– I tidlig ungdom drev faren min og jeg med modellfly, og siden min far var elektronikk-ingeniør, ble det til at vi også bygde fjernstyringsutstyret selv. Det var altså sender, mottaker og servoer. Jeg husker at vi vakte allmenn oppsikt og "munterhet" i nabolaget da vi testet rekkevidden til systemet ved å gå frem og tilbake i gata utenfor huset men vi skrek til hverandre "virker" eller "virker ikke". Modellfly-interessen førte først til at jeg ville bli flyger i forsvaret. Det holdt jeg ut i fire måneder før jeg ble så lei av det militære systemet at jeg valgte å avbryte flygerutdanningen og avtjene resten av verneplikten på "normalt" vis. Etterpå ble det toårig ingeniørskole på Kongsberg og siden tre år på universitet i USA for å få sivilingeniørtittelen.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Det er vel to litt "motstående" grunner; det ene er å gi sitt lille bidrag av solidaritet til gruppen av likesinnede, det andre er tryggheten og fordelene en kan trekke på den dagen en trenger hjelp selv. Jeg har blant annet vært "offer" for to konkurser der det var veldig greit å dra nytte for eksempel av Teknas forskuttering av lønngarantimidler.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Gode lærere i realfag allerede fra første stund. Lærere som skaper interesse for fagene, og som relaterer faget til den virkelige verden på en inspirerende måte.
– Hvordan har året med korona påvirket deg?
– Jobbmessig har jeg ikke blitt direkte påvirket, men indirekte ved at underleverandører og samarbeidspartnere – flere av disse utenfor Norge – har blitt forsinket i sitt arbeid. Her "ute i provinsen" i Horten har smittetrykket stort sett vært lavt, så jeg har sett lite av Covid-19 i praksis. Men det har i perioder satt en stopper for mange fellestreninger innen svømming og sykling, som jeg driver mye med. Ellers må jeg si at vi i Norge har lite å klage over i forhold til mange andre steder i verden. Jeg kjenner også på en stor takknemlighet til alle de i helsetjenesten som står på dag og natt for å begrense smitte og sykdom.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Det snakkes mye nå for tiden om den 4. industrielle revolusjon, om kunstig intelligens, om internet-of-things, etc. Dette vil gi kraftigere verktøy for beslutningsstøtte og effektivisere ingeniørens jobb, Det grønne skiftet vil bli mer og mer dominerende i årene som kommer. Det vil medføre større fokus på å eliminere sløsing, overforbruk av ressurser, klimapåvirkning og forurensing, både i forhold til hvordan elektronikkprodukter lages (livsløp-tankegang) og hvilke produkter som lages.
– Den fremtidige elektronikk-ingeniør vil bruke mer sofistikertere verktøy og ha fokus på mer bærekraftige produkter og produksjonsprosesser, men den grunnleggende jobben med å finne kreative løsninger basert på eksisterende teknologi vil alltid kreve en "menneske-ingeniør".